De fryser til inntekt for misjonen
Hver natt i april sover Ingve Frøystad ute til inntekt for misjonen. Sponset av glade givere badet Hallvard Øystese hver dag i mars.
- Da Hallvard fortalte at han skulle bade, tenkte jeg at selvfølgelig skal jeg sove ute, forteller Ingve.
Han har sovet ute i åtte netter når Dagen treffer ham, en tidlig tirsdag morgen. Jeg har blitt lovet havregrøt til frokost og en campingplass ikke så langt fra bilvei. Det er overskyet vær, mildt og spredte regndråper i luften.
Fem minutters gange innover mot Svartediket i Bergen, og rett opp i skauen til venstre, åpenbarer det seg en ypperlig leirplass for en som elsker friluftsliv. En flik av grønn presenning er synlig nedenfra for de som løfter blikket. Ellers tyder alt på at dette er «ein stad der ingen skulle tru at nokon kunne bu».
Ingve heller melk i primusen og gjør og seg flid med havregrøten, som er tilsatt både smør og sukker. Resultatet er en velsmakende grøt. Kanskje den beste jeg har smakt.
- Det gjelder bare å gi den litt tid, forklarer han.
Hver natt Ingve sover ute, blir han sponset av rundt 70 personer. Prisen de betaler spenner fra 10 til 50 kroner per natt. En bidragsyter betaler 100 per natt. Hvis Ingve skulle bryte og sove inne en natt, må han selv betale for den ene natten.
Så langt har han holdt seg frisk, men skulle han bli syk, vil han sove ute likevel, forsikrer han.
- Det regnet godt i går kveld, hørte jeg?
- Ja, men jeg lå i ly. Regner det, så regner det. Det gjør det litt mer stas å gjennomføre så lenge en ikke blir bløt og kald.
- Hvordan hadde du det den første natten du la deg for å sove, og visste at nå skulle du ligge ute i en hel måned?
- Det var en festfølelse. Jeg tenkte at nå er jeg i gang med noe gøy og spennende.
Med unntak av den fjerde natten, har han sovet brukbart. Da ble han plutselig mørkredd, og hadde akkurat så mye spenning i kroppen at han ikke greide å sove. Neste dag fungerte han bra fram mot ettermiddagen, men da ble han fryktelig sliten. Trøttheten varte et par dager, men etter det han omtaler som en tøff start, har han kommet dit hen at han gleder seg til fortsettelsen.
- Det er ingen big deal lenger å komme seg ut. I starten, når det nærmet seg leggetid, hadde jeg mer følelsen av at «nå må jeg jobbe». Men nå begynner jeg å jobbe inn at trøtthetsfølelsen bare betyr at jeg skal ut og sove godt i friluft.
På åtte netter har Ingve sovet på seks ulike steder. En natt sov han på Løvstakksiden, en annen natt sov han i bakgården til Salem, Norsk Luthersk Misjonssamband sin forsamling i Bergen sentrum.
- Ble det mye bråk?
- Nei, for bakgårdene er så lukket. Det eneste jeg fryktet var en sneip fra en veranda over, sier han med et smil.
Bakgårdsnatten var mer en gimmick for å skape blest om bønnemøtet fredag morgen. Om det lyktes er en helt annen sak.
- Noen naturopplevelser?
- Det må være opplevelsen av å våkne til lyden av en Hakkespett. Først lurer du på hva i all verden den lyden er. Og når du skjønner det, er det utrolig fint. Det andre er nærheten til lydene du aldri hører på et soverom.
En morgen han våknet hadde han en spesiell opplevelse. Han kom slengende litt sent på kvelden i forveien og hev opp teltet i mørket. Da han neste morgen stod og pakket ned teltet, så han et annet telt bare 20 meter unna.
- Plutselig er du mye nærmere folk enn du tror, sier han.
Opplevelsen har han filmet og lagt ut på Facebook. Paradoksalt nok har han blitt det han kaller en facebookslave, for å promotere prosjektet han holder på med, og for å få folk til å åpne lommebøkene. Siden heter kort og godt « misjonssoving», og Hallvard sin facebookside fra mars heter « misjonsbading». Så vil tiden vise om det dukker opp nye sider til inntekt for et godt misjonsprosjekt.
Ingve og Hallvard har begge samlet inn penger til evangeliserende arbeid i Japan. Hallvard har foreløpig ikke full oversikt over hvor mye penger som er kommet inn, siden ikke alle har betalt ennå. Etter ti netter vet Ingve at han har passert 25.000.
Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, sa i et intervju med Dagen forrige uke at det har vist seg å være vanskelig å samle inn penger til Japan, fordi det er vanskelig å fokusere på materiell nød og fattigdom der.
Akkurat det trigger Ingve.
- Å selge et prosjekt som alle fra alle livssyn kan støtte er flott, men jeg synes det er knall å bli utfordret på å selge det som i utgangspunktet ikke selger så godt. Å dele evangeliet i Japan er like viktig som andre steder, mener han.
Salem Ung sitt misjonsprosjekt går til NLM sitt arbeid i Japan. Vanligvis pleier Ingve å delta på et misjonsløp i regi av Salem. Ved hjelp av sponsorerer blir det en grei sum til misjonen. Men i år har han ikke mulighet, på grunn av en skade i beina. Derfor ble det misjonssoving i stedet.
Grete Haukelid, innsamlingsleder i NLM, er full av begeistring når hun hører om prosjektet til Ingve og Hallvard. Hun blir nesten rørt over engasjementet, og synes samtidig det er veldig morsomt.
- Det er så utrolig fint! Jeg elsker å høre om unge som engasjerer seg i å samle inn penger til misjonen.
Hun støtter Ottosens syn på at det kan være utfordrende å samle inn penger til Japan.
- Selv om det ikke er fattigdom i Japan, så er det et sterkt jag etter vellykkethet. Tradisjonelt har det nok vært mye lettere å samle inn penger til et fattig barn i Afrika enn til en ungdom i Japan som kjenner på tomhet, tror hun.
Ingve jobber til daglig ved Danielsen ungdomsskole og opplever at det går greit å kombinere det å sove ute, med undervisning og forberedelser.
- Det fascinerende er at det gir et veldig overskudd på det mentale plan. Jeg er skrudd sammen på den måten at jeg blir trøttere på ettermiddag enn på formiddag. Det er gunstig i forhold til prosjektet, mener han.
Misjonssovingen har blitt en utfordring på linje med sykkelritt, motbakkeløp og skirenn, bare med flere ekstra elementer.
- Her skal jeg holde ut lenge med en utendørsaktivitet, samtidig som jeg skal fungerer i mitt vanlige dagligliv. Når det i planen inngår at jeg skal bygge og rive leir hver dag, får jeg også spenningen med hva neste natt bringer. Og når jeg i tillegg har dimensjonen med innsamling og engasjementet fra de som gir, blir dette helt suverent, mener han.
Ingve har tro på prosjekt som varer over tid, der folk kan kjenne glede og skadefryd ved å se han i skauen.
- Tidsaspektet er avgjørende for det jeg gjør, og for det som Hallvard gjorde i mars. Hovedmotivasjonen er å samle inn penger. Erfaring viser at folk gjerne gir mer enn de hadde tenkt, sier han.
Hallvard, også omtalt som «badenymfen», fikk idéen om «misjonsbading» da han var elev ved Kongshaug Musikkgymnas. Der badet han hver dag i hele februar til inntekt for et misjonsprosjekt.
- Hvordan jeg kom på idéen, husker jeg ikke, men intensjonen var å skape oppmerksomhet rundt et prosjektet i tillegg til å samle inn penger. Det fungerte da, så det skulle vel fungere nå også.
- Er du en isbader?
- Jeg isbader så sjelden som mulig. Jeg går vel heller under kategorien «misjonsbader».
Hallvard tok aldri temperaturen på vannet, men da han badet på vinterfjellet anslår han at vannet nærmet seg frysepunktet.
- Ga det mersmak å bade hver dag?
- Det var tidvis friskt og oppkvikkende, men jeg tror ikke det skjedde en eneste gang at jeg gledet meg til å bade.
- «Misjonsbadingen» førte til at Ingve bestemte seg for å sove ute hver natt i april. Hva tenker du om det?
- Jeg får dårlig samvittighet! kommer det kjapt, før han blir alvorlig igjen.
- At Ingve startet med misjonssoving er en pekepinn på at det jeg gjorde, fungerte. Det betyr mye både for meg og for misjonsprosjektet.
- Det er en større velsignelse å gi enn å få, heter det. Var det noe du fikk erfare?
- Det virker som om folk syntes det var kjekt, og folk utenfor Salem har også vist interesse. Det har skapt arenaer for å fortelle om Salem og misjonen, noe som har høy verdi i seg selv. Misjonsbading kan absolutt anbefales for alle som ønsker å sette misjonen i fokus, sier han.