De forsvarer at homofil rektor slutter
Rektor ved Normisjon-skole slutter i jobben fordi han er homofil og vil gifte seg. Det splitter skolens elever.
– Vår kjære rektor har sagt opp sin stilling. Han ønsker ikke å leve et liv i skjul og har sett seg nødt til å si opp, sa elevrådslederen ved Gjennestad videregående skole til NRK torsdag. Han heter Filip, men vil ikke gå ut med fullt navn.
Ifølge NRK reagerte elevene kraftig da det ble kjent at den mannlige rektoren ved skolen sa opp jobben fordi han ønsket å gifte seg med en mann. Nå ønsker elevene å endre ordlyden i verdidokumentet.
Andre elever Dagen har snakket med støtter verdidokumentet.
– Det er leit av rektor går av, men jeg tror han ville blitt oppsagt om han ikke valgte å slutte i jobben. Jeg vil jo at han skal få leve det livet han har lyst til å leve, men han kjenner de verdiene Normisjon står for og har handlet i tråd med det, sier Andreas Kvilesjø (18).
Verdidokument
Det er Normisjon som eier skolen. I et verdidokument for organisasjonen står det blant annet at «homofilt samliv er synd etter Guds ord og uforenlig med en kristen bekjennelse.» I samme avsnitt står det at «familien er rammen for det seksuelle samliv mellom mann og kvinne».
Andreas Kvilesjø presiserer at Gjennestad er en privatskole og at verdidokumentet gjelder kun for ansatte.
– Det er verken farlig eller galt å være homofil elev ved skolen. Som homofil har man like stor frihet til å ytre seg som alle andre elever, sier han.
Selv om Kvilesjø er uenig med de som mener at skolen bør forandre på ordlyden i verdidokumentet, synes han det er bra at medelevene engasjerer seg i saken.
– De har all rett til å forsøke å endre på ting. Det støtter jeg. Samtidig har de selv valgt å gå på en privat skole med et tydelig bibelsk standpunkt, og da bør de kanskje forsøke å forholde seg litt til det, sier han.
Forstår engasjementet
– Det er en populær og dyktig rektor som de synes det er trist å miste. I tillegg engasjerer saken i kraft av sakens art, sier han.
– Elevene ønsker å endre ordlyden i verdidokumentet. Er dette noe dere vurderer å gjøre?
– Normisjons verdier berøres ikke av enkeltsaker. De drøfter vi hele tiden i lys av vår forståelse av Guds Ord. En enkeltsak endrer ikke vår vurdering, men den er med å belyse hvor krevende dette er og hvor viktig det er å håndtere våre verdier på en god måte.
– Ble rektor oppfordret til å si opp?
– Nei, dette kom helt uforberedt på skolens styre. Rektor orienterte at han ønsket å si opp og ønsket ikke noen videre samtale om det. Det er et valg han selv har tatt, og styret har forholdt seg til det.
– Ryddig av rektor
Elevene Tomas Lunde (17), Lars-Theodor Nordstrand (17) og Akili-Mali Mizerero (18) forsvarer alle Normisjons rett til å ha et verdidokument.
– Vi ser jo at Normisjon ikke har denne regelen for å stenge noen ute, men at de ønsker ledere som støtter opp under det kristne livssynet. Rektoren har valgt å slutte. Det er ryddig av ham. I lys av det synes jeg det er unødvendig å fortsette å diskutere saken, sier Lunde.
Lars-Theodor Nordstrand (17) understreker at private bedrifter som fremmer politiske eller religiøse verdier som ikke stemmer overens med arbeidstakerens verdier, har lov til å la være å ansette eller fjerne ansatte dersom de ikke fremmer de samme verdiene som arbeidsgiveren krever.
Skolens omdømme
I et intervju med Sandefjords blad torsdag understreker elevrådsleder at det er verdidokumentet kritikken rettes mot, ikke skolen.
– Vårt formål med dette er å få Normisjon til å endre sitt verdidokument angående samliv. Det er fordi vi ikke ønsker at flere skoler skal oppleve å miste dyktige ansatte på grunn av deres seksuelle legning, skriver han.
Han presiserer at de ikke ønsker å skade skolens omdømme, men at de ser på saken som diskriminering.
Svein Granerud tror saken vil kunne skade skolen i noen miljøer, fordi verdiene det snakkes om ikke nødvendigvis deles av folk flest.
– Men i det lange løp tror jeg ikke det skader skolen at vi er tydelige på de verdiene en kristen skole er bygget på, sier han.
Rektoren ønsker heller ikke å kommentere saken overfor Dagen.