Budsjett mot ideologier

Det blir problematisk om regjeringen og Venstre foreslår å fjerne forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester.

Publisert Sist oppdatert

Politiske spåmenn har studert året 2014 og kommet til at det vanskeligste for den blå regjeringen blir neste statsbudsjett. Vi vil hevde at den største utfordringen ligger et annet sted.

Pengebruk og innstramminger blir det sikkert enighet om. Partiene vil møte en helt annen utfordring når politiske ideer og grunnleggende prinsipper skal brynes mot hverandre. Det var jo slike hensyn som gjorde at Venstre og KrF følte at den politiske avstanden var for stor til at de kunne inngå i et fullt formalisert samarbeid med Høyre og Frp.

Alle partier har selvsagt med seg sitt ideologiske grunnlag også inn i budsjettforhandlinger. Men på det området er det allerede gjort en del sentrale avklaringer som de fire skal bygge videre på. Enighetene er nedfelt i samarbeidsavtalen som de fire partilederne skrev under i Stortinget i oktober.

De er blant annet enige om at regjeringen skal følge handlingsregelen som bestemmer hvor mye av overskuddet fra oljefondet som kan brukes i statsbudsjettet. Men en utfordring det kommende året er spørsmålet om etikken i oljefondets investeringer.

Ap og SV er enige med Venstre, KrF og De Grønne om å trekke tilbake investeringer i kullselskaper. Partiene har ikke flertall bak seg, men spørsmålet splitter altså regjeringssiden. Her burde fondet selv ta initiativ i og med at etikkreglene gir Etikkrådet mulighet til å utelukke selskaper som er ansvarlig for «alvorlig miljøskade».

Andre prinsipielle spørsmål som blir utfordrende for samarbeidet, er regjeringens ønske om søndagsåpne butikker, reservasjonsrett for fastleger når det gjelder henvisning til abort, endring av religionsundervisningen til et KRLE-fag og omgjøring av sexkjøps-loven der Høyre, Frp og Venstre igjen vil tillate kjøp av seksuelle tjenester.

I flere av disse sakene står verdigrunnlag og etiske vurderinger svært sentralt. Andre spørsmål, så som nivået på og innretningen av bistandspolitikken, klimapolitikken, arbeidslivspolitikken, overvåkning og asyl- og flyktningepolitikken, utfordrer også holdninger og verdier.

Vi har allerede sett at flere av KrF-gjennomslagene i samarbeidsavtalen provoserer både opinionen, opposisjonen og deler av fireparti-enigheten. Det gjelder i første rekke spørsmålet om reservasjonsretten og endringer av RLE-faget. At presset på regjeringen nå både kommer utenfra og innenfra i saker som man har inngått en avtale om, kan skape store utfordringer både dette året og kommende år.

Det blir problematisk om regjeringen og Venstre foreslår å fjerne forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester. Riktignok har de flertallet bak seg i Stortinget, men sammen med de rødgrønne utgjør KrF et betydelig mindretall.

Nå er det jo slik at regjeringen i første omgang skal foreta en gjennomgang av loven, akkurat slik de har lovet å gjøre med bioteknologiloven. Det er i utgangspunktet uproblematisk for alle. Men endringsforslag kan true limet mellom de fire på regjeringssiden.

DAGEN

Powered by Labrador CMS