Den kristne bakspilleren til Trump
Visepresident Mike Pence er blitt identifikasjonsfigur for verdikonservative amerikanere - og forkjemper for å få mennesker tilbake til månen.
Denne uken møttes Mike Pence og Kamala Harris til valgkampens eneste visepresidentdebatt.
– Jeg skammer meg ikke over å være pro-life, sa Pence da de diskuterte abort.
Det er et av flere temaer der den sittende visepresidenten har fungert som en garantist for konservative kristne som har vært usikre på om Donald Trump kom til å levere de politiske resultatene.
– Jeg er en kristen, en konservativ og en republikaner, i den rekkefølgen, sa Pence allerede i valgkampen i 2016.
– Får jobben gjort
Gjennom fire år som USAs nest mektigste har Pence i stor grad holdt seg i bakgrunnen, oppsummerer Christianity Today.
Men det kan ha handle mer om stilen hans enn om substansen, ifølge den kristne magasinet. Den tidligere Indiana-guvernøren vil «få jobben gjort og unngå all anerkjennelse i prosessen», skrev Politico i 2017.
Pence har hatt en nøkkelrolle i flere politiske saker. Dessuten har han frontet blant annet kamp for trosfrihet, og særlig for forfulgte kristne rundt i verden.
Hedret IS-offer
Under tirsdagens debatt i Utah hadde han invitert foreldrene til Kayla Mueller som gjester. Den kristne hjelpearbeideren ble fanget, voldtatt og drept av IS i Syria i 2015. Pence hevdet daværende president Barack Obama og hans visepresident Joe Biden ikke grep muligheten til å redde Mueller.
Hadde Trump vært president, mente Pence at «Kayla kunne vært i live i dag». Det utløste kritikk fra demokratisk hold etter debatten.
– Det som skjedde med henne var forferdelig og skulle aldri har skjedd. Og jeg vet at Joe føler det samme, og jeg vet at president Obama føler det samme, sa Harris under debatten.
Takket for bønn
Pence vokste opp i en katolsk familie og hadde en personlig omvendelsesopplevelse som student. En stund kalte han seg en evangelikal katolikk. I hjemstaten Indiania gikk familien i en evangelikal frimenighet.
– Jeg er en ganske vanlig kristen som prøver å leve etter den troen hver dag, har Pence sagt.
Selv om Trump selv etter hvert har knyttet seg sterkere til en gruppe evangelikale rådgivere, har Pence fortsatt en rolle som brobygger.
Under en bønnemarsj i regi av Franklin Graham i Washington D. C. i slutten av september, deltok Pence.
– Takk for bønnene deres, sa han til flere titusen fremmøtte.
Til månen
Utenom de typiske verdispørsmålene har Pence vært en pådriver for at USA skal satse mer i verdensrommet. Han mener amerikansk militær sikkerhet er like viktig der som på jorden. Blant annet støtter han planen om å vende tilbake til månen innen 2024.
– Amerikanere kan oppnå alt vi bestemmer oss for, sa Pence i 2019 i forbindelse med 50-årsjubileet for den første amerikanske månelandingen i 1969.
Symbolsk flue
Profilen til Pence har også gjort ham omstridt. For verdiliberale amerikanere blir han et symbol på krefter som beveger landet i retning av holdninger og lovgivning de for alt i verden vil legge bak seg.
For verdikonservative Trump-kritikere får han hard medfart for å rettferdiggjøre presidentens fremferd. At en flue uforstyrret fikk sitte på håret til Pence i over to minutter under debatten er symptomatisk, mener David Frum, tidligere taleskriver for president George W. Bush.
– Gjennom alle skandalene og lovbruddene og katastrofene de siste fire årene, var Mike Pence mannen som lot som om han ikke merket noe. Og nå var det en flue på hodet hans, og han lot som han ikke la merke til dette heller, skriver Frum i The Atlantic.
«Intenst usjarmerende»
Også den kristne New York Times-spaltisten Peter Wehner, som jobbet i administrasjonene til de tre republikanske presidentene før Trump, retter skarpt skyts mot visepresidentens opptreden i debatten.
«Pence framførte noen effektive argumenter, men dette ble overskygget av personligheten hans: ikke-autentisk, unnvikende, uærlig, overlegen og sentimental. Det faktum at han gjør dette med verdensfjern fromhet gjør ham intenst usjarmerende», skriver Wehner.