KJÆRLIGHET: Dahl talte om en tydelig Jesus, til en lydhør menighet i domkirken. Foto: Johannes Ek Reindal

Dahl tatt varmt imot

Tunsberg bispedømme møtte mannsterke opp for å ta imot sin nye biskop. Per Arne Dahl selv ba om unnskyldning.

Publisert Sist oppdatert

– Er det du som er den nye sjefen, spør en hotellansatt i kjelleren på Klubben Hotell i Tønsberg. Dahl har fått av seg bispekåpa og skal, iført grå dress og bispeskjorte, fortsette festen inne i salen.

Gudstjenesten er nettopp ferdig.

Dahl bekrefter i det han hilser.

– Ja, det er det. Du, vi må snakke mer, sier han med et smil.

VIDEO: Her vigsles Per Arne Dahl til biskop i Tunsberg bispedømme. (Gudstjenesten ble sendt direkte på NRK TV):

Høstmøte

Noen timer tidligere var allerede køene lange utenfor Tønsberg domkirke.

Høsttemperaturen har for alvor gjort seg gjeldene, men folk vil få med seg den nye biskopen. Ikke alle ville få plass, og mange satset heller på en god plass foran storskjermen utenfor kirken. Her ble gudstjenesten overført.

Det så ut som Per Arne Dahl var preget av stundens alvor, der han gikk inn i domkirken til trompet og orgelmusikk. Men han løsnet fort opp i sitt sedvanlige smil. Fra talerstolen var han i sitt rette element, det var en lyttende forsamling som fylte domkirken. Dahl snakket om Jesus klare kjærlighetsbudskap. ( Les hele talen her.)

Han tok også et oppgjør med netthatet kristne bedriver overfor andre mennesker, nå sist informasjonssjefen i Humanetisk Forbund, Jens Brun Pedersen. Den nye biskopen ba om unnskyldning på vegne av kristne.

Per Arne Dahl utdyper overfor Dagen etter gudstjenesten.

– Vi kan ikke finne oss i at kristne gjør slikt. Det blir for dumt. Derfor ba jeg om unnskyldning. Før var det predikanter og prester som henger ut folk nå, slik disse ble beskyldt for før. Nå er det på sosiale medier på nettet det skjer. Det vil jeg rope varsku om.

Det var uansett en glad og ydmyk Dahl som kom ut av domkirken som ny biskop i Tunsberg. Etter at svigermoren hans hadde gått god for prekenen, virket det som om alt var såre vel.

– Hva tenker du om at kirken, og plassen utenfor, er full av folk?

– Det sier noe om en kirke som har en rolle. At folk søker til kirken. Det at vi som kirke kan dele gleder og sorger, er noe av det fineste vi gjør.

Annerledes

Preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, pekte i sin hilsen på at Dahl er vant med offentligheten, men at det er noe annet å være biskop.

– Du vil erfare at du blir sett på på en annen måte. Det vil bli stilt krav om klare svar om mange spørsmål. Du vil bli konfrontert med valg og avgjørelser du tar. Noen vil ikke være enige med deg, noen vil bli skuffet over deg. Til tross for at du vil favne alle, sa preses.

– Du vet at læringskurven vil bli bratt, at det blir krevende.

Haugland Byfuglien trakk også frem det faktum at Dahl flere ganger har vært innstilt til bispestilling, men ikke nådd frem. Samtidig er det bra å ha litt bred arbeidserfaring.

– Nå kommer du fra tre jobber. All din bagasje vil du få bruk for. For mye av gjerningen er å forkynne til tro og tjeneste. Tjenesten som venter deg er dypt meningsfull. Den gir mange og overraskende gleder. Den blir møtt med stor forventning, det gir mulighet til å brygge broer.

Preses sa at kirken er i stor forandring og at en biskop skal ha sin oppmerksomhet spesielt rettet mot kirkens enhet.

– Selv om det er uenighet, sa hun.

– Du bringer med deg dine formidlingsevner. Du fremstår som en som vil mennesker vel. Det er en gave til din tjeneste. Menighetene, hele den vide folkekirken vår, venter at du vil se dem å være en god tilsynsmann. Sammen med hele kirken får du også kallet med å se hva som er kirkens oppdrag i møte med nød, krenkelser og krig. Du vil møte medarbeidere som strever med motivasjon. De forventer å bli sett.

Tålmodig

Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø, trakk som mange andre frem Dahls Kristus-fokus, i sin hilsen under festen senere.

– Jeg er glad for at du gir Kristus-formidlingen så høy prioritet. Ikke minst fordi vi vet at du har en egen evne til å formidle slik at det taler både til hjerte og hode. Dette er egenskaper som vi tror vil være til stor betydning både i møte med folket i bispedømmet og over for alle ansatte du skal lede, sa han i sin hilsen.

Dahl har selv pekt på at han kan være utålmodig, at han ønsker å se resultat av arbediet. Dette tror Lindø kan være bra.

– De årene du skal være biskop kan en smule utålmodighet være av det gode. Derfor vil vi be om at du får være ved god helse og ha godt mot.

Til Dagen sa Lindø at han var godt fornøyd med å få Dahl som biskop. Ikke minst at Kirken nå styrer utnevnelsene selv.

– Det er med litt stolthet vi nå gjennomfører vår andre bispevigsel, uten oppnevnelse i statsråd, sa han.

Ungt bispedømme

Tunsberg bispedømme ble utskilt fra Oslo i 1948. Dahl er den sjette biskopen.

Det er 120 prester ansatt i bispedømmet, som har 380.000 innbyggere som soknebarn. Laila Riksaasen Dahl, som Per Arne Dahl etterfølger, var biskop i Tunsberg i 12 år. Hun var Den norske kirkes andre kvinnelige biskop.

Per Arne Dahl

Per Arne Dahl er også kjent for et mangeårig engasjement som spaltist i Aftenposten Søndag sammen med tegneren Ulf Aas.

Han er dessuten blitt brukt flittig som andaktsholder i NRK, i sjelesorg ved kriser, og vært leder av Institutt for Sjelesorg og Samlivssenteret på Modum Bad.

Han var medlem av den første Bondevik-regjeringens verdikommisjon.

Dahl hadde frasagt seg nominasjon ved bispeutnevnelsene i Oslo og Borg i 2005, men var kandidat til Tunsberg bispedømme.

Han ble den 12. mars 2014 valgt til å etterfølge Laila Riksaasen Dahl som biskop av Tunsberg.

Kilde: Wikipedia

Powered by Labrador CMS