Budsjettkameratene er blitt enige
KrFs hjertesaker er ivaretatt i enigheten med Venstre, Høyre og Frp om neste års statsbudsjett.
Onsdag ettermiddag ble KrF, Venstre og regjeringen enige om statsbudsjettet for 2018.
Detaljene i statsbudsjettet ble lagt fram i en pressekonferanse på Stortinget klokken 19 i kveld.
KrFs hjertesaker er ivaretatt i budsjettavtalen, kunne finanstalsmann Kjell Ingolf Ropstad opplyse til Dagen i forkant.
– Ellers ville jeg ikke vært villig til å inngå en avtale. Alle har måtte gi litt, men vi har fått veldig godt gjennomslag og jeg gleder meg til å presentere det, sier Ropstad.
Det gjelde tiltak for å forebygge et sorteringssamfunn og antall aborter, samt sikre ordninger for familier med alvorlig syke barn.
Gjennomslag
Først og fremst er KrF glad for gjennomslag for en norm for lærertetthet i grunnskolen. Den skal fases inn fram mot høsten 2019.
– Den sikrer flere lærere slik at hver enkelt elev kan få bedre oppfølging. Vi har også fått på plass en mer fleksibel kontantstøtte som gjør det lettere for familiene å kombinere kontantstøtte med jobb og barnehage. Og vi har fått inn at det i pleiepengeordningen gis 100 prosent kompensasjon for hele femårsperioden, sier Ropstad i en pressemelding.
Frivillige får også et løft, spesielle rettshjelpstiltak som JussBuss og Gatejuristen skal fortsatt få støtte.
– KrF er glad for at vi med budsjettavtalen kommer ett skritt videre på veien mot full momskompensasjon for frivilligheten. 75 mill. kroner dekker ikke det totale behovet, men det er et skritt på veien, sier finanstalsmannen.
Venstre fornøyd
Venstre ble enig med regjeringspartiene tidlig i budsjettprosessen, og er fornøyd med gjennomslag på miljøsaker, for videreutdanning av lærere og i kampen mot barnefattigdom.
Totalt flyttes det på 6,5 milliarder kroner etter at budsjettkameratene er blitt enige.
Slik blir budsjettet:
* Folkehøgskolene skal få 35,8 millioner kroner ekstra.
* Pressestøtten er også reddet. Regjeringen ville kutte potten med 25,7 millioner kroner.
* Antall kvoteflyktninger økes med 1000 personer.
* Opptrappingsplan for rus får 75 millioner kroner.
* Tilskuddsordning mot barnefattigdom: 25 millioner kroner.
* Bistandsbudsjettet får 1 prosent av bruttonasjonalinntekt. De fattigste landene sør for Sahara i Afrika skal prioriteres for langtidsbistand.
* Beløpsgrensen for rett til gratis kjernetid for 3-5-åringer heves til 535.500 kroner.
* 10 millioner kroner ekstra går til tiltak for bedre psykisk helse for studenter.
* Jernbane får 450 millioner kroner mer til drift og vedlikehold.
* Videreutdanning av lærere får 200 millioner kroner.
* De første skrittene tas for å fjerne eiendomsskatten ved at det strammes inn på kommuners mulighet til å kreve eiendomsskatt for boliger.
Prosessen
Innspurten i budsjettforhandlingene onsdag begynte med et møte i KrFs stortingsgruppe. Da hadde de fire partiene sittet i forhandlinger halve natten. KrFs stortingsgruppe var ennå ikke fornøyd og gav finanstalsmann Kjell Ingolf Ropstad flere punkter som måtte rettes opp i.
Forhandlerne møttes igjen klokken 10 onsdag formiddag på Stortinget. Etter en times tid tok de pause uten å ville kommentere prosessen overfor pressen. Stemningen virket imidlertid å være god.
«Store spørsmål»
Deretter var det gruppemøte i KrF klokken 14 som varte i et par timer før de fire partienes forhandlingsdelegater igjen møttes 16.15.
Da hadde Ropstad fått med seg fullmakt til å signere en avtale. Men KrF hadde også flere «store spørsmål» de ville få på plass, etter det Dagen kjenner til.
Like etter klokken 17 kom representantene for de fire partiene ut for å fortelle pressen at en enighet var oppnådd.
KrF-krav forsinket
I fjor var det Venstres bilpakke som skapte mest bråk når de skulle bli enige om statsbudsjettet.
Den største utfordringen i høstens budsjettforhandlinger har vært å finne penger til KrFs krav om 850 millioner kroner til en lærernorm. Målet er at det skal være mange nok lærere i klasserommet slik at hver enkelt elev skal bli sett.
I tillegg har det vært uenighet om særlig pleiepengeordningen og maskinskatten.
Nå er partiene enige om at maskinskatten fjernes, men over flere år enn det regjeringen foreslo. Kommunene skal også kompenseres ytterligere.
Snop og brus
KrF ønsket å øke momsen på snop og brus for å få penger til andre ting, noe regjeringen ikke har vært særlig interessert i. I stedet skal det være enighet om å øke avgiftene på sukker og kullsyre, ifølge TV 2.
Årets forhandlinger har vært kortere og mindre krevende enn i forrige stortingsperiode. Det er også nytt at KrF og Venstre skiller litt lag i forhandlingene, slik at det er KrFs krav som nå forsinker en enighet mellom de fire partiene.
Det følger av at regjeringens budsjettforslag i utgangspunktet la seg på en generelt mer forsonlig linje i saker den prioriterte, særlig for Venstres del.
Unngikk økt drivstoffavgift
Frp er fornøyd med at de har unngått økte drivstoffavgifter.
– Det er ingen hemmelighet at de andre partiene har en litt annen tilnærming til dette enn Frp. For oss har dette vært svært viktig, sier Helge André Njåstad, Frps finanstalsmann.
Men han er mindre glad for at det blir mer skatt på snop og brus.
– Vi er aldri glad for avgiftsøkninger, men dette måtte til for å få på plass en avtale, sier han.