Bussdrap-siktet innlagt på psykiatrisk sykehus
Mannen som er siktet for trippeldrapet i Årdal ble tirsdag overført til psykiatrisk sykehus. Han blir ikke avhørt før hans psykiske tilstand er utredet.
Etter det NTB får opplyst er det ikke aktuelt for politiet å avhøre den antatte trippeldrapsmannen før han er skrevet ut fra den psykiatriske klinikken ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Han er i utgangspunktet inne til observasjon i ett døgn, og skal etter planen framstilles for varetektsfengsling torsdag.
Politiet har så langt ikke klart å bringe på det rene noe motiv for trippeldrapet om bord i Valdresekspressen tirsdag ettermiddag.
19 år gamle Margaret Molland Sanden fra Årdalstangen, som ligger bare en to mils kjøretur fra åstedet, var en av de tre som ble knivdrept om bord i bussen. De to andre var bussjåfør Arve Kvernhaug (55) fra Bagn og den svenske statsborgeren Brahim Khouya, som også er i 50-årene, fra Göteborg.
Politiets etterforskning hadde tirsdag ettermiddag ikke klart å bringe på det rene noe motiv for trippeldrapet.
Det var usikkert om avslaget på asylsøknaden til den sørsudanske mannen og den planlagte uttransporteringen av ham tirsdag, lå bak.
- Flott jobb
Regionlensmann Åge Løseth sier til NTB at mannskapene fra det lokale brannvesenet og ambulansepersonell - som skal ha vært bevæpnet med hammere og et pulverapparat - som klarte å uskadeliggjøre og få kontroll over den antatte gjerningsmannen «gjorde en flott jobb». Hans egne folk kom først til åstedet da mannen var under kontroll.
- I den situasjonen må man bruke det man har for hånden. Det er helt OK. Alt tyder på at de gjorde en flott jobb, sier regionlensmann Åge Løseth i Sogn til NTB.
Da den første politipatruljen senere kom til åstedet kunne de pågripe ham uten dramatikk. Da hadde det gått fem kvarter siden politiet ble varslet.
Et vitne beskriver tiden som gikk før politiet kom til åstedet mandag kveld som «en evighet» over VG. Men forholdene tatt i betraktning er det neppe grunn til å kritisere politiet for tidsbruken fram til de hadde kontroll over mannen, mener Løseth. Han poengterer at politifolkene først trodde de rykket ut på et trafikkuhell, og at de underveis ble klar over at situasjonen var langt mer dramatisk.
Bare én time
Løseth hevder dessuten han sitter på informasjon om at tiden det tok å rykke ut fra Lærdal til drapsstedet var kortere enn det som har vært opplyst så langt. Det som er bekreftet offisielt er at den første meldingen kom inn til alarmsentralen 17.21 og at politiet hadde pågrepet mannen 18.49.
- Jeg har sett at noen operer med en utrykningstid på en time og mer enn 20 minutter. Men politirapporten til den første patruljen på åstedet, viser at den var der noe tidligere enn hva som har vært kjent. Vi snakker i realiteten om en utrykningstid på cirka én time over en strekning på nesten ni mil, framholder Løseth.
På en pressekonferanse i Florø tidligere på dagen bekreftet imidlertid politimester Ronny Iden i Sogn og Fjordane politidistrikt den tidslinjen som hittil er blitt lagt til grunn. Men han understreket at enkelte usikkerhetsmomenter gjør at tidslinjen kan bli justert noe.
Kritiserer Helse Førde
Derimot er det desto større grunn til å være kritisk til at Helse Førde ventet 14 minutter fra de mottok den første meldingen til de varslet politiet, mener regionlensmann Løseth.
- Det er en for lang forsinkelse, men sånn er det. Det er vanskelig å kommentere det noe ytterligere nå, sier han.
Han bekrefter at det er funnet en kniv på åstedet, som kan være drapsvåpenet, men dette er ikke bekreftet ennå. Teknikere fra Kripos avsluttet tirsdag ettermiddag sin jobb oppe på fjellet.
Nye Kripos-mannskaper var ventet fra Oslo senere tirsdag for å bidra til den taktiske etterforskningen.
Det ble jobbet mandag og tirsdag med å avhøre vitner, samt personer som kjente den antatte gjerningsmannen fra asylmottaket på Årdalstangen. (©NTB)