GLOBALE KRISER: Over 10 millioner mennesker er blitt drevet på flukt i Sudan som følge av krig, ifølge FN. Bildet er tatt utenfor en matklinikk i Renk i Sør-Sudan 16. mai i fjor.

Dagfinn Høybråten sukker over «usolidarisk» budsjettforslag

Det er krig og enorme lidelser flere steder i verden i dag, men det synes ikke i regjeringens forslag til neste års statsbudsjett, mener Kirkens Nødhjelp og andre bistandsorganisasjoner.

Publisert Sist oppdatert

– I en tid med mange nye blodige kriger og med rekordmange mennesker på flukt, setter regjeringen med dette budsjettet privilegerte nordmenn først. Dette er et svært usolidarisk signal fra et av verdens aller rikeste land.

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, er klar i sin tale. Han mener regjeringen sender et signal til resten av verden om at vi ikke lengre vil gi beskyttelse i «verdens rikeste og tryggeste land».

Til sammen foreslås det 52,939 milliarder kroner til bistand neste år. Samtidig vil regjeringen kutte antall kvoteflyktninger fra 1000 i år til 200 neste år.

– Antallet flyktninger og fordrevne med behov for beskyttelse i trygge land som Norge har aldri vært større, samtidig som vår nasjonalinntekt er rekordhøy, påpeker Egeland.

SKUFFET: Regjeringen gjør altfor lite for verdens fattigste og mennesker på flukt fra krig og lidelser i neste års statsbudsjett, mener Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

– De fattige er taperne

Røde Kors og Kirkens Nødhjelp er heller ikke imponert over regjeringens innsats for de i verden med minst.

– Verdens fattigste er taperne i dette budsjettet. Regjeringen bruker mer penger, men ikke til verdens fattigste, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.

DAGFINN HØYBRÅTEN: Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Han sier at Kirkens Nødhjelp er skuffet over at regjeringen ikke innfrir sitt eget løfte om å bruke 1 prosent av nasjonalinntektene (BNI) på bistand.

Der regjeringen i budsjettforslaget for 2024 foreslo å bruke 0,94 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) på bistand, foreslås det denne gangen å bruke 0,92 prosent. Det er en økning i kroner og øre, men heller ikke i år når regjeringen bistandsmålet.

Alvorlig løftebrudd

– Dette er ikke tiden for en faktisk nedgang i bistandsmidler som brukes utenfor Norges grenser, sier Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors.

LØFTEBRUDD: Det er alvorlig at regjeringen bryter løftet sitt om å bruke 1 prosent av BNI på bistand, mener Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors.

Hun mener at det er avgjørende at den totale humanitære hjelpen opprettholdes for å begrense menneskelig lidelse i de mange krisene vi står overfor nå.

– De alvorlige menneskelige lidelsene i Midtøsten, Ukraina og Sudan krever ekstraordinær støtte. Samtidig må ikke konfliktene gå på bekostning av mennesker i andre land som i økende grad er rammet av klimaendringer, krise og konflikt, sier Bergh.

Røde Kors-lederen understreker at det er alvorlig at regjeringen bryter bistandsløftet på 1 prosent av BNI.

– Prioriterer de store utfordringene

– Regjeringen leverer et stort bistandsbudsjett som prioriterer arbeidet med de store utfordringene i verden, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i en pressemelding.

TRAFF IKKE MÅLET: Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) når heller ikke neste år bistandsmålet.

Forslaget er en økning på totalt 200 millioner fra saldert budsjett for 2024. Det kommer fram i budsjettforslaget for Utenriksdepartementet.

Det meste av dette går til Utenriksdepartementets budsjett, men også fire andre departementer får bistandskroner.

«Regjeringen vil øke bistanden i årene fremover med en målsetting om å bruke 1 prosent av BNI til internasjonal innsats for å oppnå FN-målene om sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft», skriver departementet.

KRAVSTOR KRIG: Krigen i Midtøsten har krevd titusenvis av liv det siste året. Bildet er tatt etter et israelsk angrep mot Beirut søndag 6. oktober.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS