MÅLRETTET: Knud Jørgensen minnes som en effektiv og målrettet kristen leder. Han døde forrige onsdag.

Dansken som ble brobygger i Misjons-Norge

Med sterkt engasjement, klar tanke og stor arbeidskapasitet satte Knud Jørgensen dype spor i norsk kristenliv.

Publisert Sist oppdatert

Etter en tids sykdom døde Jørgensen onsdag 12. desember.

– Jeg har mistet en god venn, sier Hans Aage Gravaas som er tidligere generalsekretær i Stefanusalliansen og har hatt flere toppstillinger i Norsk Luthersk Misjonssamband.

Gravaas er en av mange ledere i Kristen-Norge som har samarbeidet mye med Jørgensen. De hadde mye felles: Begge var teologer som hadde studert i USA, begge hadde vært Etiopia-misjonærer og hatt sentrale lederverv i Kristen-Norge. De redigerte bøker sammen, arrangerte konferanser og hadde hyppige samtaler. Nylig fikk Jørgensen overtalt Gravaas til å bli ny redaktør for Norsk Tidsskrift for Misjonsvitenskap.

– Jeg våget å svare ja på grunn av en flittig, energisk og arbeidsom redaksjonssekretær, Knud selv. Nå må vi finne en ny, hvilket ikke er lett, sier Gravaas.

Døden nær

På 1960-tallet kom Jørgensen til Fjellhaug i Oslo for å gå på bibelskole. Der traff han også Eva som han ble gift med. Da Dagen intervjuet ham i forbindelse med 75-årsdagen i fjor, fortalte han om konas tiltakende demens etter en stor hjerneblødning fem år tidligere. Tross sykdommen minnet hun ham stadig om at Gud er god.

– Det er en dyp trygghet i at hun er på Guds fang, sa Jørgensen.

Han fortalte også om da han fikk et stort hjerteinfarkt i Etiopia, ble sendt hjem i luftambulanse og forberedte sin egen begravelse liggende i sykesengen.

– Når jeg møter Gud, har han Jesu Kristi ansikt. Det ligger som selve bærebjelken i mitt liv, sa han.

Varme samtaler

Etter bibelskoleåret studerte Jørgensen teologi i København samtidig som han jobbet for Danmarks Radio. Det skulle gi retning for en variert karriere der misjon og medier var fellesnevnere. Han var blant annet radiomisjonær i Etiopia, rektor for Gå ut-senteret og lærer ved MF - vitenskapelig høgskole.

Ledertrening var han også opptatt av. Rolf Kjøde var en av dem som nøt godt av dette.

– Da jeg ble generalsekretær i Normisjon, spurte jeg Knud om å være samtalepartner og rådgiver. Det utviklet seg til et medvandrerforhold som betydde veldig mye for meg, sier Kjøde.

Han forteller at Jørgensen kunne være konfronterende, men alltid på en vennlig måte. Samtidig erfarte han at Jørgensen våget å være sårbar.

– Han hadde stort innsikt og et ekstremt stort og bredt nettverk, sier Kjøde.

– Ekstremt dyktig

Anne Lise Søvde Valle, som er daglig leder i Norsk Råd for Misjon og Evangelisering (NORME), ble kjent med Jørgensen som student på MF og gjennom norsk misjonssamarbeid.

– Knud var en varm person, som viste omtanke og godhet for dem som var rundt ham. Han kunne for eksempel avbryte et planleggingsmøte for å be for personer eller behov, når han mente noen trengte det. Knud hadde også et bankende hjerte for enhet, sier Valle.

Hun beskriver Jørgensen som en «ekstremt dyktig teolog» og påpeker at han bygde broer mellom den evangelikale Lausanne-bevegelsen, Den norske kirke og Kirkenes Verdensråd.

– Knuds arbeid har betydd, og vil bety, mye for mange generasjoner teologer og missiologer, både flere tiår tilbake og for fremtidige generasjoner teologer.

Brobybber

Raag Rolfsen tok over som direktør i den kristne organisasjonen Areopagos etter Jørgensen.

– Knud delte raust av sine erfaringer og gav råd som har vært viktige for meg i min stilling. Knud stilte selv villig opp som frivillig for Areopagos i årene som fulgte og hadde faktisk fortsatt ansvar for oppgaver i organisasjonen inntil han ble alvorlig syk, sier Rolfsen.

Han karakteriserer Jørgensen som tydelig, effektiv, engasjert og målrettet.

– Han var en brobygger på en veldig spesiell måte. Han var tydelig på sitt evangelikale ståsted, samtidig som han viste dyp respekt for representanter som hadde et annet ståsted i kirkelandskapet enn ham selv, sier Rolfsen.

Jørgensen etterlater seg kone og tre barn med familier.

Knud Jørgensen

Født 1942 i den danske byen Slagelse.

Gift, tre barn.

Utdannet teolog fra Københavns universitet.

Doktograd i missiologi fra Fuller Theological Seminary i USA.

Var misjonær i Etiopia, informasjonssjef i Kirkens Nødhjelp, rektor ved Gå Ut-Senteret, direktør i Areopagos og førsteamanuensis II ved Menighetsfakultetet.

Powered by Labrador CMS