PRISVINNERE: Vebjørn Selbekk (til venstre) og Flemming Rose møttes i Oslo i mars 2009 under et møte i regi av Civita.

– Burde fått pris for lenge siden

Aftenpostens debattredaktør Erik Tornes mener det er en unnlatelsessynd fra Fritt Ord at Vebjørn Selbekk ikke er blitt hedret før.

Publisert Sist oppdatert
Erik Tornes, debattredaktør i Aftenposten.

At han nå har fått Fritt Ords Honnør synes Tornes var på høy tid. Han mener at både Flemming Rose i Jyllands-Posten og Selbekk er svært verdige prisvinnere og gratulerer dem begge.

– Jeg gratulerer dem. Det er en velfortjent og riktig tildeling, sier Tornes, som mener det handler om mye mer enn det som skjedde med Magazinet i 2006.

Karikaturstriden kan strengt tatt dateres tilbake til 2005. Det var 30. september det året Jyllands-Posten publiserte de tolv tegningene av profeten Muhammed som Magazinet senere publiserte som en faksimile. Med det ble Jyllands-Posten midtpunktet i en internasjonal debatt om ytringsfrihet.

– Viktig stemme

– Det man ser i samfunnsdebatten er at Selbekk var en viktig stemme i 2006, og han har vært det etterpå også. Det som er minst like viktig i dag er at noen tør å gå foran slik de to har gjort. Det de gjør, er å være modige og tørre stå for prinsipper det kan være ubehagelig og farlig å stå for og som det er forståelig at mange ikke tør å være like prinsippfaste på som disse to har vært i disse ti årene, sier Tornes.

Han mener oppmerksomheten om slike spørsmål er blitt større på ti år.

– Men er pressen blitt modigere?

– Det er det vanskelig å svare på. Det var en litt annen debatt da attentatet mot Charlie Hebdo fant sted i Frankrike enn det ble etter terroren i Danmark. Vi preges av at problemstillingen kommer nærmere oss geografisk, og det er mange dilemmaer man står i. Det kan være utstillinger som ikke blir noe av og standpunkter man ikke tør i stå for, sier Tornes.

Han mener debatten mer blir en teoretisk øvelse når hendelsen finner sted lenger unna Norge.

Unnlatelsessynd

– Jeg synes det er fint at Fritt Ord deler ut denne honnøren. Jeg mener det er en unnlatelsessynd fra Fritt Ord at Selbekk ikke har mottatt Fritt Ords Pris i løpet av disse ti årene. Det er strålende at Selbekk får denne oppmerksomheten. Det er viktig både for ham og for debatten generelt. Jeg har stor respekt for det han har gjort, sier Tornes, som er opptatt av at det skal være høyt under debattaket, slik at meninger kan ytres mest mulig fritt.

– Da trenger man noen til å holde den takhøyden oppe. Selbekk har vært med på å gjøre det, sier han.

– Anerkjennelse

– Du kan si at dette markerer tiårsjubileet for den viktigste ytringsfrihetsdiskusjonen i vår tid, sier politisk redaktør i Bergens Tidende, Frank Rossavik, som også er medlem i Fritt Ords styre som har tildelt prisen.

På spørmål om ikke Fritt Ord burde tildelt Selbekk en slik pris tidligere, svarer han:

– Folk har ment det, og det er en velkjent sak.

– Men hva mener dere?

– At Fritt Ords Honnør er fortjent etter vår vurdering, sier Rossavik og fortsetter.

– Dette er en anerkjennelse til de to redaktørene som i alle fall i vår del av verden har stått mest i sentrum og i striden siden 2005. Rose var ansvarlig for å publisere Muhammed-karikaturene i Danmark, og selv om Selbekk ikke var alene om å publisere i Norge, var det han som fikk belastningen med publiseringen. Både Selbekk og Rose har måttet tåle mye, og begge har utvist mot og stått med rak rygg, sier Rossavik.

– Hva slags effekt har karikaturstriden hatt på norsk presse?

– Det er det vanskelig å si klart. Jeg pleier å lure på om jeg har sett en religionskritisk ­karikatur noe sted i norsk presse siden 2006, og det tror jeg ikke at jeg har, sier Rossavik, som ­mener at dette gir ett svar på spørsmålet.

– Et annet svar er at vi ikke kan si at det ikke foregår en åpen debatt om religion og religionenes ulike sider i norsk offentlighet. Videre er det gjennomført to attentater, ett mot Lars Wilks og ett mot Kurt Westergaard, og begge er i live, sier Rossavik.

Han konstaterer at posisjonen som forkjemper for ytringsfriheten er utsatt, men ikke umulig.

– Rose og Selbekk er blitt truet, men ikke angrepet. Det må vi også markere på plussiden, mener han.

Powered by Labrador CMS