De Grønne satser på kjempevalg
I år kan 85 prosent av befolkningen stemme grønt ved kommunevalget, mot 52 prosent ved valget i 2011.
Til sammen stiller Miljøpartiet De Grønne (MDG) lister i 204 kommuner ved valget i høst, pluss lister i alle 15 bydeler i Oslo og fylkestingslister i alle fylker. Det blir totalt 237 lister. Partiet opplyser til NTB at det er innstilt på å samarbeide med hvilket som helst parti, så lenge det er det partiet som står for den grønneste politikken, noe som varierer fra sak til sak.
Partiet har lister i nesten alle landets 114 kommuner med over 10.000 innbyggere, og forventer mye av velgerne i år, særlig i de stor byene.
– Vi er størst i de store byene som Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, men har gode målinger også i en rekke distriktskommuner. Vår beste kommune er Nesodden hvor vi fikk 10 prosent på siste måling, en dobling fra resultatet på 5 prosent i 2011, sier talsperson Hilde Opoku til NTB.
Irrgrønt
Sammen med partiets andre talsperson og eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, stiller Opoku til møte med pressen i Vandrehallen på Stortinget torsdag ettermiddag. Med ferske resultater fra Klimabarometeret 2015 i ryggen føler partiet seg trygg på aktualiteten i politikken det satser på:
– Hvem samarbeider dere mest med i de ulike kommunene?
– De Grønne samarbeider med alle partier fra sak til sak. I de fleste kommunestyrene hvor vi er representert, er vi i opposisjon og ikke en del av en styrende koalisjon, bortsett fra i Trondheim. Der er vi del av det rødgrønne flertallet, og i Halden hvor De Grønne inngikk en samarbeidsavtale med Høyre, KrF, V og Sp. De Grønne har imidlertid trukket seg fra dette samarbeidet, sier Opoku.
Partiets grunntanke er å samarbeider med det partiet som i den enkelte sak står for grønnest politikk. Det standpunktet tror De Grønne vil gi miljøbevisste folk en god grunn til å velge deres liste i år.
Møteklar
I forkant av helgas landsmøte i Stavanger er det kommet ut at De Grønne blant annet vil satse på å verne all matjord og skjerme arealene mot utbygging.
– Vern av matjord blir en viktig valgkampsak for oss, sier Hansson og legger til at mulighetene for en offensiv matjordpolitikk er ett av temaene som veier tungt når De Grønne skal velge seg alliansepartnere i de ulike kommunene.
Landsmøtet starter fredag, med blant annet taler fra Hansson og partisekretær i Anders Wallner i Sveriges Miljöpartiet de Gröna. Det blir også flere grønne ledere på besøk fra Tyskland og Sverige:
– Norge har mye å lære av miljøpolitikken som føres i nabolandene våre. I mange tilfeller har De Grønne lagt viktige premisser for denne politikken, for eksempel i forbindelse med omstillingen av tysk energipolitikk, sier Opoku.
Hun minner om akkurat De Grønne kan komme i vippeposisjon flere steder etter valget, og det ser grønt ut for neste stortingsvalg også:
– Kontakten med søsterpartiene våre er en del av vår strategi for å ruste partiet for en hverdag som en sentral aktør i norsk politikk.
Mer debatt: Her er de siste 100 publiserte meningsinnleggene i Dagen