Justin Welby er erkebiskop av Canterbury.

Church of England prøver dialogens vei i strid om seksualitet

Erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, står i krysspress i spørsmål om seksualitet, identitet og samliv.

Publisert Sist oppdatert

Den engelske folkekirken har lansert et opplegg med litteratur, podkaster og videoer for å belyse ulike synspunkter på seksualitet, relasjoner, ekteskap og identitet. Disse temaene har skapt sterke spenninger der som i mange kirkesamfunn i Vesten.

– Litt enkelt sagt er det i synet på homofilt samliv en tredel i Church of England som er distinkt liberal, en tredel som er distinkt konservativ og en tredel som har en sentrumsposisjon, sier Torbjørn Holt til Dagen.

Han var i mange år sjømannsprest i London og kjenner britisk kirkeliv godt.

Bred samtale

De nevnte ressursene inngår i prosjektet «Living in Love and Faith».

– Det er et landmerke av et prosjekt som vi har jobbet med i tre år, sier Justin Welby, erkebiskop av Canterbury, i en introduksjonsvideo.

Welby påpeker at det tar opp spørsmål som dreier seg om «hvordan livene våre blir levd».

Ambisjonen er å hjelpe bredden av Church of England til å snakke sammen om tematikken fram mot generalsynoden i 2022. Dette er det øverste organet i Church of England.

– Utforsker Guds vilje

Anglikansk lære er fortsatt at ekteskapet er mellom én mann og én kvinne. Det er ikke åpnet for vigsel av likekjønnede par.

– «Living in Love and Faith» påtvinger ikke sine synspunkter. Det lytter til forskjellige teologiske og bibelske synspunkter og setter oss i stand til å utforske hva Guds vilje er for kirken og lære å leve med hverandre, sier Welby.

– Min dypeste bønn er at vi gjennom «Living in Love and Faith» demonstrerer den samme kjærligheten til hverandre som vi har mottatt fra Gud selv, sier han.

Lederen for den andre kirkeprovinsen i Church of England, erkebiskop Stephen Cottrell av York, framhever at man i serien lytter til menneskers livs- historier.

– Vi tar imot mennesker som de er og søker å se Kristus i dem, sier Cottrell.

– Mitt håp er at mennesker vil være åpne og modige, sier han.

Avviser liberalisering

Både konservative og liberale pressgrupper understreker at mennesker som identifiserer seg med en seksuell minoritet, er velkomne i kirken. Men noen er avventende til hva samtalematerialet skal føre til.

– Selv om diskusjoner om disse sakene alltid er velkomne, er nøkkelspørsmålet ikke om kirkelig prosedyre, men om vi tenker at Skriftens lære er rett, sier president for Church of England Evangelical Council, Julian Henderson til Church Times. Han er også biskop i Blackburn.

Henderson understreker at de vil se nøye på materialet og komme med en respons.

– Til alle dem i Church of England som er urolige over antydninger om hva kirken kan komme til å bestemme i framtiden, å forlate historisk ortodoksi, sier vi: Vi er her for dere. Dere er ikke alene, sier han.

Henderson lover å fastholde tradisjonell lære om seksualitet og samliv.

– Dette er ikke spørsmål vi bare kan være enige om å være uenige om, av grunner Det nye testamente klargjør.

Ønsker endring

Den nyetablerte grupperingen Evangelical Forum, som representerer medlemmer i generalsynoden med et liberalt syn på seksualitet og ekteskap, anbefaler samtaleressursene for alle medlemmer i Church of England.

– Vår bønn er at vi kan diskutere og reflektere sammen med kjærlighet og respekt, og vitne kraftfullt om vår enhet i Kristi kropp, sier Alison Coulter til Church Times.

The Ozanne Foundation, en organisasjon som jobber mot diskriminering på bakgrunn av seksualitet og kjønn, blir ledet av Jeayne Ozanne som er medlem i generalsynoden. Hun takker spesielt dem som i materialet forteller sine historier «på en åpen og sårbar måte».

Transideologi

Nettopp utvalget av historier får andre til å reagere. Den første som får ordet i introduksjonsvideoen, presenterer seg som transperson.

– Vi kan ikke være så overrasket over dette. Church of England har allerede gått god for transideologien og sagt at de hilser velkommen og bekrefter transseksualisme. De ordinerer transpersoner. Men har vi noen gang stoppet og spurt om de virkelig bør gjøre dette, sier Ben John i den kristne kampanjeorganisasjonen Christian Concern i en videopresentasjon.

Han problematiserer det oppfatter som relativisering av læren om ekteskapet og kirkelig enhet som legges til grunn for «Living in Love and Faith».

Kompromiss

Church of England og erkebiskopen av Canterbury har en symbolsk lederrolle for det anglikanske fellesskapet i verden. Mens kirkene i USA og Canada har gått i en tydelig liberal retning, er kirkene i sør preget av konservativ teologi.

– Welby prøver nok å finne diplomatiske løsninger som fungerer, tror Torbjørn Holt, som selv har møtt Welby flere ganger.

Holt tviler på at Church of England vil innføre vigsel av likekjønnede par, i alle fall på kort sikt. Det skyldes delvis at høykirkelige grupperinger ligger nær en katolsk forståelse av ekteskapet som et sakrament.

– Det mest sannsynlige utfallet på mellomlang sikt er at det innføres en eller annen for velsignelse for slike par, sier Holt.

Powered by Labrador CMS