Da dronning Elizabeth hørte Billy Graham tale, inviterte hun ham like godt til sitt private kapell
– Ingen i Storbritannia har vært mer hjertelig mot oss, skrev verdensevangelisten i sine memoarer.
Dronning Elizabeths bortgang blir markert også av organisasjonen til Billy Graham, som satte et sterkt preg på internasjonalt kristenliv i siste halvdel av forrige århundre.
De to møttes ved en rekke anledninger både i England og USA. Hvor nært forholdet egentlig var, framstår mer uklart.
– Varm, uformell
– Ingen i Storbritannia har vært mer hjertelig mot oss enn Hennes Majestet Dronning Elizabeth II, skriver Graham i sin biografi, bestselgeren «Just sa I am» fra 1997.
– Nesten hver eneste anledning jeg har vært sammen med henne, har vært i en varm uformell setting, slik som lunsj eller middag enten alene eller sammen med familiemedlemmer eller nære venner, fortsetter han.
Anslagsvis 230 millioner mennesker deltok på vekkelsesmøtene til mannen som fikk tilnavnet Amerikas pastor.
Billy Graham døde 21. februar 2018.
I 1954 holdt Billy Graham et vekkelsesmøte på Harringay Arena i London. Dronningen deltok ikke selv på møtet, men ble så begeistret da hun så den da 36 år gamle amerikaneren på tv at hun like godt inviterte ham til å tale i kongeparets private Royal Logde kapell året etter.
Hendelsen ble behørig dekket i britisk presse og dannet opptakten til årelang kontakt.
Det første møtet fant sted samme år som Graham samlet 40.000 mennesker på Ullevål stadion, det største kristne arrangement i Norge noensinne.
I kraft av sin posisjon var det ikke naturlig for dronningen å omfavne Grahams kampanjer offentlig. I deler av det britiske establishment var det også skepsis til den amerikanske vekkelsespredikanten.
– Men ved å ønske oss velkommen og ville ha meg til å preke ved flere anledninger til kongefamilien på Windsor og Sandringham, har hun gått langt i stillfarent å støtte vårt oppdrag. Hun er uten tvil en av de mest kunnskapsrike menneskene jeg har møtt i verdenspolitikken, skriver Graham.
Og han møtte mange ledende skikkelser i sin samtid.
Da Billy Graham og kona Ruth ankom den britiske kongefamiliens gods Sandringham i Norfolk i 1984, passerte de en dame i en gammel regnfrakk, slagstøvler og skjerf. Hun sto bøyd og matet hundene sine.
– Vi trodde først at det var en av hushjelpene, men da hun reiste seg, så vi at det var dronningen, forteller Graham i biografien.
De to skal ha møttes etter hver av de ti kampanjene Graham hadde i Storbritannia.
Rådgiver for tv-tale
Ved ett tilfelle ba dronningen om hjelp til å vurdere en tale hun skulle holde ved juletider. Talen ble sendt på tv over hele verden.
– Hun ba meg komme og lytte på den i forkant og gi tilbakemeldinger, noe jeg gjorde, forteller Graham.
Sentralt i Grahams forkynnelse var budskapet om frelse i Kristus etterfulgt av en appell om å overgi seg til Gud.
– Hun var alltid veldig interessert i Bibelen og dens budskap, forteller Graham.
Favoritthistorien
– Etter å ha preket på Windsor søndag, ble jeg sittende ved siden av henne til lunsj. Jeg fortalte at jeg helt til siste minutt hadde lurt på om han heller skulle talt over historien den syke mannen i Betesda i Johannes 5. Øynene hennes strålte, og hun boblet over av begeistring, slik hun kunne noen ganger. «Jeg skulle ønske du hadde gjort det!» sa hun. «Det er min favoritthistorie».
Graham ble også imponert over dronningens sensitivitet.
– Jeg husker hvor nervøs jeg var den første gangen jeg talte på Windsor, og etterpå gikk vil dronningmorens hus for å slappe av.
Graham forteller at han snakket med dronningen og prinsesse Margareth de de ble spurt om hva de ville ha å drikke.
– Hun må ha sett at han nølte og sa straks: «Jeg tror jeg vil ha tomatjuice». Jeg sa at jeg ville ha det samme. Jeg tror hun senset at jeg trolig ikke ville ha alkohol og handlet raskt på mine vegne så jeg ikke skulle føle meg ukomfortabel, fortsetter Graham.
Under Reagen-administrasjonen på 80-tallet møttes Graham og dronningen en rekke ganger. Evangelist-ekteparet ble gjerne invitert til offisielle middager for statsledere. Ved et par anledning måtte de melde avbud til en slik middag. Avtalte prekenoppdrag gikk foran middager med samfunnets toppsjikt.
I TV-serien The Crown er en av episodene viet nettopp dronningens forhold til Billy Graham. Her ser vi hvordan dronningen ser ham på tv og blir så begeistret at hun inviterer ham til åt tale i det kongelige kapellet. Serien viser også hvordan Graham samtaler med dronningen om sentrale trosspørsmål.
Vi trodde først at det var en av hushjelpene, men da hun reiste seg, så vi at det var dronningen.
Billy Graham
– Jeg er jo til og med stilt over erkebiskopen i Den anglikanske kirke. Over meg er bare Gud, forklarer dronningen til Graham i episoden.
– Troen grunnleggende
Robert Lacey, som har vært historisk rådgiver for den populærer TV-serien, mener at folk flest ikke har visst hvor sterk dronningens tro var og hvor nært hun sto Billy Graham.
– Hennes tro er helt grunnleggende for henne, på en gammeldags evangelisk måte, sa Lacey til magasinet People ved Grahams bortgang for fire år siden.
I den nevnte episoden møtes dronningen og Graham på tomannshånd i privat samtale om tro og liv. Washington Post prøvde å faktasjekke denne scenen og konkluderte med at den neppe hadde funnet sted.
En av avisens sentrale kilder i faktasjekken var Franklin Graham, Billy og Ruths sønn, som i dag leder organisasjonen.
– Lite sannsynlig
Franklin Graham sier til avisen at faren hadde et godt forhold til dronningen, men «ikke nødvendigvis et brevvenn-forhold hvor de skrev til hverandre regelmessig».
«Det er lite sannsynlig, men likevel mulig, at de to møttes alene,» konkluderer avisen.
Billy Graham ble adlet av dronning Elizabeth i 2001.