DEMONSTRERTE: I november 2021 markerte elevene ved Drottningborg vgs sin støtte til kampanjen for menneskerettigheter som det norske herrelandslaget i fotball frontet.

De kastet skjorta for menneskerettigheter. Dette sier de kristne ungdommene om Qatar-VM

– Fansen har en viktig rolle og en stor scene de må bruke, sier de fotballfrelste bibelskoleelvene.

Publisert Sist oppdatert

På et iskaldt Ullevaal stadion i november 2021 står Jonas Ek (19), Erling Egeland (19) og 33 andre elver fra den kristne videregående skolen Drottningborg på tribunen og heier på det norske landslaget i fotball – i bar overkropp.

Hver person har fått påtusjet en svær bokstav. Til sammen utgjør de budskapet:

«HUMAN RIGHTS ON AND OFF THE PITCH @FIFA».

Stuntet var rettet mot den mektige internasjonale fotballorganisasjonen FIFA og fikk bred dekning i Norge.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty lagde til og med en video om og med elevene.

– Det var surrealistiske dager. Vi forventet ikke å få så mye oppmerksomhet, sier Jonas Ek til Dagen.

Han går i år på bibelskolen til Ungdom i Oppdrag på Sola i Rogaland.

Nå er det kun dager til tidenes mest omdiskuterte verdensmesterskap i fotball er i gang i den styrtrike gulfstaten Qatar.

Omdiskutert nettopp på grunn av avsløringer om gjentatte brudd på menneskerettighetene i opptakten.

GIVENDE: Både Erling Egeland (midten) og Jonas Ek (t.h.) merker at de har blitt mer bevisste på og engasjerte på menneskerettighetssaker etter stuntet deres i 2021.

Det var nettopp dette mesterskapet som var bakteppet for protestene til de kristne tenåringene i fjor.

– Vi er forberedt på et annerledes VM. Forventningene er ikke bare til det som skal skje på banen, sier Erling Egeland, nå elev på bibelskolen Fjellhaug i Oslo.

Blandede følelser

Tenåringene melder om interesse for mesterskapet på sine respektive bibelskoler. Men noen VM-feber merker de ikke.

– Det blir gøy å se kampene, men alt rundt legger en demper på stemningen, sier Ek.

UNGDOM I OPPDRAG: Jonas Ek går på bibelskolen (DTS) til Ungdom i Oppdrag på Sola i Rogaland dette skoleåret. Om noen uker reiser klassen hans på misjonstur til Costa Rica.

Egeland forteller at han og medelevene på Fjellhaug kommer til å se på kampene og at det aldri var et alternativ å boikotte som seer.

– Til det er et fotball-VM, som bare arrangeres hvert fjerde år, for stort, sier han.

FJELLHAUG: Erling Egeland er elev ved bibelskolen Fjellhaug i Oslo dette skoleåret.

Men 19-åringen mener det blir vel så spennende å følge med på hva som vil skje utenfor banen.

– At det skrives så mye om det utenomsportslige, også fra folk som ikke er interessert i fotball, er veldig bra. Det viser at man forstår alvoret og har et kritisk blikk på mesterskapet. Jeg håper og tror at FIFA tar lærdom og at dette blir det siste skandale-VM, sier han.

Forventer handling

De tidligere Drottningborg-elevene forteller at det var veldig givende å markere menneskerettighetene i fjor høst på Ullevaal stadion.

Dersom Norge hadde kvalifisert seg til VM, ser de for seg at de ville reist ned til Qatar og gjennomført noe lignende på stadion under Norges kamper.

– Det er vanskelig for spillerne og trenerne å markere sitt syn. Og jeg synes de skal få konsentrere seg om fotballen. Supporterne, derimot, de forventer jeg at tar ansvar, sier Egeland.

KLART BUDSKAP: Elevene ved Drottningborg vgs skilte seg tydelig ut i mengden på Ullevaal stadion i november 2021.

Ek mener også at spillerne skal få slippe å bruke energi på å konfrontere FIFA og Qatar-regimet.

– Men fansen har en viktig rolle og en stor scene de må bruke. De må formidle det vi alle mener; at fotballen skal være inkluderende og en arena for alle. Dessverre står vertslandet som en kontrast til dette. Jeg håper fansen kan samles rundt et positivt budskap i mesterskapet.

Oppfordrer til å følge med

Ek og Egeland har forståelse overfor de fotballinteresserte som velger å styre unna Qatar-VM mellom 20. november og 18. desember.

Men deres oppfordring til publikum generelt er å spisse sansene i denne perioden.

KONTRAST: En migrantarbeider i Qatar sover på en benk før sitt morgenskift. I bakgrunn kan man se Khalifa International Stadium som skal være vertskap for flere kamper under fotball-VM. Mye av kritikken mot Qatar har vært tuftet på forholdene og levestandarden til arbeiderne som har jobbet med bygging av anleggene.

– Det er umulig å vite hva som vil skje. Kanskje kommer det noe i sosiale medier fra spillerne, kanskje skjer det noe på tribunen blant fansen, eller pønsker mediene på noen store saker. En eller annen form for protester vil nok oppstå uansett, sier Ek.

– Se kampene hvis du er glad i fotball. Men vær bevisst på det som skjer rundt og ha et kritisk blikk på hvordan FIFA og Qatar løser store og små utfordringer underveis. For de vil antakeligvis komme, sier Egeland.

Powered by Labrador CMS