Dalai Lama med bønn til politikerne
Dalai Lama oppfordrer politikerne til å fortsette å ta opp vanskelige spørsmål med Kina - og til å reise til Tibet.
- Selv om dere får negativ respons fra Kina, bør dere fortsette, sa Dalai Lama da SVs Bård Vegar Solhjell spurte hva Norge kan bidra med for å hjelpe på den alvorlige menneskerettssituasjonen i Tibet.
Representanter fra alle partier, inkludert Høyres Michael Tetzschner, tok imot den tibetanske lederen på Løvebakken.
Deretter ble han ført opp i femte etasje og kinosalen, ettersom presidentskapet gjentatte ganger har sagt nei til å slippe ham inn i den mer ærverdige lagtingssalen.
Med sedvanlig blanding av humor og alvor besvarte han politikernes spørsmål både om Tibets situasjon og ikke minst hvordan Norge kan bidra.
Tillit til små land
Norge kan gjøre mye for å fremme menneskerettsspørsmål, mener han.
- Når store nasjoner er involvert, blir folk ofte mistenksomme. Meningsfull dialog er basert på tillit, og med små land er det lettere å utvikle tillit, sa han.
Han oppfordret politikerne til å reise til landene hvor det er konflikter og menneskerettsbrudd og se hva som skjer der.
- Vi vil ikke få fred gjennom bønner alene. Vi må gjøre en innsats for å skape fred, sa han.
Norske politikere bør også reise til Tibet, mener han, for å undersøke hvordan menneskerettssituasjonen er. Den har fått rundt 130 tibetanere til å begå selvmord ved å sette fyr på seg selv.
- Det er et symptom, vi må undersøke årsakene, gjentok han, og hevdet at heller ikke kinesiske ledere er godt informert om situasjonen.
Flere av stortingsrepresentantene hadde behov for å understreke at den tibetanske lederen er varmt velkommen i Norge og på Stortinget.
- Det ble en verdig seanse og var en stor opplevelse. Jeg tror det norske folk kan være fornøyd med at de folkevalgte politikerne stilte opp, sier vert og leder for den uformelle Tibetkomiteen på Stortinget, Ketil Kjenseth (V), etter besøket.
Han er ikke redd for at kineserne skal bli provosert. - Jeg håper de ble akkurat passe provosert, sier han til NTB.
Miljøforkjemper
Dalai Lama understreket sitt hovedbudskap om menneskeverd og dialog mellom religionene. Selv om han har hevdet at besøket i Norge er ikke-politisk, var det ikke vanskelig å få ham til å snakke om politiske saker.
Han beskrev seg selv som både sosialist - og som et potensielt medlem av De Grønne, men la til:
- Miljøvern er ikke politisk, det er noe alle har interesse av, erklærte han, og knyttet miljøsaken sammen med tibetanernes kamp. En milliard mennesker er avhengig av elvene som har sitt utspring der, og Dalai Lama er bekymret for om de kinesiske lederne og kinesiske selskaper er i stand til å ta vare på området.
Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson var positivt overrasket over at gjesten brukte så mye tid på å snakke om miljø.
- Han viste igjen at han er en særdeles moderne og langttenkende politisk representant, sier han.
- En sterk fortelling
Også Arbeiderpartiets Marianne Aasen la merke til buddhistlederens engasjement for miljøet.
Krf-leder Knut Arild Hareide kaller møtet fredag for noe av det største han har opplevd på Stortinget.
- Det er en veldig klok, liten, men veldig stor mann vi fikk oppleve, sier han, og legger til at møtet inspirerer ham til å fremme Norge som en menneskeretts- og fredsnasjon.
Bård Vegar Solhjell (SV) synes politikerne fikk tydelige politiske budskap fra den tibetanske lederen.
- Det er en veldig sterk fortelling om alvorlige brudd på menneskerettigheter, og bak smilet en alvorlig bønn om å stille opp, sier Solhjell.
NTB