REDSKAP: Svein Høysæter (t.v), Anne Kristin Bruns og ektemannen Steve Bruns jobber alle med Agenda1, som har blitt Normisjons fremste redskap for å utvikle fellesskap og ledere.

De leder en eksplosiv disippelbevegelse

I land etter land ser de kristne et personlig ansvar for å gi evangeliet videre. – Uvirkelig, sier Anne Kristin Bruns

Publisert Sist oppdatert

«Jeg begynner å få tro på at jeg kan gjøre noe i mitt eget land selv, og at jeg ikke må bli fortalt hva jeg skal gjøre», sa en pastor i Thailand etter å ha deltatt på kurs i Agenda1, som er Normisjons fremste redskap for å utvikle fellesskap og ledere.

Det hører med til historien at pastoren hadde styrt alt som skjedde i menigheten. På kurset forsto han at det var hans oppgave å utruste de som gikk i forsamlingen til å bety en forskjell ved å dele evangeliet videre. Noen år senere har forsamlingen hans gått fra å være en liten menighet til å plante fire andre menigheter.

Vi-følelse

I helgen var rundt 500 ledere og frivillige fra Normisjon samlet til konferanse i IMI-kirken i Stavanger. Et viktig mål med samlingen var å skape en sterkere vi-følelse og inspirere hverandre til å nå enda lenger ut med evangeliet.

Lørdag fikk rundt 30 av deltakerne et innblikk i det som har blitt et viktig læringsverktøy i arbeidet med å utruste mennesker til tjeneste.

Svein Høysæter og Steve Bruns, som begge er ansatt for å jobbe med Agenda1, delte sine erfaringer.

DEN FØRSTE: Leder- og medarbeiderkonferansen i regi av Normisjon var den første i sitt slag. Her markeres det ved at generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland får æren av å klippe båndet.

Startet i IMI-kirken

Ekteparet er medlemmer i IMI-kirken der det hele startet i 2009. Det begynte med fem menigheter som ville hjelpe hverandre med å nå videre ut med evangeliet. I dag består Agenda1 av 44 lærefelleskap i 14 land på fire kontinenter med ledere fra 20 land. Stadig nye begeistres og tar det videre.

Agenda1 er et læringsfellesskap. Menighetsledere møtes fire ganger i løpet av en toårsperiode og blir ansvarliggjort og fulgt opp.

– Vårt mål er å hjelpe dem til å utruste sine fellesskap, slik at deres forsamling kan bety en forskjell ved å gi evangeliet videre. Det vi ser er at mange endrer totalt måten de jobber på. Fra å være en pastorstyrt forsamling, ser vi at fellesskapet får en bevissthet om at de er sendt til sine familier, naboer og kolleger. Vi detaljstyrer ikke hva lederne skal gjøre, og vi trer ikke ned over dem et konsept. Det er de som vet hvor skoen trykker, og det er de som tar eierskap til sin egen plan. Det vi gjør er å oppmuntre og heie på dem, forteller Høysæter.

Nytt liv

Anne Kristin Bruns forteller at hun selv har fått et nytt liv gjennom Agenda1.

– Før tenkte jeg at misjonsbefalingen handlet om å gå ut, men hvordan i all verden skulle jeg gjøre det? Må jeg gjøre det på bestemte måter, banke på dører og evangelisere?

– Ved å sette meg ned med andre og snakke om hvordan jeg fungerer, ble det mer tydelig hvordan jeg kan nå andre, sier hun.

Bruns opplever at hun har fått en ny forståelse av hva det er å være kristen.

– Det handler ikke først og fremst om kirkebygg og om å være på gudstjeneste, selv om det er viktig. Det handler om det livet jeg lever i hverdagen. Vissheten om at jeg er et Guds barn og at Jesus bor i meg, har en enorm betydning, sier hun.

Bevisstgjøre ledere

Steve Bruns smetter inn at Agenda1 handler om å bevisstgjøre ledere på at deres oppdrag ikke først og fremst er å samle folk til gudstjeneste og aktiviteter, men å utruste den enkelte til å leve sitt liv.

– Mange får et nytt bilde av hva menigheter er og hva deres rolle som pastor er, sier han.

Høysæter har vært flere ganger i Mali og Bangladesh for å implementere Agenda1 i menighetsarbeidet der. Det skjer i samarbeid med lokale partnere og misjonærer som kjenner kulturen og språket godt. Han forteller om en lærer i en landsby som grep budskapet om at han også var sendt. Etter seks måneder kom han tilbake og fortalte at nå var åtte stykker døpt. Fem ventet på å bli det.

– Det er rett og slett en mobilisering og en utrustning av enkeltkristne, fastslår han.

– Vi ser det samme skje i flere land, sier Anne Lise Bruns, og nevner konkret Thailand, Kambodsja og Bangladesh der menighetene tradisjonelt er veldig pastorstyrte.

SAMLET: I helgen var rundt 500 ledere og frivillige fra Normisjon samlet til konferanse i IMI-kirken i Stavanger. I den anledning var det laget en ny sang og en ny dans.

Kulturell tilpasning

Agenda1 begynte som et læringsverktøy i Norge i 2009, men allerede i 2010 startet de opp i Thailand. Det skjedde i samarbeid med misjonærer fra Det Norske Misjonsselskap.

– Innholdet har endret seg mye siden den gang. Det har blitt «tygd» og jobbet med og har gjennomgått en kulturell tilpasning. Det vi ser er at det kan implementeres i alle land, sier Anne Kristin Bruns.

De forteller at Agenda1 bygger på det kristne kan enes om: at evangeliet om Jesus må ut til stadig nye mennesker.

– Menigheter fra de fleste kirkesamfunn i Norge er med i Agenda1 nå. Skal vi spre evangeliet, kan vi ikke drive å konkurrere med hverandre. Der handler det om å heie på hverandre og la seg inspirere, sier Anne Kristin Bruns.

De opplever en eksplosiv vekst i arbeidet. Stadig flere land og menigheter tar i bruk verktøyet. Steve Bruns tror noe av årsaken er at det er vokst ut av en menighetskultur, ikke en organisasjonskultur.

– Det blir til i samspill med andre nasjoner og kirkesamfunn. Veksten skjer fordi menigheter som deltar på Agenda1 tar det ut til nye steder. Et eksempel på det er Familiekirken i Sandnes. På egen hånd har de gått i gang med dette arbeidet i Nepal. De skjer ved at de har fått med seg våre folk fra Thailand, sier han.

Myndiggjorte kvinner

Anne Kristin Bruns gleder seg over at også kvinner blir myndiggjort.

– Noen av de viktigste lederne våre i Asia er kvinner, forteller hun.

– Og to av 18 ledere i Mali er kvinner. For første gang er kvinner inne som undervisere, legger Høysæter til.

Konferanse

I helgen var rundt 500 medarbeidere og frivillige samlet til konferanse i regi av Normisjon.

Konferansen er den første av sitt slag og blir neppe den siste.

Et viktig mål med konferansen var å skape en sterkere vi-følelse og inspirere hverandre til å nå enda lenger ut.

Powered by Labrador CMS