Daniel (13) har laget film om sin store helt

Daniel (13) har laget film om den verdenskjente evangelisten Corrie ten Boom. Lørdag er det duket for premiere.

Publisert Sist oppdatert

Helt siden Daniel Aarvik gikk i tredje klasse har han gått med en drøm om å lage film om ett av sine store forbilder.

– Det var egentlig en umulig tanke, for jeg var liten og hadde ikke noe kamera. Jeg kunne ingenting om redigering og ante ikke noe om det å lage film. Jeg kunne egentlig bare historien, konstaterer Daniel.

Den modige urmakeren

Filmen har fått tittelen «Den modige urmakeren» og handler om familien ten Boom, som levde et fredfullt liv i Harlem utenfor ­Amsterdam, helt til krigen kom.

Vi treffes like etter skoletid på Danielsen ungdomsskole i Bergen. Han har med seg noen få venner som har oppmuntret ham underveis i prosessen med filmen. To av dem skal på premieren førstkommende lørdag for å se filmen som har blitt på drøye 34 minutter. Ingen av vennene hadde hørt om Corrie ten Boom før Daniel fortalte dem om henne. Snart skal han få vise filmen til hele klassen. Vennene synes det er skikkelig kult at han har gjort avtaler med skuespillere, kjøpt inn kostymer og sørget for lokasjoner for filmopptakene.

For Daniel har det vært en bratt læringskurve fra den første tanken om å lage film til det ferdige resultatet.

– Det begynte med at jeg så litt på kortfilmer som andre hadde laget. Så spurte jeg mamma om det fantes et lett redigeringsprogram for film, og det gjorde det. Etter hvert har det blitt noen filmer, opplyser han.

Krevende prosess

– I filmen har jeg blant annet lagt vekt på det Betsie sier til Corrie like før hun dør. Da sier hun at de begge skal bli fri. I etterkant forsto Corrie at friheten til Betsie handlet om at hun kom til himmelen, til Gud, mens hun selv ble befridd.

Daniel legger ikke skjul på at prosessen med filmen har vært krevende. Rundt 15 skuespillere skulle skaffes og kostymer måtte kjøpes inn. I tillegg skulle han sørge for lokasjoner for de ulike scenene i filmen. I det inngår blant annet et bedehus og en fangeleir fra krigens dager.

Innspillingen pågikk i tre ­dager.

– Den siste dagen var nok mest strevsom. Da var det nesten 15 skuespillere som jeg skulle lede. Det ble mye styr med kostymer av og på, for de måtte jo ha to sett. Ett når de kom til konsentrasjonsleiren Ravensbrück og ett fra selve fangeleiren. I tillegg var det mange som hadde ulike meninger om hvordan scenene burde være, så det tok litt tid.

– Gud kan gjøre mirakler

– Hva har du lært av Corrie ten Boom?

– Hun har lært meg at Gud kan gjøre mirakler for hver enkelt av oss. Selv opplevde hun mange mirakler, både i fangenskap og etter krigen. Å overleve i en konsentrasjonsleir er ikke normalt når man tenker over det. 96.000 kvinner døde i Ravensbruck, men Corrie overlevde.

– I tillegg har hun lært meg hvordan man skal hjelpe andre som er i fare, selv om man risikerer å bli utsatt for den samme faren.

FImen har et kristent budskap, og gjennom hele filmen har Corrie og søsteren Betsie det Daniel omtaler som «kristne replikker».

– Når de får lus, bruker de det som en anledning til å forkynne evangeliet i fangeleiren. Og når krigen kommer, sier Betsie at «Gud vil være med oss,» forklarer han.

Daniel har hentet mye inspirasjon fra filmen «Skjulestedet», som er bygget på boken om Corrie ten Boom.

– I vår film har vi valgt å trekke fram flere ting som ikke har blitt vist tidligere, blant annet en scene der hun tilgir en fangevokter. Vi dro til Nesttun bedehus for å filme den scenen. Det var liksom Øst-Tyskland.

– Er det mulig, liksom, å tilgi noen som har drept dine nærmeste? spør Daniel ettertenksomt.

– Hva tenker du om det?

– Man skal jo tilgi, og jeg tenker at det var modig av Corrie å gjøre det. Jeg tenker også at det er veldig viktig at vi også i dag kan tilgi folk som gjør dumme ting mot oss. Men hvis de fortsetter å gjøre dumme ting, er det en annen sak, mener han.

Daniel har allerede planer om en ny film. Den skal handle om evakueringen av Finnmark, og innspillingen skal skje i Øygarden utenfor Bergen.

– Hva drømmer du om å gjøre når du blir voksen?

– Jeg drømmer om å enten bli regissør eller cellist. Jeg liker veldig godt å bo i Bergen, men planen er å flytte til Hammerfest etter hvert. Uansett hva det blir, så tror jeg at jeg vil trives med det, sier han.

Powered by Labrador CMS