Danmarks neste kongelige baby blir til ved surrogati. Foreldrene er 54
Når dronningens godt voksne nevø og hans kone venter barn, reiser det spørsmål om aldersgrenser for foreldreskap.
Prins Gustav av Sayn-Wittgenstein Berleburg og hans Carina måtte vente i nesten 20 år før de fikk lov til å gifte seg.
Når de i godt moden alder venter sitt første barn, skjer det ved hjelp av det danskene kaller en «rugemoder» – på norsk best kjent som surrogatmor.
Skriver historie
Saken reiser spørsmål om blant annet aldersgrenser og foreldreskap, skriver Kristeligt Dagblad.
Avisen mener å vite at det er første gang et kongelig barn blir til ved denne metoden.
I en pressemelding skriver paret at de takker «alle involverte, som har hjulpet til med å finne en juridisk lovlig vei å følge».
Det blir ikke gitt ytterligere opplysninger om hvorvidt surrogatmoren er altruistisk eller kommersiell.
Lovlig i Danmark
Paret er bosatt på et slott i Tyskland. Saken vil uansett skape ny debatt om surrogati i Danmark. Det mener Leif Vestergaard Pedersen, leder i Det Etiske Råd.
I Danmark er surrogati lovlig – på visse betingelser. Det er ikke lov å få hjelp til inseminasjon, og det er ulovlig for en tredje part å formidle kontakt med en «rugemor».
Det Etiske Råd går inn for en liberalisering av reglene, slik at surrogati likestilles med fertilitetsbehandling.
Vestergaard Pedersen merker seg at de vordende foreldre på slottet Berleburg er 54 år.
– Setter debatt på spissen
Alder er en relevant problemstilling i diskusjonen om surrogati, sier han og får støtte av Malene Tanderup Sørensen. Hun er lege ved en fertilitetsklinikk og skriver doktorgradsoppgave om surrogati.
– Det at de er oppe i alder er noe av det som kan være med å sette debatten om surrogati på spissen. Folk vil med all sannsynlighet forholde seg til hvorvidt det skal være en aldersgrense forforeldrskapet, sier hun.
Protestant og katolikk
Prins Gustav er sønn til dronning Margrethes søster Benedikte. Dansk ukepresse skriver at kongefamilien gleder seg til sommerens rojale fødsel.
Årsaken til at han lenge ikke fikk gifte seg med sin utkårede Carina er en bestemmelse fra 1930-årene om at arvingen til Berleburg må ha en protestant til ektefelle. Carina er født katolikk.