Demonstrerer for Assad i Israel
Druserne i Israel er livredde for at deres slektninger skal bli IS sitt neste mål i nabolandet.
Samtlige innbyggere i landsbyen Majdal Shams ser ut til å være på beina. Til torget kommer den ene gruppen etter den andre med store bannere og med drusiske og syriske flagg. Det ropes slagord mot IS og an-Nusrah-fronten og for president Bashar al-Assad og hans syriske hær.
Rundt torget sitter medlemmer av det drusiske prestekapet, både menn og kvinner, i sine tradisjonelle drakter og hatter. Midt på plassen er det satt opp et stort bilde av den syriske presidenten.
– Vi drusere på Golan demonstrerer til støtte for druserne i Syria og mot islamistene. Vi er klare for å kjempe mot alle som vil drive druserne vekk, sier Ibrahim es Aldin (59), en av de ivrigste demonstrantene.
Massakre
De syriske druserne har hittil klart å bevare statusen som nøytrale i borgerkrigen, selv om de har vært lojale mot president Bashar al-Assad og er blitt beskyttet av den syriske hæren og av Hizbollah.
Nå kan situasjonen forandre seg raskt. Forrige uke ble over 20 syriske drusere i Idlib-provinsen massakrert av islamister fra an-Nusrah-fronten. Samtidig rykker IS og allierte styrker nærmere drusernes kjerneområde, As Suwayda, der den syriske hæren er i ferd med å trekke seg ut.
Ifølge rapporter skal Assad ha fortalt drusiske ledere at de heretter må klare seg selv. Personell og materiell er blitt flyttet til Latakia – kjerneområdet for Assads religiøse minoritet, alawittene.
Krever våpen
Druserne har tradisjon for alltid å støtte opp om myndighetene i landene der de bor. I Israel er druserne i Galilea og på Karmel patriotiske og mange har ledende stillinger i hæren og i grensepolitiet. Druserne på de annekterte Golanhøydene er fortsatt lojale mot Syria og samarbeider ikke med Israel.
Utviklingen den siste uken berører imidlertid samtlige av de israelske druserne sterkt, og har på kort tid skapt et nytt samhold mellom dem. Den siste uken er det blitt samlet inn flere titalls millioner kroner til humanitær hjelp – og til våpen.
Samtlige drusiske grupper i Israel ønsker nå bevæpning av druserne i Syria.
Likud-minister
– Druserne i Syria trenger ikke soldater, de har nemlig mange frivillige. Det de trenger er våpen og humanitær hjelp, sier den drusiske Likud-politikeren Ayoub Kara, som er viseminister i den nye israelske regjeringen.
Dagen møter ministeren ved foten av Karmelfjellet, like før han skal orientere statsministeren og forsvarsministeren om situasjonen for druserne.
Vann til Jordan
Han sier det er uaktuelt for Israel å gripe inn militært i situasjonen, men at han jobber tett både med jordanske og tyrkiske myndigheter. Jordan har grense til drusernes hovedområde i Syria, mens Tyrkia har grense til området der forrige ukes massakre fant sted.
– For noen dager siden besøkte jeg Jordan og snakket om flyktningesituasjonen. Landet har allerede tatt imot to millioner flyktninger og nå kan det bli flere. Siden mangelen på vann er prekær i landet, har Israels regjering på min oppfordring doblet vannmengden vi gir dem fra Genesaretsjøen, sier viseministeren til Dagen.
Åpne grenser
På spørsmål om det kan bli aktuelt å åpne grensen mot Syria, svarer han at dette diskuteres i den israelske regjeringen, men at ingen beslutning er tatt.
I helgen gikk ordføreren i Majdal Shams og en rekke innbyggere på Golan ut og sa at hjemmene deres var åpne for drusiske flyktninger fra Syria. Dagen har imidlertid snakket med drusiske ledere fra Karmel, Galilea og Golan som samtlige understreker at dette må bli siste utvei.
– Druserne er ikke et folk som flykter. Mens andre folk har kommet og gått, har vi vært i disse områdene hele tiden. Druserne i Syria er i stand til å forsvare seg selv, men de trenger både humanitær bistand og tilgang på våpen, sier en tidligere drusisk IDF-offiser fra Galilea.
Kravet er at den israelske og jordanske grensen åpnes, slik at humanitær hjelp og våpen kan sendes inn.
– Ikke Israel
Israelske drusere ønsker ingen militær eller humanitær inngripen direkte fra Israel.
– Dersom det i Syria blir oppfattet som om druserne står i ledtog med sionistene, kan dette skape ekstra problemer, sier Hassan Safadi (46), en veterinær Dagen møter i Majdal Shams.
Han viser til at drusere til alle tider har alliert seg med lokale myndigheter, og at de ved å aksepetere israelsk hjelp, ville måttet bryte felleskapet med de andre folkegruppene i Syria.
Selv er han en del av en voksende drusisk minoritet på Golan som både er skeptisk til Israel, Assad-regimet i Syria og til islamistene.
– Jeg regner meg som syrer, men støtter ikke regimet. Det er ingen fremtid i å støtte Assad. Målet mitt er en syrisk stat der alle de tradisjonelle folkegruppene og trosretningene står sammen, sier han.
Assad i tykt og tynt
I «Ropedalen», stedet der familiemedlemmer på syrisk og israelsk side i årevis ropte over grensen til hverandre, møter vi sjeiken Hayel Shams (66). Den drusiske lederen er på sin side ikke i tvil om at støtte til Assad fortsatt er veien å gå.
– Vi stoler helt og fullt på at den syriske hæren vil fikse dette. Derfor frykter vi ikke. Hittil har Assad hjulpet oss, sier han.
I likhet med de fleste andre drusere på Golan kritiserer han Israel for ved flere anledninger å ha bombet syriske tropper, og slik beredt grunnen for de ekstreme sunnimuslimene.
50.000 mann klare
For journalist Hamad Aweidat, med base på Golan, er det klart at druserne må stole på egne krefter. Han har en rekke kontakter inne i Syria som sender rapporter og som filmer det som skjer i områdene nær Israel og Jordan.
– 50.000 frivillige er klare til å forsvare den drusiske nasjonen mot islamistene, hevder han.
Han mener å vite at en rekke våpen allerede er kjøpt inn. Det eneste som nå gjenstår, er at Israel og Jordan åpner grensene og tillater våpnene å bli sendt inn i Syria.
IS + Nusra
Mens IS-tropper truer drusernes kjerneområde fra nord-øst, er områder nær den israelske grensen kontrollert av an-Nusrah-fronten (tilknyttet al-Qaida). Denne gruppen har så langt vært mindre ekstreme enn IS og den nylige massakren på drusere ble i etterkant sågar beklaget av ledelsen.
Det ble for to uker siden også hevdet at gruppen er i krig med IS, men dette mener Aweidat er feil.
– Våre kontakter hevder det helt motsatte. Kontakten mellom IS og an-Nusrah blir stadig tettere, og an-Nusrah opererer nå flere steder på vegne av IS. Våre folk har filmet an-Nusrah-tropper, nær grensen mot Israel, som nå kjører rundt med IS-flagg, sier han.
_________________________
Dagen er eneste norske mediehus med en egen, fast korrespondent bosatt i Israel.
Innspill, spørsmål og tilbakemeldinger: k enneth@dagen.no