HJEMLØS: En kvinne bærer en madrass på hodet. Hun er en av mange som måtte flykte, da væpnede bander angrep landsbyer i det sentrale Nigeria i julehelgen.

De forberedte julens gudstjenester. Da kom det væpnede bander

– Angriperne i Nigeria i julen har et klart budskap til lokale kristne, sier pastor Innocent i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Han er pastor i den nigerianske menigheten Redeemed Christian Church of God. Mens medlemmene feiret jul i Bergen, kom urovekkende meldinger fra landet der de har sine røtter.

Minst 160 mennesker ble drept i en serie angrep mot landsbyer sentralt i Nigeria i løpet av julen, opplyser lokale myndigheter, ifølge NTB.

Tallet steg raskt fra julaften kveld da hæren i Nigeria oppga at 16 var drept. Mandag, 1. juledag, var tallet økt til 116, før det ble oppjustert til minst 160 sent mandag kveld.

Mange av de drepte var kristne som holdt på å forberede julens gudstjenester, melder nyhetstjenesten Morning Star News.

– Angriperne formidler et klart budskap til kristne i Nigeria: Når kristne samles i høytiden for å prise Gud, kommer angriperne med kaos, sier pastor Innocent Okechukwu Okoroafor.

– Vi lider med dem

Pastoren forteller at nyheten om angrepene i julen gjør dypt inntrykk på de drøyt 130 medlemmene i menigheten hans.

BERØRT: – Vi er troens barn. Vi gir ikke opp, sier pastor Innocent Okechukwu Okoroafor i Bergen, som enda en gang har fått vonde nyheter fra Nigeria.

– Det som skjedde i julehelgen er terror. Det er svært bekymringsfullt. Vi er alle berørt, på samme måte som alle sanne troende i hele Nigeria. Når en bror eller søster lider, lider vi alle sammen med dem, sier han.

Nigeria er det landet i verden der flest kristne blir drept for sin tro, ifølge organisasjonen Åpne Dører. Pastor Innocent skulle inderlig ønske at angrepene mot kristne i hjemlandet tok slutt.

– Regjeringer har kommet og gått, men terroren fortsetter. Enten er myndighetene hjelpeløse, eller så klarer de ikke å hjelpe, sier han.

Pastoren beskriver en situasjon der kristne i Nigeria lever i total uvisshet om hva morgendagen vil bringe.

– Alt kan skje. De vet at de kan miste livet neste dag. Men vi er troens barn. Vi gir ikke opp, sier han.

Væpnede fulanigjetere

Til nå har ingen grupper tatt på seg ansvaret for angrepene i delstaten Platau i helgen, men mistanken rettes mot gjetere fra fulanifolket, skriver Time.

Væpnede fulanigjetere har stått bak en rekke massedrap i de nordvestre og sentrale delene av Nigeria det siste tiåret.

UTBRENT: Slik så det ut etter at væpnede bander angrep Bokkos i det sentrale Nigeria.

Pastor Innocent Okechukwu Okoroafor har selv to forklaringer på angrepene. Den ene forklaringen er kampen om jord:

– Historisk har de kristne vært i flertall i Platau. Nå prøver fulanigjetere, som i hovedsak er muslimer, å presse vekk fastboende bønder, som i hovedsak er kristne.

Han er dessuten overbevist om at angrepene er religiøst motivert.

– Vi kan ikke se bort fra at dette også handler om forfølgelse av kristne, sier pastoren, som understreker at bildet er nyansert:

– Det finnes også mange gode muslimer i Nigeria, sier han.

Meningsløst og uprovosert

Ifølge Monday Kassah, lederen for de lokale myndighetene i Bokkos i delstaten Plateau, har militante gjenger, blant lokalbefolkningen omtalt som «banditter», gjennomført godt koordinerte angrep mot hele 20 landsbyer i området.

– Vi har også funnet over 300 sårede som er sendt til sykehus i Bokkos, Jos og Barkin Ladi, opplyser Kassah, ifølge NTB.

Angrepene fremsto meningsløse og uprovoserte, skriver Time. De fleste husene i de berørte landsbyene ble brent ned.

Ifølge Morning Star News var det flest kvinner, barn og gamle blant ofrene. De klarte ikke å rømme fra de væpnede bandene.

Flere pastorer skal være drept, melder Morning Star News. En av dem er Solomon Gushe som var pastor i en baptiskirke i landsbyen Dares. Også ni medlemmer av familien hans ble drept.

Treg respons

Amnesty International mener Nigerias regjering gjør altfor lite for å få en slutt på angrepene.

– Nigerianske myndigheter har ikke klart å få en slutt på de hyppige og dødelige angrepene på landsbyer i delstaten Plateau, konstaterer menneskerettsorganisasjonen, ifølge NTB.

UTBRENT: De væpnede bandene satte fyr på både hus og biler.

Også denne gangen kritiseres myndighetene for treg respons. Lokale kilder forteller at det skal ha tatt mer enn tolv timer før de fikk hjelp, skriver Time.

– Jeg ringte sikkerhetstjenesten, men de kom aldri. Bakholdet startet klokken seks om kvelden, men vi fikk ikke assistanse før klokken syv om morgenen, uttaler Sunday Dawum, som er ungdomsleder i Bokkos, til Time.

Minst 27 mennesker ble drept i landsbyen hans, Mbom Mbaru. En av de døde var ungdomslederens egen bror.

Powered by Labrador CMS