De jobber med The Send på fulltid: – Løsningen er ikke å la være å gå «all in»
Et titalls frivillige har satt av året til å jobbe med The Send uten lønn. Vi har møtt noen av dem.
Misjonsorganisasjonen Ungdom i Oppdrag (UIO) ønsker å samle tusenvis til arrangementet The Send i Telenor Arena i juni neste år, sammen med en rekke kristne barne- og ungdomsorganisasjoner.
Rundt 40 personer jobber med arrangementet på fulltid. Mikael Lao (23), Linn Torsås (21) og Lars-Ove Borstad (28) er tre av dem.
– Det er spennende når så mange organisasjoner jobber sammen. Dette er større enn Ungdom i Oppdrag, og jeg tror det kan være med på å forene Kristen-Norge, sier Lao.
På lik linje med alle som jobber i Ungdom i Oppdrag får de ingen lønn. De er avhengig av økonomisk støtte fra familie og venner.
Reiser året rundt
Fire team med sju-åtte personer på hver reiser hele dette skoleåret til menigheter og kristne organisasjoner for å promotere The Send. Torsås er med på ett av teamene, og Borstad koordinerer dem.
Lao er kommunikasjonsansvarlig for The Send.
Når Dagen møter dem er alle teamene samlet til mobilisering i Hamar.
– Det å reise rundt og møte kristne fra alle trossamfunn og kjenne at vi har samme tro og samme mål er veldig kjekt, sier Torsås.
– Vi reiser med The Send og vi snakker om The Send, men vi tar også de mulighetene vi får til å forkynne evangeliet med ungdom og unge voksne. Det gjør alt så meningsfullt, sier Borstad.
– Sette Gud først
Konseptet The Send kommer fra USA, og er en videreføring av Lou Engles «The Call», som har holdt store bønne- og fastekampanjer siden begynnelsen av 2000-tallet.
Tidligere utgaver av The Send har samlet titusener i Florida og Brasil.
The Send har i høst fått kritikk fra flere hold i Vårt Land og Dagen, blant annet for bruken av slagordet «all in».
– Hva betyr det å gå «all in» for dere?
– Det handler om den helhjertede etterfølgelsen. Vi går «all in» fordi Jesus gikk «all in» for oss. På grunn av det kan vi leve med Jesus i hverdagen, sier Lao.
– For meg handler det om å la ord og handling gå hånd i hånd og sette Gud først i alle beslutninger, skyter Torsås inn.
– Mange vet ikke at det er mulig å gå «all in» for Jesus, sier Borstad engasjert.
«Høykostnadsreligiøsitet»
Stipendiat ved høgskolen MF, Espen Gilsvik, er blant dem som har advart mot bruken av slagordet i Vårt Land. Han mener det kan knyttes til «høykostnadsreligiøsitet».
«Det beskriver en altoppslukende form for tro, der troen ikke bare gjelder for en avgrenset del av hverdagslivet, moralen eller det sosiale livet ditt, men der troen gjennomsyrer alt», sier Gilsvik til Vårt Land.
– Og dét er han redd for? spør Borstad.
– Om du leser evangeliene finnes det ikke noe alternativ. Jesus er radikal, og det er en høykostnadskristendom. Ellers blir det en postmoderne forståelse der troen kun blir en privatsak.
– Ikke noe nytt
Målet med The Send er at flest mulig skal si ja til å bli sendt ut i kristen tjeneste. Det skal skje ved at de sier «ja» i en egen app.
– Er det en fare for massesuggesjon, eller at noen blir revet med til å forplikte seg til mer enn de er klare for?
– Det er helt opp til hver enkelt om de ønsker å ta dialogen videre. Å si ja den dagen tvinger ingen til noe, men jeg tror at Den hellige ånd kommer til å bevege mennesker sine hjerter, sier Lao.
– Det kommer ikke til å skje noe annet på The Send enn det som skjer på en helt vanlig ungdomsfestival. Jeg husker det møtet hvor jeg selv bestemte meg for å følge Jesus. Dette er ikke noe nytt, det er bare en større skala, sier Borstad.
Vil lytte til kritikerne
Lao forteller at de lytter til kritikken som har kommet mot arrangementet, og ønsker å lære fra tidligere erfaringer.
– Det er litt ulik kritikk, både mot «all in», mot «trumpisme» og mot noen av de tidligere talerne. Når det gjelder kritikken av «all in» tar jeg det godt imot, sier Lao.
– Vi vil gjøre det som er best for ungdom og voksne, og vil gjerne lytte og lære fra de som har gått før oss. Men løsningen er ikke å la være å gå «all in», sier han.
Borstad er opptatt av å gå i dialog med kritikerne, og ønsker samtaler om arrangementet velkommen.
– Innspillene har noe ved seg, og jeg tror vi kan lære av historien. Så har vi har en god leder i UIO som har møtt kritikken på en god måte slik at vi kan lære av den.
Ungdom i Oppdrag-leder Andreas Nordli har flere ganger vært ute og svart på kritikken.
– Hvilke grep vil dere gjøre for å unngå disse fallgruvene?
– Vi har dialog og sørger for at de som jobber med The Send har det godt. I tillegg legges det et ansvar for oppfølgingen på samarbeidsorganisasjonene, slik at deltakerne får den tryggheten de trenger, sier Lao.
Flere av de 25 samarbeidsorganisasjonene har forpliktet seg til å kontakte deltakerne som responderer på arrangementet for å invitere dem inn i kristen tjeneste.
Opplever tillit fra USA
– The Send er et konsept fra USA. Er dere redd for at amerikansk innflytelse skal gjøre arrangementet fremmed i Norge?
– Det er jeg ikke bekymret for. Vi opplever at ledelsen i USA har tillit til at vi tar gode beslutninger. Det som er igjen etter at arrangementet er over er det som skjer i de kristne organisasjonene, sier Lao.
– Norske kristne kan være tilbakeholdne
Borstad forteller at han har vært på konsert i Telenor Arena flere ganger, og vet hvordan arenaen kan oppleves når stemningen er på topp.
– Jeg gleder meg til å se når vi skal lovsynge Jesus i Telenor Arena. Det blir en kraftdemonstrasjon i seg selv, sier Borstad.
– Hva gleder du deg mest til den 25. juni?
– Jeg gleder meg til å se dette skje i Norge. Vi har hørt at norske kristne kan være tilbakeholdne, men jeg gleder meg til å se norske kristne være giret på Jesus, sier Lao.
– Og så blir det litt godt komme litt bort fra «all in»-debatten, smiler han.