Dagsnytt 18 hylles for å ikke dyrke konfliktene – nominert til kristen mediepris
– En hyggelig beskrivelse, sier NRKs Sigrid Sollund om juryens begrunnelse.
Nyhets- og debattprogrammet er nominert til prisen «Medierosen» ved siden av mer opplagte kandidater som presten Thor Haavik og lovsangslederen Leif Ingvald Skaug.
En rekke kristne profiler er blant tidligere vinnere av prisen. I fjor vant den kristne videoandaktstjenesten Plussord, mens Trygve Skaug vant i 2019 og Lisa Børud i 2018. Men NRK har vunnet prisen også før, bl.a. i 2015 for programmet Salmeboka minutt for minutt.
Tro og Medier deler ut prisen til «en person, en redaksjon eller et program som har utmerket seg ved å fremme kristen tro eller gode verdier i mediene».
I nominasjonen fra juryen heter det at «God journalistikk er viktig for demokratiet, og Dagsnytt 18 bidrar til de offentlige samtalene på en forbilledlig måte. Programmet er ikke ute etter å dyrke konflikter, men gir debattantene rom til å sette ord på sine synspunkt. Programlederne fremstår saklige og vennlige, men ikke naive. Dagsnytt 18 bidrar med dette til å belyse viktige spørsmål i samfunnet.»
– Mer enn onelinere
Daglig leder i Tro og Medier, Jarle Haugland, utdyper hvorfor juryen landet på at NRK-programmet som en verdig kandidat.
– Jeg tror vi av og til vi glemmer hvor viktig god journalistikk er for å bygge et godt demokrati. Det er Dagsnytt 18 et god representant for. Det er et debattprogram som gir rom for nyanser, og ulike mennesker får tid til å sette ord på sitt ståsted. Det handler ikke berre om onelinere, og raske avbrytelser. Derfor evner programmet å gjøre oss klokere, sier han.
Når folk får ros er det større sjanse for at de gjentar det gode de har gjort.
Jarle Haugland
Juryen består av Haugland selv og førsteamanuensis Lars Dahle ved NLA mediehøyskolen, samt Siv Ane Nerhus, kommunikasjonsrådgiver hos NMS.
Hvem som vinner prisen er utelukkende opp til publikum, og de kan avgi sin stemme hos medierosen.no ut denne uken.
Sollund: Glad for begrunnelsen
I Dagsnytt 18-redaksjonen blir nominasjonen mottatt med glede.
– Det er selvsagt veldig hyggelig med en slik nominasjon, ikke minst med en slik begrunnelse, sier Espen Aas, som er en av programlederne i Dagsnytt 18.
– Vårt ønske og mål er jo overordnet å gjøre folk klokere på saker, og da gjennom å slippe til ulike synspunkter. Det er en liten, men hardarbeidende redaksjon som står bak hver sending, poengterer han.
Også programleder Sigrid Sollund tar et lite avbrekk fra ferien for å kommentere nominasjonen. Hun er spesielt glad for beskrivelsen som dreier seg om å ikke dyrke konfliktene for sin egen del.
– Vi er ikke ute etter å ta noen, ydmyke noen eller sette noen fast, så det var en hyggelig beskrivelse. Mange tror nok vi er ute etter konflikt, men det vi faktisk vil ha er ordskifte. Vi ønsker genuint å løfte fram ulike perspektiver, sier hun.
Slår ned på hersketeknikker
– Hvordan jobber dere for å løfte opp vanskelige temaer uten at frontene blir for steile?
– Vi forsøker etter beste evne å trekke debattanter tilbake til saken dersom de flyter ut og går over til å angripe hverandre, eller benytter seg av stråmannsargumentasjon, sier Espen Aas.
Sigrid Sollund har på sin side skrevet en bok om hersketeknikker («Hersketeknikker - nyttige og nådeløse»), som hun av og til får nytte av som programleder.
Mange tror nok vi er ute etter konflikt, men det vi faktisk ønsker er å løfte fram ulike perspektiver.
Sigrid Sollund Programleder i Dagsnytt 18
– Jeg prøver å slå ned på det, og kan for eksempel innvende at noe ikke har noe med saken å gjøre. Eller unngå at noen blir tillagt meninger de ikke har.
Når det gjelder vanskelige temaer jobber redaksjonen for å gå saklig til verks og være respektfulle.
– Det er veldig enkelt å få fram konflikt om det er det du er ute etter. Du trenger bare å plassere to fra ulike parti i studio og så vil de begynne å kritisere hverandre. Men det er ikke alltid det mest interessante. Det som er interessant er å få fram hvorfor de ulike mener som de gjør, og kanskje særlig der verdier står mot hverandre, sier Sollund.
– Et rykte kristne må komme seg bort fra
Jarle Haugland legger til at utdelingen av Medierosen er en viktig del av jobben til Tro og Medier.
– Av og til har jeg hørt at kristenfolket er kjent for å klage. Det er et rykte vi som kristne må komme oss bort fra. Medierosen er en måte å bli flinkere på. For når folk får ros er det større sjanse for at de gjentar det gode de har gjort, sier han.
Medierosen deles ut i slutten av august.