PARTILEDER: Jeremy Corbyn forlater boligen sin i London i forkant av sentralstyrets debatt om antisemittisme.

Corbyn mislyktes med å vanne ut antisemittisme-vedtak

Partileder i det britiske arbeiderpartiet, Jeremy Corbyn, fikk ikke gjennomslag for sitt syn da sentralstyret behandlet spørsmålet om hva jødehat er.

Publisert Sist oppdatert

Labour har i lang tid vært rammet av indre strid. Flere politikere er blitt ekskludert eller irettesatt for antisemittiske uttalelser, og i sommer måtte partileder Jeremy Corbyn gå ut i mediene og forsikre britene om at jødehat ikke vil bli akseptert i partiet.

Mange medlemmer i partiets moderate fløy mener imidlertid at Corbyn selv er en del av problemet. Partilederen anklages for ikke å ha tatt grep for å stanse oppblomstringen av antisemittisme i partiet, og i sommer fikk bilder og referater Corbyns møter med terrorister og anti-israelske grupper flere tusen britiske jøder til å demonstrere i Londons gater.

Rivaliserende grupper

Ved å anerkjenne internasjonale definisjoner på hva som kan kategoriseres som antisemittisme, forsøker nå partiets sentralstyre å få slutt på endeløse interne konflikter.

Vedtaket ble fattet etter et flere timer langt møte. Rivaliserende grupper protesterte utenfor partihovedkvarteret da sentralstyret innledet debatten.

I en uttalelse tirsdag kveld het det at partiet har vedtatt å slutte seg til definisjonen som Den internasjonale holocaust-minnealliansen (IHRA) bruker.

Den definisjonen Labour har brukt til nå, har bare delvis vært basert på IHRAs versjon. Tidligere i år stemte sentralstyret for å akseptere den internasjonale definisjonen, men med en rekke modifikasjoner. Dette ble hovedsaklig gjort for å tillate ytringsfrihet og kritikk av Israel.

Den utvannede definisjonen har blant annet gitt partimedlemmer ryggdekning for å spre anklager om at britiske jøder er mer lojale til Israel enn deres eget hjemland.

Corbyn-nederlag

Partiet vil fra nå av bruke IHRAs definisjon, inkludert IHRAs eksempler på hva som utgjør antisemittisme, «samt en uttalelse som sikrer at dette ikke på noen måte undergraver ytringsfriheten når det gjelder Israel eller palestinernes rettigheter».

Under debatten tirsdag forsøkte Corbyn forgjeves å få på plass også en uttalelse om at det ikke bør anses som antisemittisk «å beskrive Israel, landets politikk og omstendighetene rundt landets opprettelse som rasistisk».

Han fikk liten støtte i debatten og forslaget ble ikke stemt over, ifølge internasjonale medier.

Ifølge IHRA er det ikke antisemittisk å kritisere Israel, men en av definisjonene på antisemittisme er nettopp det å nekte for at det jødiske folk har rett til selvbestemmelse, for eksempel ved å hevde at Israels eksistensgrunnlag er rasistisk.

Refser Corbyn

Corbyns forsøk på å utvanne definisjonen på antisemittisme, refses av Labours israelvenner.

– Det er foraktelig at Corbyn prioriterte å kjempe for antisemittenes rett til å beskrive verdens eneste jødiske stat som rasistisk – i et møte som skulle handle om å bekjempe antisemittisme, sier direktør Jennifer Gerber i Labour Friends of Israel til The Times of Israel.

– Det blir stadig klarere at han er en del av problemet, og ikke løsningen, legger hun til.

Hun mener partiet hennes virker fast bestemt på å skape en frihavn for antisemitter.

Debatt

I britiske medier raser debatten om hvorvidt partiledelsen grep kan være med på å roe gemyttene. Mange er enige om at krisen langt fra er over så lenge Corbyn og hans folk sitter i ledende posisjoner.

Politisk kommentator i fjernsynskanalen ITV, Robert Peston, mener Corbyns forslag i sentralkomiteen er egnet til å nøre opp under konflikten. Likevel tror han at Labour kan gjenopprette relasjoner til kritikere og deler det jødiske samfunnet i Storbritannia, siden sentralstyremøtet lot være å lytte til Corbyns innvendinger.

Powered by Labrador CMS