De foreldede arabiske emirater
En tilbakestående nasjon som kun har oljen å takke for sin velstand.
Marte Deborah Dalelvs mareritt i De forente arabiske emirater ble avsluttet mandag da Emiren av Dubai til slutt grep inn og benådet den norske kvinnen.
Det var ikke ett sekund for tidlig. 24-åringen fra Tønsberg har blitt utsatt for en dypt fornedrende behandling i gulfstaten. Etter å ha anmeldt en voldtekt i mars ble hun kastet i fengsel i to døgn uten mat og vann. Hun ble fratatt passet og dermed forhindret fra å forlate landet.
Til slutt ble Dalelv dømt til fengsel i ett år og fire måneder for sex utenfor ekteskapet og for å ha drukket alkohol.
I denne muslimske staten på den arabiske halvøy skal tydeligvis voldtektsofrene straffes hardere enn gjerningsmannen. Ifølge den gjeldende islamske rettspraksisen i landet må det føres fire mannlige vitner for å få noen dømt for voldtekt. Kvinners vitnesbyrd teller ikke. Resultatet blir selvfølgelig at den fornærmede part ender opp som rettsløs.
I Marte Deborah Dalelvs tilfelle ble resultatet enda verre. Den anmeldte voldtekten ble regnet som sex utenfor ekteskapet, noe som er straffbart etter de middelalderske muslimske sharialovene som landet styres etter.
De forente arabiske emirater liker å markedsføre seg som et moderne ferieparadis og finanssentrum. I realiteten er det en tilbakestående nasjon som kun har sine petroleumsforekomster å takke for sin velstand. Dette er for øvrig olje som araberstaten neppe hadde klart å fått pumpet opp uten vestlig teknologi og ekspertise. I denne merkelige lilleputtnasjonen lever statsborgerne på et slags nasjonalt NAV-system, mens importert arbeidskraft gjør alle de krevende jobbene.
Dobbeltmoral er et fremtredende trekk ved kulturen i emiratene. Alkohol er forbudt i landet på grunn av Muhammeds påbud. Likevel serveres vin og sprit åpenlyst på landets hoteller. Det skjer med myndighetenes velsignelse for ikke å skade turistindustrien.
Men de samme myndighetene mener seg altså berettiget til å dømme en norsk kvinne til fengselsstraff for å ha drukket alkohol. Mens hotellet som skjenket gjesten fritt kan fortsette serveringspraksisen sin.
Bak den tilsynelatende turistvennlige fasaden skjuler i virkeligheten en av verdens mest kvinneundertrykkende nasjoner seg. Det første som møter en besøkende som kommer ut av den hypermoderne flyplassterminalen i Dubai, er en egen taxikø for kvinner. De er selvfølgelig ikke verdige til å vente på drosje sammen med menn.
Systemet med kjønnsapartheid på taxiholdeplasser er bare et av mange eksempler på en systematisk kvinnefiendtlig praksis som gjennomsyrer hele samfunnet. De aller alvorligste utslagene gjør seg gjeldende i forbindelse med seksuelle overgrep.
Marte Deborah Dalelv er ikke alene. I 2010 ble en britisk kvinne utsatt for det samme. Hun anmeldte en voldtekt, men endte opp med å selv bli behandlet som en kriminell. I fjor ble en kvinne gjengvoldtatt. Resultatet av møtet med Dubais rettssystem var at kvinnen ble straffet for å ha drukket alkohol.
Heldigvis fikk norske Marte hjelp. Men mange andre er ikke like heldige. Arabiske kvinner eller kvinner fra land der utenriksministeren ikke griper inn for å bistå dem, kjemper som oftest en håpløs kamp.
De er i sharia-lovgivningens vold. I de foreldede arabiske emirater.