Danmark: Nå blir det slutt på at kvinnelige prestesøkere kan vrakes
Indremisjonsleder frykter flere «frihetsbestemmelser» ryker.
I opposisjon mente Louise Schack-Elholm fra Venstre at menighetene i den danske folkekirken fortsatt måtte få lov til å vrake kvinnelige søkere til prestestillinger.
Hun begrunnet dette med trosfriheten til de som av overbevisningsgrunner står for det gamle synet i kvinneprestsaken. Selv omtaler hun seg som en varm tilhenger av kvinnelig prestetjeneste.
75 år siden den første
Som kirkeminister har hun vært under et sterkt politisk press for å fjerne den 45 år gamle unntaksbestemmelsen i landets likestillingslov. Presset har tiltatt i styrke siden det i år er 75 år siden Danmark fikk sin første kvinnelige prest.
Lørdag kom svaret i form av en pressemelding. I et intervju med Kristeligt Dagblad sier kirkeministeren dette:
– Selve bestemmelsen har hatt symbolsk betydning mer enn en praktisk betydning. Jeg forstår godt at man i folkekirken har vært lei av å ikke ha full likestilling mellom kjønnene på samme måte som man har i det øvrige arbeidsmarked.
I avgjørelsen legger hun vekt på at et samlet bispekollegium høsten 2022 kom med en uttalelse der de ba om at unntaksbestemmelsen ble fjernet.
– Handler om frihet
Formannen i dansk Indre Mission er ikke overrasket. Hans-Ole Bækgaard mener beslutningen er uttrykk for at tidens «likestillingsideologi trumfer teologisk romslighet».
– For meg har denne debatten ikke handlet om kvinnelige prester, kjønnsdiskriminering eller et likegyldig symbol. Den har handlet om frihet og mindretallsbeskyttelse i folkekirken, sier Bækgaard til avisen.
Han frykter at dette bare er «den første frihetsbestemmelse som ryker».
– Hvem vet om folkekirkens prester om fem til ti år kan reservere seg mot å vie to personer av samme kjønn? Om det stadig er plass til teologisk uenighet? undrer han.