MILJØBEVISSTE: Misjonær for organisasjonen Steiger, Luke Greenwood, ser mye håp blant ungdommene han møter i Polen. – Blant annet har de et sterkt engasjement for å redde planeten, sier han. Bildet viser en miljødemonstrasjon i Warszawa.

De er misjonærer blant sekulære ungdommer

Mange unge i Europa vet svært lite om kristen tro. Det kunne ikke falle dem inn å gå i en kirke. Hvordan forteller en dem om Gud?

Publisert Sist oppdatert

Norske Kristian Lande har bodd fem år i et gruvearbeiderstrøk i Tsjekkia, Europas mest sekulære land.

Britisk-brasilianske Luke Greenwood driver evangelisering på gater og klubber i Polen.

Begge prøver å formidle evangeliet til ungdommer som er fremmede for kristen tro. I helgen deltok de på Lausanne-bevegelsens store, digitale Europa-konferanse.

Verdens største unådde kultur

Misjonsbevegelser er gjerne opptatt av unådde folkeslag, altså folkegrupper som har hørt lite og ingen ting om kristen tro.

I den ferske misjonsrapporten «Europe 2021» omtaler kirkeplanter og misjonsstrateg Jim Memory den internasjonale ungdomskulturen som verdens største unådde kulturgruppe.

Selv om de er spredt over hele kloden, har de flere fellestrekk enn noen ungdomsgenerasjon før dem.

Det store flertallet bor i byer. De er knyttet sammen av sosiale medier, forbrukerkulturen og den internasjonale underholdningsindustrien. De lytter til den samme musikken, ser de samme filmene, og spiller de samme spillene.

Mange har også det til felles at det er helt uaktuelt å oppsøke kirken for å finne svar på livets store spørsmål.

Null peiling

– De var fullstendig grønne. Hadde null peiling på kristen tro i det hele tatt, sier Kristian Lande om ungdommene han ble kjent med i byen Ostrava i Tsjekkia.

Byen var preget av tungindustri og gruvedrift. Under kommunisttiden ble det bygget store bydeler for å huse arbeiderfamiliene.

TSJEKKIA: – De var fullstendig grønne. Hadde null peiling på kristen tro i det hele, sier Kristian Lande om ungdommene han ble kjent med da han var misjonær i byen Ostrava i Tsjekkia.

I en leilighet i en av disse bydelene flyttet Kristian og kona Karianne inn for å leve tettest mulig på lokalbefolkningen. Like ved bodde en tsjekker og en finsk student som var del av teamet.

Utsendt av den lutherske kirken i Tsjekkia skulle det lille norsk-finsk-tsjekkiske teamet plante en ny menighet.

Tilgjengelig

– Hvordan gikk dere frem for å fortelle om troen til ungdommene dere møtte?

Lande forteller at de begynte ganske enkelt.

– Vi gikk ut i parkene og spilte kubb og fotball med dem.

Etter hvert startet de barneklubb og gutteklubb i leiligheten til de to andre i teamet.

– Guttene gikk ut og inn av denne leiligheten. Vi dro på telttur og leirer og levde sammen med dem som en utvidet familie.

Lande tror en nøkkel for misjonærer som vil nå unge i Europa i dag, er å være tilgjengelig.

– En må bry seg, være til stede, ha tid og åpne hjemmet.

Samtidig understreker han at sosiale aktiviteter ikke er nok.

– En kan ikke sosialisere folk inn i himmelen. Du må begynne med å bygge relasjoner, men på et tidspunkt må du våge å utfordre dem og snakke om sannheten.

Hinder for å søke Gud

Luke Greenwood er Europa-leder for Steiger, en misjonsorganisasjon som arbeider for å vinne den globale ungdomskulturen for Jesus.

Under Lausanne-konferansen holdt Greenwood seminar om hvordan en kan nå sekulære unge med evangeliet.

MISJONÆR: Luke Greenwood er Europa-leder for Steiger, en misjonsorganisasjon som arbeider for å vinne den globale ungdomskulturen for Jesus.

Når han skal forklare hvorfor mange i denne generasjonen er så fjerne for kristen tro, peker han på det han kaller løgner i kulturen. Dette er utbredte oppfatninger som han tror hindrer de unge i å søke Gud. Blant disse oppfatningene er:

* At de er på jorden ved en tilfeldighet.

* At det ikke spiller noen rolle hva de tror på.

* At det ikke finnes noen mening ut over materielle ting.

* At alt er lov, og at man må leve her og nå og nyte livet.

* At kjærlighet er en følelse som går over.

* At du må være «religiøs» og gå i et tradisjonelt kirkebygg for å være kristen.

Tomhet og ensomhet

– De har ingen steder å gå for å finne svar på livets store spørsmål. Mange strever med følelsen av tomhet, ensomhet og usikkerhet, sa Greenwood til deltakerne på seminaret.

Til tross for denne alvorlige beskrivelsen av virkeligheten, ser han mye håp blant ungdommene han møter gatelangs eller på klubber og festivaler i Polen.

– De tilhører en generasjon som søker etter noe bedre. Blant annet har de et sterkt engasjement for å redde planeten.

Sannheten

Greenwood opplever også at mange unge er åndelig sultne og åpne for det han og teamene fra Steiger har å fortelle.

– De trenger at noen kommer til dem og formidler sannheten på en måte som de kan forstå, sier han.

– Vi må kjenne arenaene de unge er på og bygge relasjoner. Og vi må forstå løgnene de er omgitt av, slik at vi kan klare å kommunisere med dem.

Mening

For hvis de unge begynner å ane at det finnes en Gud, da blir situasjonen plutselig en helt annen, forklarer Greenwood. Da finnes det en mening, og da er de ikke her i verden ved en tilfeldighet.

– Hvis Gud finnes, da finnes det en sannhet. Da kan vi vite hvem vi er i ham. Og da er ikke kjærlighet bare en følelse som går over, sa Greenwood, som snakket om Europas sekulære unge med stort alvor på Lausanne-konferansen.

– De er en tapt generasjon. Vi er nødt til å nå dem med Guds kjærlighet, sa han.

Langsiktige følger

Det var nettopp ønsket om å vise Guds kjærlighet som gjorde at Kristian Lande gjennom flere år brukte det meste av tiden sin på en gruppe gutter i Tsjekkia.

Særlig fikk han god kontakt med tre brødre som hadde hatt en svært vanskelig oppvekst. Men så mistet han kontakten med dem.

Flere år senere fikk han se at tiden han hadde tilbrakt sammen med dem, likevel ikke var forgjeves.

Gjensynet

Da Lande var tilbake i Tsjekkia med et team sist sommer, sto to av brødrene, som var blitt 19 og 21 år, plutselig i døren. Kristian takket dem overstrømmende for at de kom.

Guttene svarte at det var de som skulle takke. De ville takke for at Lande og de andre i teamet brydde seg og tilbrakte så mye tid med dem.

– Takk for at dere oppdro oss. Og takk for at dere fortalte oss om Gud. Hadde det ikke vært for dere, ville det gått med oss som med foreldrene våre, sa guttene, som har en mor som er alkoholiker og en far i fengsel.

MISJONÆR: – Vi trenger å drive misjon blant norske ungdommer også. I Oppland, Hedmark og Setesdalen, sier Kristian Lande, Europamisjonær, pastor og taxisjåfør.

Guttene fortalte at det gikk fint med dem. De hadde leilighet og var opptatt med jobb og studier, og de spurte om de kunne få bli med i en ungdomsklubb i nabobyen.

– Nå ber jeg om at de virkelig legger livet sitt i Guds hender. Gjør de det, kan disse brødrene bli viktige instrumenter i dette gruvesamfunnet, sier Lande.

Misjon i Norge

Han har mange ganger reist med norske ungdommer på korttids-team til Tsjekkia, men har også tatt et tsjekkisk team den andre veien.

– De tsjekkiske ungdommene gikk sammen med norske studenter på gata i Kristiansand. Det fungerte så det suste. Tsjekkerne gav de norske større frimodighet, sier Lande, som ønsker å gjøre dette flere ganger.

For det er ikke bare Tsjekkia som trenger misjonærer.

– Vi trenger å drive misjon blant norske ungdommer også. I Oppland, Hedmark og Setesdalen. Det finnes mange steder i Norge der det ikke er kristent arbeid for unge, sier Lande, som fra nyttår skal kombinere stillingene som Europa-misjonær for Normisjon, pastor i Norkirken i Kristiansand og taxisjåfør.

Lausanne-bevegelsen

En verdensvid bevegelse av evangelikale kristne.

Grunnlagt av evangelisten Billy Grahamda han inviterte 2500 ledere fra 150 land til en konferanse i den sveitsiske byen Lausanne i 1974.

Har senere hatt store, internasjonale konferanser i Manila i 1989 og i Cape Town i 2010.

Bygger arbeidet på Lausannepakten og Cape Town-erklæringen (se lausanne.org)

Arrangerte forrige uke Lausanne Europe 20/21 som digital konferanse.

Deler av konferansen kan følges på YouTube.

Kilde: wikipedia og lausanne.org

Powered by Labrador CMS