SANDNES: Fredheim Arena i Sandnes er tilknyttet Indremisjonsforbundet.

Historisk ja til kvinner som eldste i Fredheim Arena

Forsamlingens årsmøte har i kveld sagt ja til at kvinner kan inneha den åndelige lederrollen.

Publisert Sist oppdatert

I en historisk avstemning i kveld har medlemmene i Fredheim Arena i Sandnes, den største bedehusforsamlingen tilknyttet Indremisjonsforbundet (ImF), stemt for å tillate kvinner å bli eldste i menigheten.

I en epost som ble sendt ut fra pastor Andreas Bjørntvedt til medlemmene tirsdag like etter årsmøtet, endres vedtektene på følgende måte:

«§6 Eldsterådet – nåværende ordlyd:

Eldsterådet består av minst 3 menn. Hovedpastor er medlem av eldsterådet, med stemmerett. Han er ikke bundet av funksjonstid.

Ny ordlyd:

Eldsterådet består av minst 3 personer. Hovedpastor er medlem av eldsterådet med stemmerett, men er ikke bundet av funksjonstid.

  • For å endre loven kreves 2/3 av fremmøtte medlemmer på årsmøtet
  • Antall fremmøtte medlemmer på årsmøtet: 131
  • Antall stemmer for å endre lov til ny ordlyd: 93
  • Prosentandel som stemte for endring: 70.99%

Dette betyr at 2/3 flertall er oppnådd. Loven knyttet til eldsterådet sin sammensetning vil følgelig bli endret.»

Følger i Emblems fotspor

Å være eldste innebærer et åndelig ansvar, eller også et hyrde- og læreansvar i en forsamling. Nå sier forsamlingen altså et endelig ja til at kvinner kan ha dette ansvaret.

Spørsmålet har vært oppe flere ganger tidligere, men først i fjor ble det et to tredjedels flertall for endringen. Årets avstemning bekrefter beslutningen og kan dermed tre i kraft.

Fredheim Arena følger dermed i fotsporene til Emblem bedehusforsamling i Ålesund, som i 2019 ble den første ImF-forsamlingen til å åpne for kvinnelige eldste. Begge forsamlinger er tilknyttet Indremisjonsforbundet som i prinsippet ikke aksepterer kvinnelige eldste.

Selv om ImF står fast ved at kun «egnede menn» kan sitte i eldsteråd, anerkjenner de forsamlinger som konkluderer annerledes.

– Ikke kirkesplittende

Pastor Andreas Bjørntvedt sa til Dagen før avstemningen tirsdag at de har hatt en ryddig og respektfull samtale rundt disse spørsmålene i forkant.

– Det betyr ikke at folk ikke har sterke meninger på begge sider, men dette er ikke kirkesplittende, sier Bjørntvedt og viser til ImF sentralt sin uttalelse om at spørsmålet om tjenestedeling ikke lenger skal anses som en test på bibeltroskap.

Pastoren selv støtter endringen som nå kan tre i kraft.

Powered by Labrador CMS