Deler ut færre bibler enn før

Flere hoteller og skoler takker nei til Gideon. I tillegg går inntektene ned, og det er indre strid om veien videre.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag er det årsmøte for Norsk Gideon. Det er dystre tall de rundt 100 delegatene på Kongsberg får på bordet.

Organisasjonens fremste varemerke har vært de blå nytestamentene som ligger på hotellrom rundt om i Norge. Men de deler også ut bibler på skoler, institusjoner og under arrangementer.

En oversikt til årsmøtet fra nestleder Rolf Jarl Sjøen viser at pilene peker nedover:

* Medlemstallet har falt fra 1366 til 1050 fra 2014 til i fjor.

* I samme periode har antall testamenter som er sendt ut i landet for utdeling, falt med 42 prosent. Mens Gideon i 2014 delte ut 69.000 testamenter, var tallet nede i 43.000 i fjor.

* Inntektene fra kollekter går også ned med 36 prosent i denne perioden. I fjor hadde de 662.000 kroner i kollektinntekter.

– Takker nei

Nestformann Sjøen sier at det er flere grunner til at det deles ut færre bibler:

– Flere skoler nekter å dele ut og flere hoteller takker nei. Så har vi i Gideon mange færre avdelinger som er aktive. Klart det påvirker utdelingen, sier Sjøen.

Generalsekretær i Gideon Norge, Terje Fauske, peker også på at medlemmene er aldrende, samt at det er vanskelig å rekruttere nye. Han understreker at det har vært en liten oppgang i utdelinger fra 2016 til 2017.

– Hvor alvorlig er det for dere at det deles ut færre bibler?

– Det er ikke alvorlig. For oss er det et tegn i tiden at det er vanskeligere å komme inn med bibler på hoteller og skoler. Tallet gjenspeiler mest at vi har vært dårlig på medlemsrekruttering, sier Fauske.

Les også: Et nytestamente fra Gideon forandret livet hans

Uenighet

Tallene danner også bakteppet for et tema som opptar årsmøtet i helgen, men som ikke direkte kommer opp til avstemning: Spørsmålet om kvinner skal få adgang til organisasjonen på lik linje som menn.

Det er fra deler av organisasjonen et ønske om at kravet til medlemskap skal mykes opp. Organisasjonen ble internasjonalt startet av handelsreisende menn, og i dag er den forbeholdt «professionals», som kan oversettes til «fagpersoner». Prester og predikanter kan i dag ikke være medlemmer, heller ikke når de blir pensjonister.

Gideon i Norge har tatt opp med den internasjonale moderorganisasjonen The Gideons International om det er mulig å lempe på disse kriteriene, men fått avslag.

Drøfter utmelding

Det foreligger to dokumenter til årsmøtet som Dagen har fått tilgang til.

Det ene er en analyse av konsekvensene ved å bryte med The Gideons International. Analysen er laget av nestformann Rolf Jarl Sjøen på oppdrag fra landsformann. I analysen fremgår det at det ikke er mulig å melde Gideon Norge ut av den internasjonale moderorganisasjonen.

Utmelding må da i praksis skje ved at enkeltmedlemmer melder seg ut, heter det. Det blir pekt på en rekke fordeler med utmelding, ved at man kan få fornyet liv i arbeidet i Norge og spare på utgifter til deltagelse i den internasjonale organisasjonen.

Det andre er en redegjørelse fra generalsekretær Terje Fauske og internasjonal styrerepresentant Kåre Nordpoll, som har en historisk gjennomgang av norske Gideons historie. Her blir det understreket at Norsk Gideon er helt integrert i TGI og ikke er en selvstendig organisasjon.

Der heter det at eventuelle endringer av grunnleggende karakter må komme gjennom vedtak på det internasjonale årsmøtet.

Det er knyttet stor spenning til lørdagens årsmøte. Det skal være innlegg fra begge sider i saken, men det er ikke lagt opp til vedtak. Derimot er det styrevalg, hvor alle de syv styremedlemmene har ettårsperioder og dermed står på valg.

– Det er opp til det nye styret å legge kursen videre. Debatten vil nok gjenspeile seg i valget, sier generalsekretær Terje Fauske til Dagen.

Gideon i Canada innførte lovendring for noen år siden, med det resultat at de ble suspendert av The Gideon International. Sverige og Storbritannia er i prosessen og har også blitt suspendert inntil de har gjort endelig vedtak. Ved å innføre en lovendring risikerer Norge det samme.

Powered by Labrador CMS