Den hjemvendte presten
Snart et år etter utvisningen kunne endelig den etiopisk-ortodokse presten treffe menigheten sin igjen. Gjensynsgleden var stor.
- Nå kommer han snart, hvisker noen forsiktig.
Rundt 70 etiopiere har pyntet seg i sitt aller fineste og står og venter i spenning på Sola. Det er snart et år siden de sist så menighetslederen sin. I dag er han tilbake i Norge på permanent basis. Både store og små har tatt fri fra jobb og skole for å være der. Roser, blomster og tegninger er bare noe de har tatt med seg for å ønske ham velkommen.
Jubelen stiger i taket idet døren går opp og Tewoderos Zewede Akalu kommer ut. Menigheten bryter ut i sang og klapper i takt. Flere må tørke tårene når de får øye på ham.
En ellers grå og regntung onsdag på Sola blir med ett litt mer fargerik. Flere andre reisende stopper opp og ser forundret på det som foregår. Zewede tar seg godt tid mens han går rundt og hilser på hver og en av de fremmøtte. Barna først, så de voksne.
Vanskelig uten Zewede
Herout Kabebe har hatt kontakt med Zewede mens han har vært borte. Nå er hun sjeleglad for at han er tilbake.
- Det er veldig godt å ha ham tilbake. Det har vært en lang og tung prosess for oss, forteller hun.
Det har vært vanskelig for menigheten å holde det gående mens han har vært vekke. Flere kirkelige handlinger som begravelse og gudstjeneste har de ikke kunnet avvikle, og menigheten ser nå frem til å kunne gå tilbake til normalen igjen.
- Det er mange avgjørelser vi ikke har kunnet ta, og vi har ikke kunnet gjøre mye annet enn å vente på ham. Menigheten har vært tålmodig og har hele tiden håpet at han skulle komme tilbake. Vi er veldig takknemlig til regjeringen og advokaten for at han nå er tilbake, sier Demeke Wasie, kirkesekretær i den etiopiske menigheten.
Skal feire
Zewede selv ble rørt av den varme velkomsten som møtte ham på Sola. Da han dro ut av landet var han usikker på om han noensinne kom til å reise tilbake.
- Jeg fulgte hele tiden med på prosessen som skjedde i Norge, og jeg prøvde å be og tenke positivt. Nå er jeg veldig glad for å være tilbake.
- Hvordan har du tenkt å feire?
- I kveld skal jeg være sammen med menigheten og takke Gud for denne dagen, sier Tewoderos Zewede Akalu.
Zevede forlot Norge tidligere i år etter å ha tapt en rettssak mot Utlendingsnemnda i Oslo tingrett. Da hadde allerede hans kollega Abraham Gebremichael i den etiopisk-ortodokse menigheten i Oslo reist tilbake etter å ha fått tilsvarende avslag.
I praksis ble Norge tømt for etiopisk-ortodokse prester etter at de ikke kom gjennom nåløyet til utlendingsmyndighetene. Problemet er at det kreves utdannelse på mastergradsnivå for at prester og andre religiøse ledere skal få arbeidstillatelse. Først i lagmannsretten ble det lagt frem tilstrekkelig bevis på at Zevedes teologiske utdannelse fra Etiopia som oppfylte kravene. I en dom fra Borgarting lagsmannsrett i juni i år ble avslaget kjent ugyldig. Det banet vei for at presten kunne komme tilbake.
Lokalt engasjement
Da hadde en det vært stor lokalt engasjement for at Zewede skulle få bli. Et fellesreligiøst brev ble sendt til justisministeren med krav om at han skulle få bli. I januar samlet folk seg på Domkirkeplassen i Stavanger i protest mot utsendelse av presten.
Kravet om femårig høyere utdannelse for religiøse ledere kom etter flere års debatter om imamers kvalifikasjoner. Når kravet i praksis rammet etiopisk-ortodokse prester, bidro det til at Stålsettutvalget foreslo at utdanningskravet skulle senkes.
DAGEN