TIDGIVER: – Jeg vil være med å tenne en liten gnist for barna som er med på Blå Kors-ferier, sier Dagfinn Lund.

Dagfinn gir gratis sommerdrømmer

Dagfinn Lund er fast leverandør av sommerlykke til barn som ikke hadde trodd de skulle få seg noen ferie på Sørlandet.

Publisert Sist oppdatert

Solkysten i sør er landsdelen som mange med hytter og landsteder trekker til for å feriere. I år er det flere som gjøre dette samtidig enn noen gang. Men alle har ikke råd eller mulighet til slikt uten videre.

Da er det godt at Blå Kors Ferier finnes. Hvert år realiserer de sommerdrømmer for flere hundre mennesker. Målgruppa er familier som har rusrelaterte eller psykiske utfordringer, eller som bare har lav inntekt.

Slik får mange som ikke så det for seg, flotte sommeropplevelser og godt feriefellesskap. Særlig er det mange barn som får noe å fortelle fra ferien når skolen starter igjen.

Tidgivere

For at Blå Kors skal greie dette, trenger de folk som Dagfinn Lund. Han er en av 25-30 såkalte tidgivere som ofrer seg for at andre skal ha noe å glede seg over.

– Tidgiverne våre jobber ulønnet. De deltar på og organiserer gratis ferier for folk som ikke selv har råd til det, sier Wenche Tønnessen som er leder for Blå Kors Ferier, en landsdekkende virksomhet med kontor i Kristiansand.

Vi møter henne et kvarters kjøring fra byen, på Kristiansand Feriesenter Dvergsnestangen, som eies av Den Evangelisk Lutherske Frikirke. De er en av flere samarbeidspartnere i Blå Kors’ såkalte Hjerterom-prosjekt.

Det går ut på at hoteller og campingplasser tilbyr overnatting til dem som er gjester hos Blå Kors Ferier. Normalt er dette gratis, men i år har det vært vanskeligere for flere på grunn av koronakrisen. Ekstra offentlig støtte gjør at Blå Kors likevel kan kjøpe overnattinger til gjestene sine.

I tillegg til de ansatte i Blå Kors, spiller disse partnerne og tidgiverne en sentral rolle.

– Vi har en fast gjeng med tidgivere knyttet til kontoret vårt her, og de jobber til sammen 19.300 timer i året. Det utgjør 11,4 årsverk, sier Tønnessen til Kristelig Pressekontor.

PÅGANG: – Hver dag er det folk som spør om vi har ledige plasser, sier Wenche Tønnessen i Blå Kors Ferier. Ofte må hun skuffe dem som ringer.

Hun forteller at noen av dem er på fire ferieturer over like mange uker om sommeren.

– Har de ikke ferie selv?

– De ser på dette som en del av sin ferie, og flere sier de får mer enn de gir ved å være med på dette. Det gir så mange gode opplevelser, sier Tønnessen.

Hun forteller at mange blir sv-ært ydmyke når de ser hvor store behov andre har.

– Det er det som skjer når de møter gjestene våre og ser hva det betyr for dem å være her. Belønningen er glade barn og fornøyde foreldres ansiktsuttrykk og kroppsspråk, sier hun.

Hjertet utapå

Tønnessen medgir at arbeidet de utfører ikke er for alle. Man må være av det utadvendte slaget og ekstra glad i folk.

– Du må ha et brennende engasjement for mennesker. Vi som jobber her, har hjertet på utsida av drakta, sier Tønnessen og legger hånda på venstre side av Blå Kors-jakka.

– Det å hjelpe andre og gi gode ferieopplevelser, er noe å ta med hjem og gjemme i hjertet og i minneboka. Det er noe å leve på når sommeren er over, sier hun.

Krabbefangst

Inn fra Østergapet, sjøstykket utenfor Dvergsnestangen, kommer Dagfinn Lund med båten sin. Den er lastet med begeistrede unger og foreldre – og bøtter med levende krabber. De har vært et stykke utover og tømt teiner. Nå er det tid for å koke krabbene i to store gryter i strandkanten.

Til daglig har Lund en halv stilling i Blå Kors som en slags vaktmester. Han gjør som flere andre ansatte som ikke får nok av Blå Kors i arbeidstida. Derfor er han tidgiver så ofte han kan. 64-åringen kan knapt få bidratt nok når det handler om barn som har det vanskelig.

– Så dette er en slags livsstil for deg?

– Det blir jo det, sier han og smiler med et solbrunt ansikt mot sola som er i ferd med å få overtaket over et stadig tynnere skydekke. Han ler godt når vi spør om han fører timeliste.

Krabbeturen med båten var Dagfinns idé.

– Det er første gang i år at vi har gjort dette, sier Wenche Tønnessen som forteller at krabbefangst var et viktig sommerinnslag i hennes egen oppvekst på Sørlandet.

Bedre enn penger

Barna og foreldrene får vi ikke snakke med eller fotografere. Personvernhensyn er viktig når Blå Kors byr opp til sommermoro for familier som sliter. Men Dagfinn Lund forteller åpenhjertig om sitt eget liv. Det er ikke helt tilfeldig at han er så engasjert i Blå Kors.

– Jeg har en bakgrunn med rus og drit og lort, og jeg sviktet mine egne barn. Jeg vet hva de har måttet gå igjennom. Derfor er jeg med og tenner en liten gnist for disse barna som er med på Blå Kors- ferier, sier han.

Barna som kommer i land fra båtturen, har aldri trukket krabbeteiner før, og de er fyr og flamme over det de har vært med på.

– Nå har de vært med å fange dem. Så spørs det bare om de liker å spise dem også, sier Dagfinn og ler. – Det viktige for meg er å få bidra med noe som kan være til glede. At barna gleder seg over disse krabbene, betyr enormt mye for meg. Det er så viktig at det ikke kan telles i penger, sier han.

Stort behov

Behovet for slike ferieopplevelser er enormt, ifølge Wenche Tønnessen. De holder på i åtte uker i sommer, og det er stadig folk som spør om de kan få komme.

– Hver dag er det folk som spør om vi har ledige plasser, sier Tønnessen som altfor ofte må skuffe dem som ringer. I alt er det flere hundre som får en gratis ferieopplevelse med Blå Kors, men kanskje bare en av fire får positivt svar.

For dem som får komme, blir sommeren uforglemmelig. Wenche og hennes medarbeidere har mange samtaler med foreldre som kommer med høye skuldre. Når de blir trygge, åpner de seg og forteller om livene sine. Mange aner ikke hvordan de skal få livet til å gå opp. Når matbudsjettet er trangt til hverdags, blir sommerferie med barna en umulighet.

– Mange synes det er vanskelig å snakke om dette. Det kommer masse tårer, sier hun og blir våt i øyekroken selv bare av å fortelle om det.

– Man blir så glad i disse menneskene som deler historiene sine. De takker oss igjen og igjen, og vi griner ofte sammen med dem, særlig på avskjedsdagen når folk skal dra. I Blå Kors er vi noen ordentlige klemmere, men i år får vi ikke klemt noen, dessverre, sier feriesjefen.

Powered by Labrador CMS