STYRER SAMMEN: Harald Schjelderup (Ap) og Dag Inge Ulstein (KrF) presenterer den nye byrådsplattform i Bergen sammen med Venstre. God kjemi og stor uttelling i politikken blir fremhevet fra begge parter.

De er symbolet på KrF-Ap-samarbeid

Arbeiderpartiet og KrF tar over styringen av Bergen sammen med Venstre. – Symbolverdien er stor, sier valgforsker.

Publisert Sist oppdatert

Det var høy stemning i bystyresalen i Gamle Rådhus i Bergen da delegasjonene fra KrF, Arbeiderpartiet og Venstre presenterte ordførerteam og den politiske plattformen onsdag denne uken. Rådgiverne i partiet rullet opp bannere for Arbeiderpartiet, KrF og Venstre tett i tett.

Samarbeidet har blitt sett på som en modell for hvordan Arbeiderpartiet skal kunne overta regjeringsmakten sammen med KrF etter stortingsvalget om to år.

Les også: Her er den politiske plattformen for Ap, KrF og Venstre i Bergen

– Null praktisk betydning

Valgforsker Anders Todal Jensen ved NTNU konstaterer at samarbeidet i Bergen har null praktisk og organisatorisk betydning for regjeringssamarbeidet etter stortingsvalget i 2017.

– Betydningen ligger på symbolplanet. De i Arbeiderpartiet som ivrer etter å få KrF med, vil vise til hvor fint samarbeidet går i Bergen og Trondheim. De som ikke vil ha et slikt samarbeid, vil rope at «lokalpolitikken har minimal betydning, det er på Stortinget de store sakene blir behandlet og hva de tuller med i Bergen, bryr vi oss ingenting om», sier Todal Jensen, som er professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap.

KrF og Arbeiderpartiet samarbeider også i Trondheim.

Dagens lederartikkel: KrFs demografiske utfordring

Signal

– Hvem har rett?

– Fra statsvitenskaplige øyne er det meningsløst å si at det har betydning, men symbolverdien ligger i å fortelle velgerne og tillitsmannsapparatet at dette er mulig, sier Todal Jensen.

Han er overbevist om at lokalt samarbeid med KrF er svært viktig for Arbeiderpartiet.

– Jeg har ikke sett det dokumentert at det er et initiativ fra Arbeiderpartiet sentralt, men det vil forundre meg hvis det ikke er det. Dette har Ap snakket om i mange tiår, og de har ønsket og håpet at det skulle skje, sier valgforskeren.

Les også: Ap-leder Støre roste Frelsesarmeen da han åpnet valgkampen

Vil ikke snakke om 2017

Ingen av de tre partitoppene i Bergen ville gi noen indikasjoner på at deres samarbeid lager en modell for stortingsvalget om to år.

– Vi har gjort det vi mener er best for Bergen. Det er vårt utgangspunkt, sier Aps påtroppende byrådsleder Harald Schjelderup til Dagen.

– Vil det være best for landet også?

– Det får vi se. Jeg har lenge ment at det ligger mye god politikk i skjæringspunktet mellom sentrum og Arbeiderpartiet. Jeg ser på sentrum som en selvstendig politisk kraft som spiller en viktig rolle i norsk politikk. Samarbeidet i 2017 får vi komme tilbake til. Dette handler først og fremst om Bergen, sier Schjelderup.

Heller ikke Dag Inge Ulstein, KrFs toppkandidat, vil dra linjene til stortingsvalget.

– Den politiske plattformen vi nå har presentert er den beste for Bergen. Politisk gjennomslag har vært viktig for oss. For oss har det vært viktig å etablere sentrum, sier Dag Inge Ulstein, KrFs toppkandidat ved valget.

Venstres Erlend Horn avviser også å snakke om samarbeid etter valget i 2017.

– Min jobb er å gi Venstre mest mulig gjennomslag. Nasjonale spørsmål vil jeg ikke spekulere i. Dette er lokalpolitikk, sa Horn til Dagen like etter at plattformen var presentert onsdag kveld.

SV takket nei til KrF og Ap i Bergen

– Føler oss som vinnere

KrF var veldig fornøyd med den politiske plattformen i Bergen. Venstre uttrykte også stor tilfredshet, men la ikke skjul på at det koster dem å gå med på søndagsstengte butikker. Derimot fremhevet de sprøyterom for rusmisbrukere og tiltak for en grønnere by som viktige gjennomslag.

Arbeiderpartiet måtte lide et stort nederlag når de går med på at bybanen skal legges over Bryggen, en sak som har skapt stor splittelse i det politiske miljøet i Bergen.

Arbeiderpartiets brakvalg gjorde dem mer enn tre ganger så store som KrF og Venstre til sammen.

Aps påtroppende byrådsleder Harald Schjelderup gjorde det allerede valgnatten klart at han ville være en god samarbeidspartner til tross for at partiet var blitt overlegent størst i bystyresalen.

– Har du strukket deg veldig langt for å være en god samarbeidspartner, Schjelderup?

– Hvis noen spør hva vi har tapt i denne plattformen, er det bybanetrasé i sentrum. Resten føler vi oss som vinnere på. Når jeg hører at KrF og Venstre sier det samme, betyr det at det blir en jysla god plattform for Bergen. Det blir et mer rettferdig, et varmere og grønnere Bergen, sier Schjelderup.

Svinger mot venstre i vest

Ordførerteam

Arbeiderpartiet får både ordføreren ved Marte Mjøs Persen og byrådsleder ved Harald Schjelderup. KrFs Marita Moltu blir varaordfører. Hvem som blir byråder blir klart neste uke.

KrF har en lang liste med seirer som de fremhevet: søndagsstengte butikker, mer restriktiv alkoholpolitikk, flere lærere på de første trinnene i skolen, krafttak mot svart arbeid og menneskehandel, skolegudstjenestene og sykehjemsprester er sikret. Det er også midler til Den norske kirke og Kirkelig dialogsenter.

KrFs Dag Inge Ulstein fremhever frivillig ideell sektor som en seierherre i samarbeidet.

– Det kommer nå en gullalder for privat ideell virksomhet, sier han til Dagen.

Samarbeid

Arbeiderpartiet er Bergens desidert største parti med 37,8 prosents oppslutning.

KrF fikk 6 prosent og Venstre 5,5 prosents oppslutning ved valget.

Bergen var før valget styrt av Høyre og Frp etter at KrF gikk ut av byrådssamarbeidet i fjor.

Powered by Labrador CMS