Danner en ny generasjon israelvenner
– Dersom du skal ha et troverdig engasjement for Israel, bør du vite mer enn bare det bibelske, sier Roar Sørensen.
Da Roar Sørensen (54) ble kristen som 16-åring, var det naturlig for han å interessere seg for folket og landet han leste om i Bibelen. På den tiden var det vanlig at menigheter arrangerte israelmøter, og her fant også Roar og mange jevnaldrende kristne sin naturlige plass.
Slik er det ikke nødvendigvis lenger, erkjenner han.
– Dersom vi idag annonserer israelmøter, kan vi være sikre på at gjennomsnittsalderen på de møtebesøkende skyter i været, sier mannen som store deler av sitt voksne liv har vært engasjert i ulike former for israelarbeid.
Inntil nylig ledet han israelarbeidet til Livets Ord i Uppsala, men nå står han bak den nystartede organisasjonen Israel Next, sammen med blant annet Stephan Christiansen og den engelske forkynneren Clive Urquhart. Målet med organisasjonen er å plante kjærlighet til Israel i en ny generasjon.
Troverdighet
– Hva tror du er årsaken til det lave engasjementet blant mange unge?
– Påvirkningen fra erstatningsteologien, tanken om at israel ikke lenger har noen rolle i Guds frelsesplan, spiller selvsagt inn. Men hovedårsaken til at mange vegrer seg for å snakke om emnet, er at forsvaret av Israel ofte ikke virker troverdig, sier Sørensen.
Han viser til at vi lever i et informasjonssamfunn der vi daglig fores med negative budskap om Israel. Mange unge i Skandinavia har dessuten nære venner med bakgrunn fra Midtøsten, og disse forteller gjerne en helt annen historie enn den israelvennene presenterer.
– Da nytter det ikke bare å møte disse med at «Gud har utvalgt Israel». Det bibelske må alltid ligge i bunnen, men jeg brenner også for å ta unge med meg ned her og vise dem det moderne Israel, sier Sørensen.
Ikke svart-hvitt
Han understreker at Israel på mange måter er som andre land, alt er ikke rosenrødt, men dersom unge får se landet og høre de israelske argumentene, tror han de vil få en mye større forståelse for israelernes situasjon.
– Da vil kanskje ikke alt bli svart-hvitt, men et slikt møte med Israel kan gi solid grobunn for støtte til landet og folket, sier han.
– Har du eksempler på israelske argumenter du vil presentere?
– I mediene presenteres ofte sikkerhetsgjerdet, eller apartheidmuren som den ofte kalles, nærmest som noe Israel har bygget for å skille palestinske bønder fra jordene sine, skolebarn fra skoler og syke fra helsetilbud. Da er det viktig å få med seg at planen om å bygge gjerdet ble fattet i april 2002, en måned der 131 israelere ble drept i terrorangrep. Etter at gjerdet ble bygget, gikk antall terrorangrep ned med 95 prosent, både på grunn av gjerdet og andre tiltak som ble satt i verk, sier Sørensen.
Spekulativt
Sørensen er glad i det profetiske ordet i Bibelen, men tror noe av forkynnelsen i norske menigheter og bedehus kan virke fjern og spekulativ på unge mennesker.
– Det er likevel viktig å holde fast ved at det jødiske folk har en plass i Guds frelsesplan, både i fortid, nåtid og i fremtiden. Jeg ønsker å gi unge mennesker verktøy som kan gi dem frimodighet til å tale varmt om Israel, sier han.
Han viser til Paulus sin uttalelse om at de hedningekristne i Makedonia og Akaia sto i gjeld til de fattige i Jerusalem, siden disse hadde fått del i de åndelige gaver fra jødene.
– Jeg ønsker også å innprente at vi står i gjeld til det jødiske folk, sier Sørensen.
Reise til Israel
Selv fikk han et kall til Israel da han i 1986 var på tur til landet med forkynneren Kjell Haltorp.
– Det var en fantastisk reise, og da vi satte kursen igjen mot Norge, talte Gud til meg om at jeg skulle jobbe blant jøder. Han talte ikke med en hørbar stemme, men det var som om hele meg ble fylt med vissheten om at dette var Guds plan for meg, sier han.
Siden studerte han bibel og teologi i Uppsala, og han tok utdannelse ved Hebrew University i Jerusalem. Fra 2005 ledet han Livets Ords israelarbeid, inntil jerusalemkontoret ble nedlagt i høst. Nå skal han jobbe fulltid i den nye organisasjonen. Menigheter skal besøkes, og til høsten arrangeres det israeltur for ungdomsledere.
– Den første turen blir kun for ledere, men neste år arrangerer vi en åpen ungdomstur for alle interesserte under 35 år. Undervisningen blir på engelsk, siden vi håper å få med deltakere fra en rekke land, sier Sørensen.
Det blir også en tur for menighetsledere i alle aldre.
– Dette er en viktig målgruppe. Det hjelper ikke om ungdommene blir oppglødd for Israel dersom ikke menighetsledelsen deler den samme begeistringen, sier grunnleggeren av Israel Next.