De skal snakke om kristne tabuer
Én mener at abort er drap, en annen er mot skilsmisser. Politisk ukorrekte standpunkter skal få brynt seg på Protestfestivalen.
– Ja, utroskap er tabu å snakke om, sier Øvyind Kleiveland.
Livvakten, pastoren og forfatteren er en av elleve personer som deltar på «tabukveld» på Protestfestivalen i september.
Blant kontroversielle tema som «Prostitusjon som samfunnsgode» og «Utroskap kan være sunt for ekteskapet», skal fire kristne holde innlegg om sine politisk ukorrekte standpunkter.
– Vi har sett en utvikling der kristne tema rett og slett er blitt tabuer. Det gir oss et snevrere samfunn, mener festivalsjef Svein Inge Olsen i Protestfestivalen.
– Noen standpunkt er tabu, andre blir latterliggjort, sier Olsen.
Kleiveland skal forsvare standpunktet om at «du skal ikke bryte ekteskapet, uansett».
– Jeg synes det morsomt å bli spurt, også er det en spennende sak. Det er ikke mange som tenker på at Paulus bruker ekteskapet som bilde på at Jesus er den eneste veien til himmelen. Dermed kan ekteskapet kun brytes ved døden, sier han.
LES: Bob Geldof får Erik Byes minnepris
Feige kristne
De tre andre «kristen-tabuene» som skal til pers på Protestfestivalen er:
* Trebarnsmor og samfunnsdebattant. Lill May Vestly, skal snakke om standpunktet «Mann er mann, kvinne er kvinne; forskjellene mellom oss må aksepteres og respekteres».
* Den svenske sykepleieren Ellinor Grimmark mener at «abort er drap». Hun ble kjent da hun nektet å medvirke til abort og dermed ikke fikk jobb i hjemlandet.
* Teolog, forlagsmann og redaksjonsansvarlig i Luther forlag, Morten Dahle Stærk, skal snakke om at «samboerskap og sex før ekteskapet er synd».
Festivalsjef Svein Inge Olsen mener at kristenfolket kan være litt for feige til å stå opp for konservative standpunkter. Selv har han opplevd en boikott av festivalen siden den tok opp motstand mot den nye ekteskapsloven i 2008.
– Da skrev vi et innlegg i avisen for å lokke fram en debatt, men vi ante vel at de kristne ikke turte å stå fram. Da jeg var i en debatt på NRK innrømmet Jan Gossner at jeg hadde helt rett. De tør ikke, fordi de pepres huden full i fordommer og skjellsord, sier Olsen.
Tabulister
Konseptet «tabukveld» er inspirert av blant annet kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens (H) liste over «de ti minst politisk korrekte ideene man kan ha i Norge».
– Jeg mener det er helt andre meninger som er utenfor hovedstrømmen i samfunnet enn det folk tenker til daglig. Mange meninger som før var vanlige, er nå kontroversielle, sa Isaksen til Vårt Land da han publiserte listen i vinter.
Også Fritt ord-direktør og tidligere i debattredaktør i Aftenposten, Knut Olav Åmås, har laget et par lister over norske tabutemaer, men de inneholder ingen direkte kristenkonservative tema, utenom å leve seksuelt avholdende.
Han mener at de fire kristne standpunktene nevnt over neppe er store tabuer i Norge i dag.
– Tvert i mot blir de ganske mye diskutert. Abortdebatten har for eksempel blitt revitalisert de siste årene. Her er jeg ikke helt sikker på hvor godt Protestfestivalen treffer, sier Åmås.
Han vedgår at det er «omstride minoritets-standpunkter» det er stor verdimessig uenighet om, men hevder at det ikke er mange religiøse tabuer igjen i dag. Bortsett fra å lese Bibelen eller Koranen på bussen.
– Religion, både kristendom og islam, er noen av de mest intenst diskuterte temaene vi har i norsk offentlighet i dag, sier han.
Forbered deg!
Øyvind Kleiveland mener det likevel er et tabu å preke om å ikke bryte ekteskapet, også i kristne kretser.
– Mange menigheter tør ikke ta opp temaet, både fordi det er omstridt, men også fordi de ikke har verktøy til å håndtere slike utfordringer i sine menigheter.
– Hvordan rimer standpunktet ditt med at du selv er skilt?
– Jeg forholder meg til Bibelens befaling om at vi er bundet til den første ektefellen så lenge vi er i live. Jeg går også med giftering for å minne meg og andre om det. Det er å inngå et nytt ekteskap eller forhold som bryter ekteskapet, sier Kleiveland.
Morten Dahle Stærk mener at det ikke er så vanskelig for kristne å engasjere seg i den offentlige debatten.
– Men du må være forberedt på ganske skarpe reaksjoner, særlig i sosiale medier og på nett. Du må også forberede deg godt og ha faktabaserte og gjennomtenkte resonnementer, sier Stærk.