UTEN ALKOHOL: Dagen har testet en rekke alkoholfrie juleøl. Vinneren var helt overlegen.

Dagen har testet alkoholfritt juleøl – én øl stikker seg ut

Den beste drikken til julematen ­finner du ikke i vanlige ­butikker, ­konkluderer en ­nåværende og en ­tidligere Dagen-­journalist etter en edruelig kveld på ­Skype. Se hele resultatet av testen her.

Publisert Sist oppdatert
TESTERNE: Johnnes Eek Reindal (til venstre) og Tor Weibye har gjort seg opp en klar mening om årets alkholfrie juleøl. De gjennomførte smakstesten som seg hør og bør i disse tider; i munter passiar på Skype. Foto: Skjermdump

Mikkeller Drink’in the Snow Xmas Ale (Belgia)

Mikkeller er et dansk håndverksbryggeri, men dette ølet som bærer deres navn er brygget i Belgia. Det trigger interessen ekstra fordi Belgia jo er kjent som et av Europas viktigste ølproduserende land, ikke minst på grunn av de klassiske trappist-ølene som har vært brygget av munker i mange hundre år.

Farge: Dyp brun, ugjennomsiktig

Duft: Karamell, fiken, mango

Smak: Brent malt, lang ettersmak med lett krydret preg

Helhetsvurdering: God fylde og flott balanse mellom sødme, bitterhet og friskhet. Godt matøl. Testens suverent beste og dyreste (kun på Vinmonopolet).

Munkholm juleøl

Munkholm Alkoholfritt øl ble lansert i 1991. Det blir brygget som ekte øl ved at gjæringen avbrytes etter at smaken er dannet, men før alkoholen skapes. Munkholm Juleøl ble først lansert i 2013 sammen med noen andre smaksvarianter. Munkholm Juleøl brygges E. C. Dahls i Trondheim, en del av Ringnes-konsernet.

Farge: Dyp ravgul

Duft: Svak duft av karamell

Smak: Utpreget smak av vørter, helt uten friskhet fra humle. Bitterheten har passert fatet i farten

Helhetsvurdering: ­Veldig lite spennende smaksopplevelse. Flat og uten antydning av krydder.

Sagene hvit jul

Dette relativt nye mikrobryggeriet (etablert 2013), er hjemmehørende i den gamle industribydelen Sagene i Oslo. De har tidligere fått positiv mottagelse av sitt vanlige alkoholfrie øl kalt «Kjørepils». Derfor har vi forventninger til julevarianten «Sagene Hvit jul».

Farge: Ser ut nesten som et ordinært fatøl

Duft: Sitrus i nesen, som vanlig lyst øl

Smak: Fin bitterhet, men veldig lett og lite julepreg, Sødmen er veldig dempet

Helhetsvurdering: I tynneste laget til tung julemat. Kanskje det kan passe til lutefisk og kalkun?

Nøgene Ø Julefri

Nøgene Øbryggeri som ligger i tidligere Aust-Agder, etablerte seg i Grimstad i 2002 og flyttet i 2005 inn i en nedlagt kraftstasjon på Rygene utenfor Arendal. I dag er Nøgne Ø, som kaller seg «Det kompromissløse bryggeri», heleid av Hansa-Borg-konsernet.

Farge: Mørk, mørk brun, ugjennomsiktig

Duft: Sterk duft av julekrydder og karamell

Smak: En overveldende krydderorgie med pepperkaker i ettersmaken

Helhetsvurdering: Dette er et øl man enten liker eller ikke klarer å drikke. Produktet holder en høy kvalitet, men kan best drikkes til kaker eller som en aperitiff.

Santa Clausthaler

Santa Clausthaler ble lansert i 2002 som det første alkoholfrie juleølet i Norge. Det ble brygget på ny resept ved lanseringen til julen 2016, og er av typen Amber, tørrhumlet med Cascade humle fra Washington. Santa Clausthaler er produsert av Hansa-Borg-konsernet, men varemerket har et tysk opphav.

Farge: Ravgul til lys brun. Klar

Duft: Litt søtlig duft av malt, nesten umerkelig krydder

Smak: Litt humlefriskhet i anslaget, kort smaksopplevelse

Helhetsvurdering: Alle de testede juleølene er bedre til julematene enn brus av alle slag, også dette.

Aass Uten Juleøl

Aass i Drammen er Norges eldste bryggeri, etablert i 1834. Bedriften er i dag ledet av femte generasjon Aass. Deres alkoholfrie øl har gjennom flere år fått et godt rykte og serveres på flere restauranter i blant Viken, Vestfold og Telemark. Slagordet er «Vi vil skape gode stunder».

Farge: Mørk burgunder, brunlig

Duft: Svak fruktig duft, hint av karamell

Smak: Klart anslag av brent malt. Et forsøk på å nærmere seg stout og den slags?

Helhetsvurdering: Godt matøl. Det beste norskproduserte alkoholfrie øl i testen.

Våre smaksdommere

Våre smaksdommere er Dagen-journalist Tor Weibye og kommunikasjonsrådgiver Johannes Ek Reindal ved Oslo Bispedømme.

De har begge en velutviklet sans for kombinasjonen mat og drikke, har smakt seg gjennom mangt og meget av både fast og flytende føde, og har begge velprøvde evner som formidlere.

Ingen av dem har noen gang vært bryggeri-ansatte, men de har begge erfaring med detaljsalg av drikke til norske forbrukere.

Powered by Labrador CMS