GÅR I GANG: Pastor i Bergen Baptistmenighet, Jan Helge Hindenes, og leder av menighetsrådet, Ivar Hjelmevik ble begge sjokkert da de leste at norske baptister skåret så lavt på bibellesing. – Det var et sjokk, sier de to.

De går til aksjon for mer bibelbruk

Ledelsen i Bergen Baptistmenighet liker dårlig at baptister skårer lavt på bibellesing. – Vi føler at det er en skam, sier pastor Jan Helge Hindenes.

Publisert Sist oppdatert

I høst gjennomførte Dagen en omfattende undersøkelse blant gudstjenesteaktive i Kristen-Norge for å kartlegge holdninger og verdier blant kristne.

«Har du lest/brukt Bibelen i løpet av det siste året, og i tilfelle hvor ofte» var ett av de 70 spørsmålene respondentene ble bedt om å svare på.

En av tre som svarte, oppga at de leste daglig/nesten daglig, altså fem til sju dager i uken.

– Litt sjokkerende

Men da bibellesingen ble kartlagt etter kirkesamfunn, kom Baptistsamfunnet nest dårligst ut på daglig bibellesing. (Se faktaboks).

Ifølge undersøkelsen leser 28 prosent av baptistene daglig, mens det tilsvarende tallet for pinsevenner er 56 prosent.

– Vi føler at det er en skam å komme så langt ned på statistikken, sier Jan Helge Hindenes. Han er pastor i Bergen Baptistmenighet.

Leder av menighetsrådet, Ivar Hjelmervik, forteller at undersøkelsen kom «nesten som et sjokk» og at artikkelen ble en personlig vekker. Han bestemte seg for å få egen bibellesing inn i en god rytme.

– Jeg ville feie for egen dør først, sier han.

Mobiliserte

Baptistmenigheten i Bergen omtaler seg som et levende flerkulturelt fellesskap som vil vinne mennesker for Jesus og inkludere dem i menigheten. Videre har de som visjon «å danne mennesker til hele og modne kristne og tjene Gud og hverandre».

– Vi prøver å legge stor vekt på Guds ord, sier pastoren.

Da menighetsrådet kom sammen etter nyttår, ble de enige om å mobilisere medlemmene til regelmessig bibellesing.

Et par uker etter kom en mann opp til pastoren etter gudstjenesten. Han ga Hindenes en bibelleseplan som han aldri hadde sett før, skrevet av amerikaneren Derek Prince.

– Jeg likte den veldig godt. Den var lagt opp annerledes enn de andre bibelleseplanene som jeg kjente til, forteller han.

Enda en gang ble temaet bibellesing tatt opp i menighetsrådet. Denne gangen ble de enige om å kjøpe inn 110 eksemplarer av bibelleseplanen og dele den ut gratis til medlemmene med en oppfordring om å lese Guds ord og bruke mer tid på det enn før.

Sist søndag, etter gudstjenesten klokken 11.00, fikk de fremmøtte ta i mot hver sin. Halvparten av beholdningen forsvant.

– Jeg tror dette er viktig, slår Hindenes fast.

– Godt forankret

Generalsekretær i Baptistsamfunnet, Terje Aadne, er fornøyd med at Bergen Baptistmenighet løfter opp bibellesing. Han forteller at det har vært et tematisert i forbindelse med samtalene som blir holdt rundt «baptistisk identitet» i regionale fora.

– For at vi skal være godt forankret som baptister, er bibellesing viktig, slår han fast.

Ifølge Aadne er det flere baptistmenigheter som har bibellesing konkret på planen. En av disse er Drammen Baptistmenighet.

Pastor Kent Remi Westergren forteller at en gruppe på fem-seks personer i menigheten kommer sammen ukentlig for å lese Guds ord sammen. De har holdt på i ett års tid.

I tillegg har menigheten en månedlig samling der de leser i Bibelen og samtaler om tekstene. Søndagskvelden avsluttes med bønn og et måltid.

– Det er veldig fint. Da blir det deltagelse i bibellesingen.

Menigheten gjør også kjent hvilke tekster som skal bli lest ved de ordinære gudstjenestene de neste søndagene.

– Slik kan en komme forberedt, sier pastoren.

Han sier at Bibelen blir brukt aktivt i menigheten og håper det smitter over på privat bruk.

– Vi har ikke tall, men jeg ser at det øker interessen for Bibelen. Det er kommet mange flere spørsmål til meg i uformelle situasjoner om hva ting i Bibelen betyr.

Evangeliene to ganger

Pastor Jan Helge Hindenes i Bergen Baptistmenighet holder frem bibelleseplanen og forklarer at en kan komme seg gjennom hele Bibelen på ett år dersom en leser daglig. I tillegg rekker en å lese de fire evangeliene samt Salmene og Salomos ordspråk to ganger.

– Det er litt mer omfattende enn en vanlig ettårsbibel, men den er også lagt opp sånn at en leser Det gamle testamentet i den rekkefølgen hendelsen virkelig skjedde, sier Hindenes og forklarer:

– Hvis du leser om en konge i Det gamle testamentet vil du også bli ledet til skriftene til de samtidige profetene. Det vil øke bibelforståelsen din og gi nytt liv til Det gamle testamentet.

Kan forandre livet

Pastoren sier til Dagen at han vet av egen erfaring at det å bruke regelmessig tid med Bibelen kan forandre livet. Han har tidligere vært bibelskolelærer på Levende Ord i Bergen, det som i dag heter Credokirken.

– Jeg har en forkjærlighet for å prioritere Guds ord. Det er forskjell på systematisk lesning fremfor å bygge kristenlivet på tilfeldige bibelord, såkalte «mannakorn» og kristne TV-program, mener han.

Menighetsrådsleder Hjelmervik har tro på både humor, quiz og konkurranser for å få folk til å bli bedre kjent i Bibelen.

Selv har han brukt bibelleseplanen til Bibelselskapet i flere år. Han vedgår at det å lese daglig kan være krevende.

– Men det er givende. No pain, no gain, sier han og ler.

Powered by Labrador CMS