Daniel Kydland (24): – Vi må få slippe å bli politikere for å stille til kirkevalg
24-åringen frykter et partivesen i kirken og ber delegatene på Kirkemøtet om å beholde nåværende kirkevalgordning.
– I en verden som blir stadig mer polarisert, burde kirken være annerledes. Fjerner en nominasjonslisten, vil en ikke bare politisere kirken, men også polarisere kirken, sa Daniel Kydland til Kirkemøtet fredag formiddag.
24-åringen stod på talerstolen under generaldebatten, som er en av de første programpostene på Kirkemøtet. Her har delegatene anledning til å dele det som ligger dem på hjertet før saksbehandlingen begynner for fullt.
Den viktigste saken
Delegaten fra Bjørgvin studerer teologi ved NLA i Bergen, og er en av de yngste på Kirkemøtet.
Han er ikke i tvil om at kirkevalgreglene er den viktigste saken i år, og ber sine meddelegater la være å skrote nåværende ordning.
I dag har hvert bispedømme en nominasjonskomité som setter sammen en liste med delegater med ulik bakgrunn både hva gjelder teologi, yrke/profesjon og kjønn.
– Må bli politiker
I 2015 stilte Åpen Folkekirke egen liste og ved Kirkevalget fire år etter gjorde Bønnelista det samme. Dermed kunne medlemmene i Den norske kirke stemme på tre ulike lister i de fleste fylker.
Kydland er redd for at personer vil stille til valg, ikke fordi de er glade i kirken, men fordi de vil fremme egne meninger.
Til Dagen sier han:
– Vi må få slippe å bli politikere for å stille til kirkevalg.
«Hellig nærvær»
Rikke Grevstad Kopperstad, som sitter i Møre bispedømmeråd, fortalte salen om sin omvendelse som 15-åring.
Da fulgte hun sin søster til en ungdomsgudstjeneste i Trefoldighetskirken i Oslo sammen med nesten 2000 andre ungdommer. Hun forteller at mens hun var der fikk hun en fornemmelse av «et hellig nærvær» og «et personlig møte med Jesus Kristus».
Å takke alle som på ulik vis tok seg av ungdommer, var kjernen i budskapet som Kopperstad bar frem for Kirkemøtet.
Takket The Send
Hun nevnte også arrangørene av «The Send» som i mediene har blitt møtt med en del motstand på grunn av profil og oppfordring til ungdommer om å «gi alt».
– Takk for at dere viser de unge at det er mange som følger Jesus, sa hun.
Kopperstad takket også dem som tilbyr gruppefellesskap der unge og voksne kan utforske det kristne livet sammen, og de som åpnet sine hjem for ungdommer i tiden etter konfirmasjonen.
– Takk til de som våger å dele en annerledes historie med de unge i tema som pornografi og grensesetting, sa hun.
Vil ha to kirkemøter
Biskop Solveig Fiske benyttet sitt innlegg på generaldebatten til å takke Kirkelig ressurssenter for vold og seksuelle overgrep.
– Ressurssenteret dyktiggjør oss når det som ikke skulle ha skjedd, skjer, sa hun.
Deretter byttet hun tema og spurte om ikke tiden var inne til å ha to kortere kirkemøter på et år, fremfor det som i dag er praksis, nemlig ett langt kirkemøte med mange saker.
– Må praktisere gudsordet
Leder i Bønnenemnda, Jo Hedberg, tok opp temaet fortapelse.
– Skal vi kaste ut fortapelse, må vi kaste Jesus ut, sa han, og la til:
– Jesus har gjort det sånn at ingen skal gå fortapt. men det krever at vi blir disipler og praktiserer gudsordet, sa han.
Hedberg ba i tillegg en bønn på talerstolen:
– Jesus, vi ber om nåde til å følge deg.