Byrådslederen refser NFF for homoflaggnekt
«I Oslo bruker folk regnbueflagget der de vil», fastslår byrådsleder Stian Berger Røsland (H) etter at homoaktivister først ble nektet adgang til landskampen mellom Norge og Russland lørdag.
Overfor TV 2 poengterer Røsland at å bære regnbueflagget må betraktes som en ytring, og at handlingen derfor er beskyttet av ytringsfriheten.
- Og ytringsfrihet må også gjelde på Norges nasjonalarena, sier han til kanalen.
I en Twitter-melding skriver han «Dette var ikke så bra @NFF_info» etter nyhetsinnslaget der Ap-politiker Jon Reidar Øyan og Gjert Moldestad først ble nektet å komme inn på tribunen med store regnbueflagg under privatlandskampen mellom Norge og Russland lørdag.
- Dårlig håndtert
Fotballforbundet forsøkte først å nekte bruk av homoflagget under kampen, men modererte seg som følge av sterke reaksjoner. Da kom beskjeden om at bare flagg av begrenset størrelse skulle være lov å ha med inn på tribunen.
Først da generalsekretæren i Fotballforbundet, Kjetil Siem, ble koblet inn, fikk de to slippe inn, med sine store flagg - det hele for åpne kameraer.
- Dette synes jeg var dårlig håndtert, og jeg er uenig i vurderingene som har vært gjort. Jeg håper de gjør det på en annen måte en annen gang, sier Røsland.
NFF beklager
Kommunikasjonsdirektør Svein Graff i Norges Fotballforbund kommer i VG med en beklagelse overfor Øyan og hans venner som ble avvist.
- Samtidig hadde vi varslet at vaktene ville forta en skjønnsmessig vurdering, sier Graff til avisen.
Han understreker at alle med regnbueflagg slapp inn.
- Vi hadde mange tilskuere på Ullevaal med regnbueflagg, og de slapp inn uten problemer. I et tilfelle ble et fåtall personer først stanset av vaktene med sine flagg, men så sluppet inn, sier Graff.
Ukraina-drakt
Men ikke bare regnbueflagget skapte problemer på landskamparenaen lørdag. Bjørn Pettersen hadde på seg den gule landslagsdrakta til Ukraina, og måtte pent bli stående utenfor stadion, skriver VG.
- Jeg ble nektet inngang fordi jeg hadde på meg den ukrainske landslagsdrakten, sier Petersen som før kampen hadde deltatt i en politisk markering mot Russlands okkupasjon av Krim som var godkjent av politiet.
Svein Graff sier han ikke er kjent med denne hendelsen, men forteller at en person som hadde med seg ukrainsk flagg, ble bedt om ikke å ta med seg flagget inn på stadion.
NTB