De håper på ja til bibelskole-poeng
KrF fremmet nylig et forslag om å innføre skolepoeng for elever som fullfører bibelskolen. – Med dem hadde vi vært i gang med studiene, sier Mahima Vindenes (23).
KrF fremmet for to uker siden et forslag om å innføre to studiepoeng for Bibelskoler, den samme ordningen som folkehøyskoler har i dag.
Da spørsmålet var oppe i fjor til debatt, gav nestleder i Frp Ketil Solvik-Olsen tilslutning til tilleggspoeng for bibelskole. Daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe-Isaksen varslet derimot at han ikke støttet forslaget.
– Lærer mer
Mona Kristina Husebye og Mahima Vindenes hadde begge hatt stor nytte av tilleggspoengene.
– Jeg ville egentlig studert medisin. Hadde jeg fått tilleggspoeng ville jeg vært inne neste år, men nå må jeg muligens ta et år studium til for å komme inn, sier Vindenes som gikk på Bibelskolen Substans i Bergen.
Husebye, som var elev ved Gå Ut Senteret i Trondheim, synes ikke det er riktig at folkehøyskoler gir tilleggspoeng mens bibelskoler ikke gjør det.
– Faktisk lærer man nesten mer der enn man gjør på folkehøyskole. Skolen er veldig streng på oppmøte i timer og at oppgavene som er tildelt blir gjort, sier hun.
– Særlig med tanke på hvor store variasjoner det er på de ulike linjene på folkehøyskole, skyter Vindenes inn.
Tar opp fag
Nå går begge på Danielsen Intensivgymnas i Bergen for å forbedre karakterer. Husebye vil inn på tannlegestudiet, mens Vindenes vil bli lege. Begge studiene er blant de vanskeligste i landet.
Husebye må også regne med enda et år i tillegg til dette.
– Planen var å komme inn i år, men nå får jeg ikke søkt før 2019.
Hva mener du? Bør bibelskole gi tilleggspoeng på lik linje med folkehøgskole? KrF Kristelig Folkeparti · Hans Fredrik...Posted by Dagen on Tuesday, April 10, 2018
Avgjørende
Husebye tror at det fort kan bli utslagsgjørende for ungdommer som skal velge mellom bibelskole og andre alternativer etter videregående.
– Trenger man å øke snittet, tar man kanskje andrevalget i stedet, sier hun.
For dem var det ikke avgjørende ved valget.
– Jeg tenkte ikke på poeng. Det som var viktig for meg var at jeg fikk et langt større innblikk i teologi og den kristne troen. Spesielt med fokus på lovsangstjeneste, sier Vindenes.
Rettferdighet
– En innvending mot poeng til bibelskoler er at det er for alle praktiske formål gjelder kristne, og at det ikke har den universaliteten man finner på folkehøyskoler. Hva tenker dere om det?
– Jeg synes det er rettferdig å behandle folkehøyskoler og bibelskoler likt. Det er ikke bare kristendomsundervisning på skolen. Det er også historie, kirkehistorie riktignok, og man får lære om seg selv og andre kulturer, sier Husebye, som forteller at hun var på studietur fem måneder på Bali i Indonesia.
– I tillegg har ganske mange av folkehøyskolene et kristent verdisyn, så det er ikke så stor forskjell, sier Husebye.
Fremmet forslag
– Det er rimelig og rettferdig at et fullført år på bibelskole skal telle likt som et fullført år på folkehøgskole, sa Hans Fredrik Grøvan, utdanningspolitisk talsperson for KrF, da de fremmet forslaget.
I representantsforslaget fra KrF heter det at:
– Formålet med bibelskoler og måten disse i dag organiseres på er svært lik folkehøyskolene og bidrar på samme måte som folkehøyskolene til å danne elevene og forberede dem til videre studier og yrker.
For likebehandling
– Mitt utgangspunkt er at bibelskoler er et fantastisk tilbud til unge og langt på vei likeverdig med folkehøyskoler. Høyre er veldig for likebehandling, sier hun.
Valgte rett
Hun holder derimot muligheten åpen for at ungdom som avtjener førstegangstjenesten i militæret bør kunne få et fortrinn foran elever ved folkehøyskole og bibelskole.
– Dette er ungdom som gir et år av livet i landets tjeneste. Kanskje dette skal vurderes annerledes, sier Kristensen.
Hverken Husebye eller Vindenes ville valgt annerledes gitt sjansen.
– Året på bibelskolen gjorde mye med meg. Jeg vokste og fikk mange nye vennskap, sier Husebye.