Bygger broer i ørkenen
I Negev samarbeider troende og ikke-troende jøder om å skape et felles samfunn. Prosjektet støttes av norsk organisasjon.
Rundt oss er det stein og gulbrun sand på alle kanter. Veien er smal og humpete, og den går nesten i ett med det golde landskapet forøvrig. Rundt en sving dukker en gruppe prefabrikerte hus opp i en åsside.
– Det ser nesten ut som en utpost-bosetning i Samaria, sier sjåfør Itai Divinsky, som later til å ha lest journalistens tanker.
Men vi er ikke på Vestbredden. Husene tilhører unge mennesker som arbeider hardt for å skape seg en fremtid i Negev – et ørkenområde som utgjør over halvparten av Israels areal, men som har svært få innbyggere.
Betatt av naturen
Ti familier har slått seg ned i Sheizaf, en halvtimes kjøring sør for Beer Sheva. Her har de satt opp små midlertidige boliger, som har kombinert stue og kjøkkenkrok, bad, toalett, og to soverom.
– Jeg er egentlig en bygutt, sier Divinsky, som er talsmann og daglig leder for det lille samfunnet.
Som tenåring reiste han alene til Negev for å gå på internatskole, og her ble han betatt av naturen og av livsstilen som var mindre hektisk enn han var vant til. Etter å ha giftet seg, lette han og konen etter et sted i området de kunne slå seg ned. Det gjorde også andre unge familier, og sammen har de lagt grunnen for det de håper vil utvikle seg til en unik by.
Blandet samfunn
– Innbyggerne her er veldig forskjellige, men samtlige hadde to felles mål da vi kom hit. Det ene var å bosette oss i Negev. Det andre var å skape et blandet samfunn med både religiøse- og ikke-religiøse familier, sier Divinsky.
Det er som regel enten eller i Israel. Utenfor byene finner en landsbyer, moshaver og kibbutzer som enten har troende eller ikke-troende innbyggere. I byene bor alle slags mennesker, men de fleste pleier bare kontakt med likesinnede.
– I Sheizaf har vi både familier som er sekulære og familier som regner seg som nasjonalreligiøse. For oss er det en verdi å jobbe tett med mennesker som ser litt annerledes på ting. Vi tror at vi kan inspirere hverandre, og når fremtidens Israel skal bygges vil det uansett skje i samarbeid mellom folk som tror og folk som ikke har en aktiv gudstro, sier Divinsky, som selv ikke er religiøs.
Jevnlig studerer innbyggerne i Sheitaf bibelske og jødiske tekster sammen, og fra tid til annen arrangeres forelesninger med kjente foredragsholdere.
– Hittil har 3.000 personer vært på omvisning her, og vi blir stadig kontaktet av skoleklasser og soldatgrupper som ønsker å komme på besøk, sier han.
Etableringshjelp
Da de startet opp for noen år siden fikk de hjelp av den sionistiske Ayalimbevegelsen til å utforme søknader. Dette er en organisasjon som har mottatt støtte fra norske Hjelp Jødene Hjem, og som blant annet har etablert student- og ungdomslandsbyer i utkantstrøk.
Etter at søknaden ble innvilget har de samarbeidet tett med kommunen. Det forelå allerede planer om å utvikle området, men disse lå i en skuff inntil de idealistiske familiene kom på banen.
Så langt har en gått sakte frem. I tillegg til de enkle boligene er det bygget to hus med tilfluktsrom. Det ene fungerer til daglig som synagoge og samfunnshus, mens det andre brukes som barnehage.
– Men vi bygger ikke bare bygninger, vi er opptatt av å bygge broer mellom mennesker med ulike bakgrunner, understreker Divinsky, og innrømmer at det siste hittil har hatt førsteprioritet.
Nå er imidlertid planene klare for å bygge en by med 250 permanente hus og en befolkning på over 1.000 personer.
Hjelper immigranter
Ved Itai Divinskys bolig møter Dagen også Grethe Tangen Olsen fra norske Exodus Nord og Eran Doron, som er ordfører i regionalkommunen Ramat HaNegev.
Exodus Nord israelske hovedkvarter ligger i Ashalim, et lite tettsted fem minutters kjøretur unna Sheizaf. Her drives gjestehus, og her har organisasjonen bygget en rekke hus som er gitt til kommunen og som huser immigranter fra en rekke land.
Reiser til Mars - i Negev-ørkenen ISRAEL: På et hemmelig sted i Negev i Israel forbereder forskere seg på å reise til Mars. Vår Israel-korrespondent har besøkt forskningsparken i ørkenen. Les saken på Dagen.no: https://goo.gl/oTJGHCPosted by Dagen on Wednesday, February 21, 2018
– Hovedoppgaven vår er fortsatt å hjelpe jøder som ønsker å emigrere til Israel. Blant annet støtter vi et prosjekt i Ukraina, som daglig sender jøder til Israel. Men de siste årene har vi også involvert oss sterkere i å hjelpe immigranter i etableringsfasen her i israel, samt å støtte prosjekter i regi av kommunen her i Negev, sier Tangen Olsen.
I forbindelse med byggingen av den nye byen har Exodus Nord lovet å bidra med 1,3 millioner kroner til vann, kloakk og infrastruktur.
Ekspansjon
Eran Doron er ordfører for Israels største kommune når det gjelder areal. Men antall innbyggere er bare rundt sju tusen.
– Undersøkelser viser imidlertid at mange kunne tenkt seg å flytte hit dersom det var mulig. Den israelske regjeringen har vedtatt å bygge nye byer i området, men så langt er det kun idealistene her i Sheizaf som har satt igang, sier ordføreren.
I disse dager feirer Israel 70 år, og folketallet nærmer seg ni millioner. Dersom befolkningen øker i henhold til prognosene, vil folketallet ved 100-årsjubileet passere 15 millioner.
– Negev er det eneste stedet i Israel hvor det er plass til å ekspandere. Det er her det må satses for fremtiden, sier ordføreren.