Den dødsdømte sudanesiske kvinnen, Meriam Imbrahim, har født i fengselet
Kristne Meriam Yahia Ibrahim er dømt til døden for frafall fra Islam, og har sittet høygravid i fengsel i påvente av fødsel. Nå har hun født, fem dager for tidlig.
11. mai ble 27 år gamle Meriam Ibrahim dømt til døden for å ha forlatt den muslimske troen. Før hun drepes skal hun også piskes for utroskap, fordi hennes ekteskap med en kristen mann regnes for å være ugyldig. Dommen hennes ble stadfestet igjen 15. mai etter at hun hadde nektet å gi avkall på den kristne troen sin.
Nå har hun født sin datter i fengselet fem dager for tidlig. I følge en pressemelding fra Christian Solidary Worldwide (CSW), sier lokale kilder at hennes ektemann ikke har fått tillatelse til å få se eller treffe mor og datter i Omdurman kvinnefengsel. Sammen har de to en 20 måneder gammel sønn, Martin.
Reaksjoner
Saken har engasjert mange og 68.000 nordmenn har skrevet under på Amnestys opprop mot dødsdommen.
Kristen hele livet
Meriam tilbrakte mesteparten av sin oppvekst sammen med sin kristenortodokse mor, med en muslimsk far som var ute av bildet. Da myndighetene i Sudan ble bevisste hennes ekteskap med en kristen mann, Daniel Wani, laget de en sak mot henne. Forsøkene på å bevise hennes livslange bekjennelse til kristendommen mislykkes. Vitnene ble forhindret i å vise noe bevis for hennes uskyld.
President i Nord-Sudan, Omar Hassan al-Bashir, har tidligere lovet at nasjonen skal innføre strengere håndhevelse av sharialoven. Fordi barn arver religionen fra fedrene, er Meriam i følge sharia en muslim. Hadde hennes ektemann konvertert før deres bryllup ville alt vært i den skjønneste orden, og deres barn ville vært muslimer. Slik det er nå vil staten nekte Wani foreldreretten og passe på at barna blir oppdratt som muslimer skriver Elizabeth Kendal, en religionsfrihet-analytiker, i Morning Star News
Les mer utfyllende om saken HER.
Gir ikke opp kampen
Sjefen i CSW, Mervyn Thomas, sier i en pressemeldingen at de vil fortsette å be sudanske myndigheter om å annulere dødsdommen. De er takknemmelige for at både mor og barn er friske, og presser på for å forsikre seg om at de får den medisinske hjelpen de trenger i fengselet.
- Dommen mot henne er en krenkelse av hennes rett til trosfrihet som er garanter under Sudans midlertidige grunnlov, sier Thomas.
DAGEN