Deler fortiden i Jesus Revolution med hele Norge
I VG TV-dokumentaren «Frelst» gir Rut Helen Gjevært hele Norge innblikk i sin fortid som Jesus-soldat. – Responsen har føltes overveldende, sier hun.
I den første episoden på VG TV får vi vite at Rut var soldat i Jesus Revolution Army for tolv år siden, og at hun nå vil konfrontere sin egen fortid:
Misjonsvirksomheten ble stiftet i 1988 av Stephan Christiansen og skulle spre evangeliet om Jesus gjennom konsert-turnéer, gateevangelisering og menighetsplanting.
Gjevært forteller innledningsvis at hun ville gjøre radikale ting for den saken hun trodde på, og at hun levde tre og et halvt år under streng disiplin. Til slutt var hun helt utslitt og tok farvel med bevegelsen. I ettertid har hun vanskelig for å forstå hvordan ting kunne gå så langt.
– Jeg mistet meg selv i saken jeg trodde på, sier hun til Dagen.
Viktig historie
Rut Helen Gjevært mener at historien om Jesus Revolution Army er viktig, blant annet fordi den angår mange mennesker.
– Jeg opplever at folk kontakter meg og sier at de kjenner seg igjen i ulike deler av min historie. Jeg tenker at det er viktig å ta på alvor tema som går på ungdom og tro, idealisme og radikalisering.
Hun forteller at det har vært en tøff prosess å fortelle om livet på innsiden av Jesus Revolution, men at det også har hjulpet henne mye.
– Du tar et oppgjør med det du mener var en ukultur. Hvorfor gjorde du ikke det da du gikk ut?
– Det skjedde ting i forbindelse med at jeg sluttet, og som jeg vil fortelle om etter hvert. Jeg har ikke hatt kontakt med lederne i etterkant, men det kommer jeg også inn på i en senere episode.
– Folk spør deg i kommentarfeltet på VG om du er kristen. Hvordan er det å få det spørsmålet?
– Veldig mange spør om det, og det er naturlig. Det er hyggelig at folk bryr seg. Jeg snakker om det etter hvert. Det var den vanskeligste episoden å lage, røper hun.
I andre episode av VG-dokumentaren forteller Rut Helen Gjevært om barndommen sin, og møter mormoneren Mina som jobber i London som fulltidsmisjonær. Møtet med Mina får Rut til å huske tiden hun jobbet som Jesus-soldat, og hvordan hun etter hvert mistet seg selv til saken hun trodde på:
Lei seg
Paul Hockley, leder i Jesus Revolution, skriver på nettsiden at historien til Gjevært gjør ham trist, og at han er lei seg for at hun følte behov for «å løse dette på en slik offentlig måte».
Han forteller at de tidligere lederne i Jesus Revolution har vært veldig åpne for å treffes privat og snakke om noen av de tingene som tas opp i dokumentaren.
«Etter min mening er det mye mer helbredelse og indre fred å finne på en slik måte», skriver han.
Men det er Gjevært uenig i.
– I forbindelse med dokumentaren fikk Stephan Christiansen anledning til å medvirke, noe han takket nei til. Jeg hadde satt stor pris på hans medvirkning og er glad for å Hockley er med.
Gjevært mener at åpenhet er nødvendig, og at historien om Jesus Revolution er viktig å få fortalt.
– Det er ikke nødvendigvis best å håndtere ting bak lukkede dører. Jeg ser tydelig at det betyr noe for mennesker når jeg åpner opp og deler min historie, sier hun.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
– Det kuleste
– Spesielt fra de to første årene. Jeg husker at jeg var veldig ivrig, og at saken var det viktigste. Det er ikke en tid jeg vil tilbake til. Jeg mistet meg selv litt underveis, sier hun.
Møller Gilje er i dag gift med Tarjei Gilje, redaktør i Dagen. Hun var aktiv samtidig med Gjevært, og opplevde i likhet med henne at det var fantastisk å være med i det som var den store saken: Å nå Europas unge med evangeliet.
Leder for fem
Hun var bare 20 da hun ble sendt til Polen på team. I tillegg til at hun skulle lede fem andre, fikk teamet i oppgave å starte en menighet i Krakow, en nasjonal base for Jesus Revolution og skolelagsgrupper i regi av Ny Generasjon.
Hun så veldig opp til Anne og Stephan Christiansen, som var grunnleggerne av Jesus Revolution Army, og som i dag leder Jesus Church.
– De var fantastiske mennesker, og er det fortsatt, og jeg hadde lyst til å være som dem. Det ble fryktelig slitsomt etter hvert, for jeg var jo ikke «dem».
Et stort press
Møller Gilje forteller at hun la et stort press på seg selv det første året i Polen, og at hun også la press på omgivelsene. Fra tiden i Oslo hadde hun tatt med seg noen tanker om at de måtte bruke minst mulig penger. Leiligheten de bodde i var umøblert, og de fire første månedene lå de på golvet, fordi de ikke ville be om penger til madrasser.
– Det var helt og fullt min avgjørelse. Ledelsen i Oslo ble forundret da de hørte at vi lå på golvet, sier hun.
Det var iskaldt i Krakow den første vinteren de kom dit. På nyhetene ble det rapportert om mennesker som døde i kulden. Likevel ble det utrolig viktig å få arrangert gatemøte med dans og drama.
– Da gradestokken lå på minus ti, var tiden inne. Jeg husker at han som spilte Jesus bare hadde på seg en T-skjorte. Det sier litt om hvor tåpelige vi kunne være. Jeg ville aldri gjort det samme i dag.
Stramt tidsskjema
Det stramme tidsskjemaet fra Oslo ble videreført i Polen. Det var tidlig opp og sent i seng, for evangeliet hadde hast. På evangelisering hendte det at hun sovnet midt i samtalen, fordi hun var så trøtt.
Da hun sluttet i Jesus Revolution etter seks år, snakket hun ut med Stephan Christiansen om det hun syntes var vanskelig.
– Det var godt, og det har gjort meg fri til å snakke med andre om det også, sier hun.
Hun forteller at mange av dem som var med i Jesus Revolution de første årene har et anstrengt forhold til kirke og kristne organisasjoner i dag.
Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden - og følg også debatten på våre Facebook-sider.
Se også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));