Demonstranter prøvde å hindre Netanyahus utenlandsreise
Israels statsminister Benjamin Netanyahu måtte fraktes til flyplassen med helikopter for å komme forbi demonstranter som ville hindre ham i å reise utenlands.
Biler og store folkemengder blokkerte den internasjonale flyplassen ved Tel Aviv som ledd i de store protestene mot en omstridt rettsreform som Netanyahus regjering ønsker å innføre.
Demonstrantene møtte mannsterkt fram på Ben Gurion-flyplassen tidlig torsdag for å legge hindringer i veien for Netanyahus to dager lange statsbesøk i Roma og ankomsten til USAs forsvarsminister Lloyd Austin, som er på rundreise i Midtøsten.
Austin, som skulle dratt rett til forsvarsdepartementet da han kom til Israel, måtte i stedet holde seg ved flyplassen. Møtet med Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant fant sted i et fabrikklokale der.
Trafikkork på veien
Politiet hadde satt inn store forsterkninger, og Netanyahu og hans følge kom tidlig til flyplassen for å unngå protestene langs veien fra Jerusalem, ifølge israelske medier. Flyet hans skulle gå først på ettermiddagen til Roma.
At Netanyahu måtte ty til helikopter for å komme seg til flyplassen, forbi trafikkorken som protestene skapte, blir sett på som en seier av demonstrantene. De mener det viser hvor fjernt Netanyahu står fra sitt folk.
– Diktator, ikke kom tilbake, sto det på noen av demonstrantenes plakater.
Protestene mot rettsreformen som Netanyahus høyreregjering ønsker å innføre, har pågått i ukevis. Titusener av mennesker har deltatt i demonstrasjonene, og de fortsatte torsdag både i Tel Aviv, Haifa, Jerusalem og andre byer.
Overkjøre høyesterett
Den planlagte reformen innebærer blant annet at nasjonalforsamlingen med simpelt flertall kan overkjøre høyesterett og vedta lover som høyesterett har avvist.
Meningsmålinger viser at reformen er svært upopulær i deler av befolkningen i Israel, og den siste tiden har protestene spredt seg til Israels væpnede styrker.
Flere reservesoldater deltok torsdag i en protest ved Kochelet Policy Forum, en konservativ tenketank i Jerusalem, som var med på å utarbeide reformen, og to tidligere sjefer for marinen deltok i en protest med kajakker og seilbåter i havna i Haifa.
Reformen har også ført til bekymring hos noen av Israels allierte, blant dem USA. På tross av demonstrasjonene fortsetter arbeidet med å få reformen vedtatt i Knesset, og ifølge israelske medier kan den komme til å bli vedtatt i april.
– Forsøk på dialog
Like før Netanyahu bordet flyet som skulle ta han til Roma, kom han med en uttalelse om at alle regjeringens forsøk på dialog er blitt «fullstendig avvist av opposisjonen, som forsøker å trekke landet inn i anarki.»
Dette fikk opposisjonsleder Yair Lapid til å reagere sterkt. Han anklager statsministeren for å lyve om forsøk på å holde dialog mellom regjeringen og opposisjonen om den forestående rettsreformen.
– Regjeringen gikk ikke med på noe dialogforsøk, og den fortsetter å presse gjennom lovgivning som vil gjøre oss til et messiansk, ekstremistisk og udemokratisk land, sa han.
Med messiansk sikter han til de nasjonalreligiøse medlemmene av regjeringen, som ser for seg et samfunn bygget på bibelske forskrifter. Lapid leder selv partiet Yesh Atid, et av de mest sekulære i Israel.
– De eneste anarkistene i denne historien er seniorministre i regjeringen, som prøver å sette landet i brann, la han til.