– Den hellige ånd retter om vi går feil

To av de mest erfarne aktørene i Den norske kirkes styrende organer er ikke enige om hvor viktig kirkevalget er.

Publisert Sist oppdatert

Egil Morland i Levende folkekirke mener kampen for homovigsel bare er et symptom på en grunnleggende endring i Den norske kirkes lære. Prost Trond Bakkevig, som sympatiserer med Åpen folkekirke, tror Den hellige ånd justerer kirkens kurs hvis flertallet styrer den i gal retning.

Jubel

De to teologene er blant de mest erfarne aktørene i Den norske kirkes styrende organer. Morland står på gjenvalg som medlem i Bjørgvin bispedømmeråd.

– Dette er et veldig viktig valg fordi Åpen folkekirke har gjort likekjønnsliturgien til selve testsaken. Vi mener dette er å innføre en helt ny teologi, og bare er symptom på noe langt mer alvorlig, sier Morland.

Morland mener det er noe radikalt nytt å be medlemmene styre kirkens lære på den måten som nå skjer.

– Hvis man fortsetter på den galeien, er det ikke utenkelig å gå til valg for å endre dåpsliturgien også. Ber man om folkets makt til det, er jeg sikker på at mange ville juble, sier Morland.

LES: Fire unge om kirkens fremtid

Én sak

Prost Trond Bakkevig har som leder av tre utvalg blitt arkitekten bak Den norske kirkes struktur med løsere bånd til staten.

– Jeg vil ikke dramatisere. Dette er et av flere valg, sier Bakkevig.

Han mener homofilisaken ikke er det eneste som er viktig. Kirkeordningen har også mye å si.

Han mener at Åpen folkekirkes plattform ikke skiller seg vesentlig fra nominasjonskomiteenes lister, utover at kandidatene har der har forskjellig syn på vigselsspørsmålet.

– Det er Levende folkekirke som kjører på én sak, sier Bakkevig.

Han mener nettverket anbefaler kandidater som er imot kirkelig vigsel, men ellers kan stå langt fra hverandre. Som eksempel viser han til anbefalingen av MF-professor Harald Hegstad i Oslo.

– Hegstad og jeg er uenige på noen punkter, og til dels i kirkesynet, men jeg opplever ikke at vi har noen grunnleggende forskjellig teologi, sier Bakkevig.

– Hva vil du svare dem som mener dere legger teologi ut på folkeavstemning?

– Det gjør jo begge sidene. Det er en åpen sak. Levende folkekirkes framgangsmåte har også gått ut på å få folk til å stemme, svarer han.

LES: Det håp vi eier

Lokale spenninger

Selv om det skulle bli flertall for vigselsliturgi for samkjønnede par i det nye Kirkemøtet, understreker Morland at saken skal gjennom behandling i Bispemøtet og Kirkemøtet.

– Uansett utfall blir de to neste årene veldig viktige. Jeg har ikke sagt at det er om å gjøre å melde seg ut. Vi får se hvordan hele prosessen faller ut, sier Morland.

Han venter seg imidlertid mer strid og spenninger på lokalplan hvis en slik liturgi kommer.

– Det kan også gjelde litteraturen man bruker om familie og ekteskap i menighetsbarnehager og søndagsskoler, sier han.

Bakkevig mener derimot at kirken må øve seg på hva det betyr at den ikke er et meningsfellesskap.

– Jeg lever i tro på at Den hellige ånd styrer kirken. Da kan kirken godt trå feil på et punkt i historien. Det har den gjort mange ganger, du kan bare lese kirkehistorie, men det retter seg opp igjen, sier Bakkevig.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Powered by Labrador CMS