STÅR SAMMEN: – I ganske lang tid har sosialetiske spørsmål stått høyt på dagsorden. Der har vi et felles anliggende med arbeiderbevegelsen, sier biskop Herborg Finnset i Nidaros. Her fra vigslingen i 2017.

– Dagens biskoper appellerer til våre velgere

Aktive kirkegjengere som stemmer på Arbeiderpartiet har høyest tillit til biskopene i Den norske kirke. – Jeg er ikke så overrasket, sier partisekretæren.

Publisert Sist oppdatert

Dagen skrev i går at halvparten av de kirkeaktive i Kristen-Norge har stor eller nokså stor tillit til biskopene i Den norske kirke.

Det viser en omfattende undersøkelse som avisen gjennomførte i høst for å kartlegge holdninger og verdier blant medlemmer i Den norske kirke, frikirker og lavkirkelige lutherske organisasjoner.

Blant kristne som stemte Kristelig Folkeparti ved kommunevalget i høst, svarte 37 prosent at de har stor eller nokså stor tillit til biskopene i Den norske kirke.

Det tilsvarende tallet er 54 prosent for Høyre-velgere, 68 prosent for Senterparti-velgere, og 87 prosent blant dem som stemte Arbeiderparti ved forrige valg.

Sosialetiske spørsmål

Biskop i Nidaros, Herborg Finnset, synes resultatet er interessant.

– Merk hvilke temaer Bispemøtet har profilert seg på. I ganske lang tid har sosialetiske spørsmål stått høyt på dagsordenen. Der har vi et felles anliggende med arbeiderbevegelsen, sier hun, og viser til saker som omhandler økonomisk og sosial rettferdighet både nasjonalt og internasjonalt.

At biskopene også har relativt høy tillit i Høyre og Senterpartiet, tror hun kan handle om at de oppleves som representanter for kontinuitet og tradisjon.

– Noen har respekt for tradisjoner, mens hos andre står de ikke så høyt i kurs. Da jeg tidligere var i kontakt med mennesker om dåp, omtalte jeg dåpen som et eksempel på hva tradisjoner handler om: å videreføre det beste av arven fra de som har levd før oss.

Nidaros-biskopen tror at den høye tilliten også kan komme av at biskopene målbærer saker der de ikke har noen egeninteresse av utfallet.

– Jeg erfarer i alle fall som tjenestegjørende biskop at det jeg gjør blir lagt merke til. Symboltyngden i bisperollen er stor, og vi ønsker å bruke den til noe godt, som å sette ord på dilemmaene og vise vei i verdispørsmål.

– Har alltid stått sterkt

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet skriver i en e-post til Dagen at hun ikke er overrasket over resultatet.

STÅR STERKT: – Den norske kirke har alltid stått sterkt blant Arbeiderpartiets velgere, sier partisekretær i Arbeiderpartiet Kjersti Stenseng.

Biskop Herborg Finnset synes Stensengs respons er veldig hyggelig. Hun tror at både prester og biskoper merker at de har gått fra posisjonsmakt til en annen type autoritet.

– Før var biskopen assosiert med embetsstand og porselenskopper. Slik er det ikke på samme måte nå, og det gir oss muligheter, sier hun.

– Andre kirker

I KrF, som er partiet som har flest velgere blant dem som har deltatt i undersøkelsen, er forholdet et annet.

KrFs generalsekretær, Geir Morten Nilsen, synes det er ­vanskelig å si hvorfor tilliten er lavere til biskopen blant deres velgere.

– En mulig forklaring er jo at KrF har høy oppslutning blant de aktive kristne som går i andre kirker og forsamlinger enn Den norske kirke, og at disse i større grad ser til lederne i de trossamfunnene de tilhører.

Nidarosbiskopen tror at de tradisjonelle KrF-velgerne har sitt ståsted i lekmannsorganisasjonene.

– Flere av dem har jo vært kritiske til biskopene som representanter for Den norske kirke de senere årene, og det slår jo inn.

Rent bord

KRF: Generalsekretær i KrF, Geir Morten Nilsen.

Blant kirkesamfunn og kristne organisasjoner er oppslutningen aller størst i Norsk Luthersk Misjonssamband. Der stemte over fire av fem på KrF i kommunevalget i høst.

Geir Morten Nilsen begynte­ som generalsekretær i KrF 1. sept­ember 2019. Han har for tiden­ ­permisjon fra jobben som ­konsernsjef i ­Mediehuset Dagen.

------

Denne saken er laget i samarbeid med Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) ved Universitetet i Bergen.

Kartleggingen av Kristen-Norge er gjort med støtte fra Fritt Ord.

**Følg med på ­emneknaggen #kristennorge på Instagram.

#kristen­norge

Dagen har kartlagt holdninger og verdier blant gudstjenesteaktive i Kristen-Norge.

Kartleggingen omfatter Den norske kirke, frikirker og luthersk lavkirkelighet over hele landet som går på gudstjeneste minst ti ganger i året.

1601 har svart.

Kartleggingen er utført av analysebyrået Nordic Navigation i tett samarbeid med Dagen.

Kartlegging er gjennomført i samarbeid med SUJO (Senter for undersøkende journalistikk) ved Universitetet i Bergen.

Fritt Ord har støttet prosjektet økonomisk.

Powered by Labrador CMS