De jobber gratis i Israel
Hvert år reiser mange nordmenn til Israel for å jobbe som frivillige.
Bjørnar og Solfrid Valnes Pedersen fra Solvær i Lofoten er blant dem som mer enn gjerne jobber gratis i Israel. Ekteparet er nemlig gjengangere som volontører på Bet Norvegia i Jerusalem. Siden 2010 har de hatt to årlige frivillig-opphold i landet.
– Vi er her fire til fem måneder i året, sier Bjørnar Valnes Pedersen og fortsetter:
Gammel drøm
Når de er i Israel, er de «husfolk» på Bet Norvegia. Det innebærer at de er ansvarlig for driften av gjestehuset, sammen med flere andre. På høsten, når det er høysesong, er det seks frivillige arbeidere i huset.
Stedet har vært eid av Karmel-Instituttet siden 1976. Det er totalt femten rom på gjestehuset og særlig under høytidene er det mange overnattingsgjester.
– Hvorfor ønsket dere å bli volontører?
– I unge år fikk jeg lagt Israel på hjertet mitt, men vi giftet oss tidlig, fikk barn og Bjørnar var travel i jobb. Da vi ble pensjonister kom drømmer om Israel tilbake igjen. Det er så meningsfylt å være her. Vi treffer stadig nye folk, og ofte kommer de samme gjestene igjen gang etter gang. Vi blir som en stor Karmel-familie, sier Solfrid Valnes Pedersen.
– Du møter så mange forskjellige mennesker med mye kunnskap. Vi lærer også mye om Israels historie. Jeg suger det til meg, sier han og legger til at han også opplever oppholdene her som trosstyrkende.
Må tro
Dagene går med til drift, vasking, matlaging, administrative oppgaver og sosialt samvær. Noen ganger reiser de også på turer.
– Hvem passer til å være frivillige arbeider?
– For å være volontør på Bet Norvegia må en være troende, sier Solfrid og får støtte fra Bjørnar.
Et av målene til Karmel-Instituttet er «å utbre kjennskap til Bibelen, dens land og folk, og skape kontakt mellom jøder og kristne, mellom Israel og Norden».
– I tillegg må du være forholdsvis frisk og arbeidsfør, sier han.
Å være glad i mennesker er også en forutsetning. Målet er nemlig at gjestene skal ønske å komme tilbake.
Frivillig for Israelsmisjonen
Men Karmel-Instituttet er ikke de eneste som har volontører i Israel. Blant dem er også Israelsmisjonen, som i høst har sendt ut tre ungdommer til henholdsvis Tel Aviv og Haifa. En av dem er Sondre Nikolaisen Masvie. Han er volontør i Immanuelkirken i Tel Aviv. Masvie ble faktisk født i Israel og bodde der til han var fire år fordi foreldrene var misjonærer i landet.
– Jeg ville tilbake, svarer Masvie og fortsetter:
– Da jeg var ferdig med videregående skole i vår, og etter tretten års skolegang virket det meningsfylt å jobbe som volontør i en kirke.
Som frivillig tar han blant annet bilder og lager videoer for kirken. På videregående gikk han på en medie- og kommunikasjonslinje.
– De tar godt vare på meg, jeg får bidra med det jeg kan.
Han flyttet til storbyen Tel Aviv for en måned siden og skal være her ut mai.
– Hva har vært det kjekkeste til nå?
– Velsignet
Tilbake til Bet Norvegia i Jerusalem. Akkurat denne uken er det særlig mye folk på gjestehuset siden svært mange turister kommer til byen for å oppleve Løvhyttefesten. Ekteparet mener det beste med å jobbe som frivillig er å kunne bo i Jerusalem og møte så mange nye mennesker.
– Vi føler oss velsignet, sier Solfrid.
– Kan du konkretisere hvordan er du velsignet?
– Jeg kjenner glede, harmoni og fred, sier hun og legger til:
– Men det er mye arbeid, man må ikke være arbeidssky hvis man vil være her.