– De visste at norske jøder ville bli tatt

Journalist Marte Michelet avslører i en ny bok at hjemmefronten fikk informasjon om den planlagte deportasjonen av norske jøder tre måneder før det skjedde. Dette er tidligere benektet av framtredende norsk krigshelt.

Publisert Sist oppdatert

Det er i dag nøyaktig 80 år siden den såkalte Krystallnatten med omfattende voldshandlinger mot jøder og jødisk eiendom i Tyskland og Østerrike. Dette ble innledningen til en systematisk jødeforfølgelse som senere førte til Holocaust. Og i høst er det 76 år siden mesteparten av de norske jødene ble deportert fra Norge og myrdet i utryddelsesleiren Auschwitz.

Intervjuopptak

I den nye boken til Marte Michelet er det referert til et intervjuopptak med krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby fra 1970 der det går fram at hjemmefronten fikk vite om deportasjonen av de norske jødene den 26. november 1942.

– Ja, vi kom borti dette tre måneder før dette ble iverksatt, og da var det vår hundre prosent oppfatning at jødene ville bli tatt i Norge, står det transkribert i boka at Sønsteby sa i opptaket.

Den ble lansert under en pressekonferanse i Oslo i går.

Grell kontrast

Dette står i grell kontrast til det som Ragnar Ulstein selv uttalte til Dagen i 2012 da undertegnede intervjuet ham om saken. Da fortalte han at motstandsbevegelsen ikke fikk noe forvarsel om deportasjonen av jødene - se faksimile.

– De norske jødene var utsatt for fare under hele krigen, og det var sterk propaganda mot dem i avisene. Men vi visste ikke hva som skulle skje i november 1942. Derfor kom deportasjonen overraskende på oss, fortalte Ulstein til vår avis.

Jødenes perspektiv

Forfatter Marte Michelet har tidligere skrevet boken «Den største forbrytelsen» om ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust, og hun ble vinner av Brageprisen 2014 med denne utgivelsen.

Michelet forteller til Dagen at hun ønsker å se på det som skjedde ut fra jødenes synspunkt.

– Dette viser at det er nyanser i forhold til det bildet som hjemmefronten har fortalt om det som skjedde. Derfor ønsker jeg å komme med et annet perspektiv, og jeg presenterer nye funn i min bok, sier hun.

Kilder i Statspolitiet

Michelet bekrefter at det er bare i dette intervjuopptaket at det er kommet fram at hjemmefronten visste om hva som skulle skje med de norske jødene. Hun reiser i sin nye bok spørsmål om hvorfor Gunnar «Kjakan» Sønsteby bare denne ene gangen snakket om at han visste om deportasjonen.

Ifølge boken går det fram at Sønsteby i opptaket ble varslet om deportasjonen av «sine» folk i Statspolitiet.

Ikke prioritert

Gunnar «Kjakan» Sønsteby forteller i opptaket at hjemmefronten varslet flere jødefamilier, og at noen av dem tok advarslene på alvor og flyktet til Sverige. Han sier imidlertid at de ikke prioriterte å redde jødene.

– Vi skulle slåss. Vi skulle ikke hjelpe folk. Vi skulle lage noe positivt ut av frigjøringen av Norge. Så vi kom ikke særlig borti dette og fant det ikke riktig heller å gjøre det, sier han ifølge boken.

Kritikk og ros

Den som får en god del kritikk i Michelets nye bok er den eneste som i dag lever, journalisten og krigshistorikeren Ragnar Ulstein (98). Ett av ankepunktene er at han ikke stilte aktuelle oppfølgingsspørsmål til Sønsteby: Hvor fikk han informasjonen fra? Varslet han videre? Hvilken rolle spilte den svært hemmelige forbindelsen mellom Sønsteby og «hans» fire i Statspolitiet?

– Men jeg roser også Ragnar Ulstein i min bok. Han var en av de få som stilte spørsmål om jødeforfølgelsen til lederne i hjemmefronten. Men han møtte motbør. Og det er nettopp takket være hans intervju med Sønsteby som gjør at det er mulig for oss å vite at hjemmefronten kjente til deportasjonen av de norske jødene i forkant, sier Marte Michelet.

Det lyktes ikke Dagen å få kontakt med Ragnar Ulstein i går.

Powered by Labrador CMS