BEKYMRET: Pastor Lorenzo Rosales Fajardo ble arrestert under en demonstrasjon på Cuba 11. juli i sommer. Kona, Maridilegnis Carballo, er alvorlig bekymret for ektemannens helse.

Cubansk pastor stilles for retten i julen

Pastorens familie har liten grunn til å tro at far kommer hjem til jul.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke ofte cubanere har gått ut i gatene og demonstrert mot regjeringen, men i sommer tok tusenvis sjansen på å gjøre nettopp dette.

Blant dem som sluttet seg til demonstrasjonene, var Lorenzo Rosales Fajardo, pastor i den protestantiske kirken Monte de Sion Independent Church i Palma Soriano.

Han deltok i en demonstrasjon sammen med en gruppe fra menigheten da han ble arrestert 11. juli. Siden har han sittet i fengsel og ventet på en rettssak som er utsatt flere ganger.

HAVANA: Politiet arresterer en demonstrant under demonstrasjonen i Havana 11. juli i år. Ifølge NTB skal 1.270 personer ha blitt pågrepet under protestene i sommer.

Pastor Fajardo er blant annet siktet for respektløshet, overfall og offentlig uro. Blir han funnet skyldig, risikerer han ti års fengsel, opplyser den britiske menneskerettighetsorganisasjonen Christian Solidarity Worldwide (CSW), som har fulgt saken tett.

Desperasjon

11. juli demonstrerte folk i over 50 byer. Alle landets provinser var berørt.

– En har ikke sett et lignende spontant, landsdekkende uttrykk for misnøye siden revolusjonen i 1959, sier Ståle Wig, Cuba-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Oslo.

Demonstrasjonene har fortsatt utover sommeren og høsten.

– Bakgrunnen er en voksende misnøye med den økonomiske og politiske situasjonen som har bygget seg opp over mange tiår. Folk er frustrert over korrupsjon, et «ovenfra og ned»-styre og et stadig slit i hverdagen, sier Wig.

Han forklarer at frustrasjonen kulminerte da korona-pandemien kom på toppen av alt det andre, med helsekrise og tapte inntekter på grunn av svikt i turistindustrien. For mange var situasjonen desperat.

– Demonstrasjonene sier noe om oppdemmet desperasjon og frustrasjon, men viser også at en har fått en ny generasjon cubanere som har mindre tiltro til myndighetene, sier Wig.

Kritikkverdig

Det cubanske regimet har slått ned på protestene med hard hånd. 15. november ble en ny planlagt demonstrasjon stoppet av cubanske sikkerhetsstyrker. Flere fremtredende dissidenter ble arrestert, melder NTB.

Ifølge NTB skal 1.270 personer ha blitt pågrepet under protestene i sommer.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, har oppfordret Cuba til å løslate alle som ble arrestert under demonstrasjonene. Oppfordringen ble ikke tatt til følge.

– Flere hundre sitter fremdeles i fengsel, sier Ståle Wig.

– Hva kan du si om rettssikkerheten på Cuba?

– Det er ikke tvil om at rettsprosessene etter 11. juli har vært kritikkverdige. I begynnelsen kunne opp til ti personer bli dømt i løpet av en halvtime. Mange fikk ikke møte forsvarsadvokaten sin før de skulle i retten, sier Wig.

Utsatt rettssak

3. desember fikk familien til pastor Lorenzo Rosales Fajardo vite at rettssaken skulle holdes mellom 7. og 9. desember.

6. desember kom det imidlertid kontrabeskjed. Rettssaken var da utsatt på ubestemt tid.

Siste nytt var at rettssaken skulle holdes 21., 22. eller 23. desember. Verken familien eller advokaten deres har fått vite hvor saken skal føres for retten.

I en pressemelding hevder CSW at de mange uklare beskjedene er en bevisst taktikk fra cubanske myndigheter for å øke presset på pastoren og familien.

I FENGSEL: Den cubanske pastoren Lorenzo Rosales Fajardo ble arrestert under de omfattende demonstrasjonene på Cuba 11. juli i år. På bildet er han sammen med kona Maridilegnis Carballo og barna.

Mishandlet

Ifølge CSW er pastoren blitt mishandlet flere ganger i løpet av tiden i fengsel.

Pastorens kone, Maridilegnis Carballo, uttaler til den britiske organisasjonen at hun er alvorlig bekymret for ektemannens helse:

– Forholdene han har levd under, den dårlige maten, den stadige mishandlingen – alt dette ødelegger helsen og truer livet hans, sier hun.

Trakassert

Anna Lee Strangle, leder for CSWs aksjonsavdeling, hevder at pastor Fajardo og familien er blitt systematisk trakassert i over ti år. I 2009 ble kirken og familiens hjem i Palma Soriano konfiskert av myndighetene.

CSW ber om at pastoren løslates umiddelbart og oppfordrer det internasjonale samfunnet til å opprettholde presset på cubanske myndigheter i denne saken.

Også den amerikanske trosfrihetskommisjonen har engasjert seg i pastorens sak.

Pastoren «er målrettet rammet på grunn av hans rolle som religiøs leder», skriver kommisjonen i omtalen av saken på sin hjemmeside.

De forteller også at pastorens kone har fått trusler om at hun også kan bli fengslet hvis hun fortsetter å uttale seg om mannens situasjon.

Underskriftskampanje

7. desember prøvde Christian Solidarity Worldwide å levere resultatet av en underskriftsaksjon til den cubanske ambassaden i London der de krevde umiddelbar løslatelse av pastor Rosales Fajardo. 3600 personer hadde skrevet under på kravet.

Ifølge CSW nektet ambassaden å ta imot underskriftene. Organisasjonens grunnlegger, Mervyn Thomas, prøvde da å skyve dokumentet inn under døren.

Både dokumentet og en plakat med teksten «Free Pastor Lorenzo» kom i retur. Plakaten var revet i to.

Powered by Labrador CMS