SÅRBARE OG STERKE: Gjennom møter med troende kvinner fra Syria og Irak ønsker Kari Fure å formidle kvinnenes historier, sårbarhet og styrke i krigens grusomheter.

Dagen-redaktør med ny bok: – Kvinner i krig er ikke bare ofre

Krig gjør særlig kvinner sårbare, men Kari Fure har også sett at enkelte finner styrke de ikke visste de hadde. I den nye boken «Krigens døtre» forteller hun kvinnenes historier fra Syria og Irak.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom flere reportasjeturer til Libanon, Irak og Syria har Dagen-redaktør Kari Fure skrevet om kristne og andre minoriteters opplevelser i Midtøsten. Etter hvert vokste det fram et ønske om å fortelle kvinnenes historier fra de krigsrammede områdene og flyktningeleirene.

– Kvinner er ikke nødvendigvis dem som roper høyest i konflikter. Uten å aktivt oppsøke kvinnene fikk den store fortellingen om kristne på flukt i Midtøsten en slagside. Kirkeledere, forskere og organisasjonsledere jeg intervjuer er jo ofte menn, sier Fure.

Det var særlig en setning som satte seg fast i forfatterens hode. Den kom fra en flyktningekvinne som ønsket å være anonym.

– Hun sa «det er noe helt annet å være kvinne enn mann i krig». Først tenkte jeg at det var jo åpenbart og innlysende, men så fortsatte den setningen å kverne i hodet mitt. Senere fikk jeg henne til å utdype og hun sa at kvinnene er de som lider mest, men det er også kvinnene som hjelper andre ved at de tar tak og bestemmer seg for å holde seg oppe, sier Fure.

Styrken

Nettopp styrken til kvinnene, som bor midt i eller har vært nødt til å flykte fra krigen, er noe Fure har vært opptatt av å få fram i «Krigens døtre».

– Noen opplever faktisk en frigjøring i krig, fordi kvinnene blir nødt til å gå inn i nye roller de ikke hadde før, sier Fure.

Hun forteller at dette ikke er en likestilling de har kjempet til seg men en nødvendighet fordi mennene er i fengsel, drept, på flukt eller i kamp.

– Frigjøringen og selvstendigheten kommer derfor med en bitter bismak av sorg og savn, slit og sårbarhet. Mange finner en styrke i seg som de ikke visste de hadde, og så gjør de fantastiske ting. Jeg skriver ikke bare om kvinners sårbarhet men også om kvinners kraft, sier forfatteren.

Fure tror og håper at, som i Europa etter andre verdenskrig, kan kvinnenes utvidede roller under krigene i Irak og Syria føre til økt likestilling etter hvert.

– Det er mange kvinneorganisasjoner som jobber for dette. Både for at kvinner skal få komme seg enklere ut i arbeidslivet og for å endre lovene som mange mener ligger til grunn for diskrimineringen.

Voldtekt som våpen

I «Krigens døtre» forteller Fure om kvinner som har vært nødt til å flykte fra alt de eier, og om mødre som må ta det vanskelige valget om å forlate sine egne barn for å kanskje kunne gi dem en framtid. Her kan man lese historier om kvinner som har vært kidnappet av IS og holdt som gisler i flere år og om en kvinne som oppdager at IS har lagt ut tenåringsdatteren hennes for salg på internett.

– Det er så mørkt, stygt og brutalt at du blir helt satt ut, sier forfatteren.

Boken tar opp hvordan voldtekt og seksualisert vold bevisst brukes som våpen i krig for å ødelegge både kvinnene, familiene deres og lokalsamfunnet.

– Jeg er veldig glad for at årets fredspris til Denis Mukwege og Nadia Murad setter søkelyset på hvordan voldtekt blir brukt i krig og aktualiserer dette alvorlige problemet, sier Fure.

Hun roser særlig måten yezidiene har valgt å ta imot kvinnene som har vært utsatt for denne ekstremt brutale krigføringen.

– De har etablert nye religiøse gjenopprettelsesseremonier for å ønske kvinnene som har vært IS-gisler tilbake. De sier klart at dette var et angrep på oss alle og definerer på en måte kvinnene som stridende i krig der de før ville blitt definert som urene. Når kvinnene ønskes tilbake og samfunnet står sammen rundt dem er plutselig ikke voldtekt så effektivt som våpen lenger, sier Fure og påpeker at det også er viktig at gjerningsmennene og de som gir ordrene må stilles til ansvar og straffes.

Skjønnhetssalongen

Midt oppi alt det grusomme som skjer med kvinner i krig og på flukt har Fure ønsket å også vise kraften og håpet disse kvinnene bærer på. Hun mener man ikke må undervurdere viktigheten av en skjønnhetssalong.

– Dette var et magisk pusterom for kvinnene i et svært konservativt samfunn, forteller Fure.

Powered by Labrador CMS