REDAKTØR: Sjefredaktør Vebjørn Selbekk. Her fra Vandrehallen på Stortinget ved en annen anledning.

Dagen felt i PFU: Burde opplyst om at Ottosen var ansatt

Dagen ble onsdag felt av Pressens Faglige Utvalg for å ikke være åpen om bakenforliggende forhold i dekningen av varslene mot Espen Ottosen.

Publisert Sist oppdatert

Utvalget behandlet til sammen tre klager som omhandlet Dagens dekning av Misjonssambandet.

– Jeg tar PFU sin avgjørelse til etterretning, sier sjefredaktør Vebjørn Selbekk i etterkant av avgjørelsen.

Vårt Land omtalte saken først.

Felt for manglende åpenhet om bakenforliggende forhold

I fellelsen for brudd på god presseskikk sto ansettelsen av Espen Ottosen sentralt. Han er nå kommentator i avisen.

I vår publiserte Dagen en rekke saker om varslinger i Misjonssambandet (NLM) mot Ottosen, som den gang var informasjonsleder i organisasjonen. Samtidig hadde Ottosen signert kontrakt med Dagen.

ANSETTELSE: Dagen ble dømt for å ikke vise åpenhet om bakenforliggende forhold da avisen ansatte Espen Ottosen som kommentator samtidig som de rullet ut flere gravesaker om varslinger mot han.

Det visste ikke journalisten som hadde gravd fram varslene. Dermed fikk heller ikke leserne informasjon om det.

Endre Stene, Siri Myklebust og Bjarte Gjone som leverte klagen mente forholdet utgjorde et brudd på punkt 2.3 i Vær varsom plakaten som maner mediene til å vise åpenhet om bakenforliggende forhold.

Utvalget var enig med dem og felte Dagen under behandlingen onsdag 30. oktober.

De tre mente også at Dagen hadde brutt flere andre punkter i pressens etiske veileder, men fikk ikke medhold av utvalget for det.

– Fellelsen må vi lære av

Dagen forsvarte prosessen rundt ansettelsen og dekningen av varslene mot Ottosen.

«Vi opplever at klagerne i sin fremstilling gir et misvisende bilde av kontakten mellom Ottosen og Dagen om et mulig ansettelsesforhold», skrev Dagen i sitt tilsvar.

«Noen få i ledelsen visste, men informasjonen ble ikke spredt i redaksjonen», skrev mediet.

– Vi må lære av fellelsen, sier nå Selbekk.

– Og så føler jeg kanskje at PFU ikke helt har tatt hensyn til at det i en ansettelse også er en taushetsproblematikk, sier han.

– Ville du gjort noe annerledes nå som utvalget mener prosessen rundt ansettelsen utgjør et brudd på Vær varsom plakaten?

– Vi må ta på alvor at PFU krever at man skal være åpen i en slik situasjon. Da burde vi opplyst om det. Det er det PFU pålegger oss, sier Selbekk.

– Det var den mest alvorlige anklagen

Sjefredaktøren understreker at klagerne mente avisen ikke har drevet kritisk journalistikk mot NLM. Og at mediehuset beskyttet en helt sentral part i organisasjonen, Espen Ottosen.

– Det var den mest alvorlige anklagen. Vi kunne ikke levd med slike påstander, sier Selbekk som er fornøyd med at PFU ikke felte Dagen for manglende «uavhengighet, integritet … troverdighet» og kildevern.

– Vi var i ferd med å publisere flere saker om varsler mot Ottosen. Hensikten vår har hele veien vært å verne om den kritiske journalistikken, sier Selbekk.

Frikjent for imøtegåelse

Foruten klagen fra Stene, Myklebust og Gjone, var to andre klager mot avisen oppe til behandling. Begge handlet om dekningen av NLM.

I en av sakene mente Endre Stene han ikke fikk svare på et innlegg publisert rundt juletider i 2023.

OSLO: Pressens Faglige Utvalg møttes onsdag på Pressens hus sentralt i Oslo.

Øyvind Åsland, som tidligere var generalsekretær i NLM, svarte i et innlegg på kritikk om at han hadde snakket usant. Endre Stene mente han burde få svare på Åslands innlegg.

I Dagen sitt tilsvar skrev mediet at de tilbød Stene å gjøre en reportasje på hans anliggender, men det ønsket ikke Stene.

Han fikk ikke medhold hos PFU.

Opplevde saken belastende – Dagen beklaget

I den tredje saken er det klager Liv Kristin Brundtland som retter kritikk mot Dagen.

I forbindelse med podkasten Misjonærbarna (utviklet av Øystein Stene for forlaget Gyldendal), som handlet om forholdene barna til NLMs misjonærer tidligere vokste opp under, ble et debattinnlegg sendt til Dagen.

Innsenderen omtalte podkasten som en «drittpakke». Da det senere oppsto tvil om identiteten til innsenderen, avpubliserte Dagen og beklaget senere.

Utvalget landet derfor på at Dagen ikke brøt god presseskikk.

– Det er lett å forstå klager som opplever innlegget som belastende, sier Ingrid Rosendorf Joys til Vårt Land. Hun er medlem av PFU.

Totalt var Dagen klagd inn for 13 punkt i Vær varsom plakaten. I en av klagene ble det også stilt spørsmål ved punkt 2.1 og 2.2, men uten at de var en direkte del av klagen.

– Vi var klaget inne på hele 13 punkt til sammen og ble felt på ett, det er vi godt fornøyd med, sier Vebjørn Selbekk.

Rettelogg: Vi skrev tidligere at Øystein Stene er produsent for podkasten Misjonærbarna for forlaget Fabel. Det riktige er at han utviklet podkastserien for forlaget Gyldendal.

Powered by Labrador CMS