Den kristne sosialisten

Hun har gjort kometkarriere i Arbeiderpartiet de siste årene. Det nye sentralstyremedlemmet Else-May Botten (39) avviser at hun er Aps kristne alibi.

Publisert Sist oppdatert

Søndag valg­te Ar­bei­der­par­ti­ets lands­møte Else-May Bot­ten inn i Ar­bei­der­par­ti­ets sen­tral­sty­re fram­for kul­tur­mi­nis­ter Hadia Tajik. Den krist­ne nord­vest­len­din­gen har gjort en rask kar­rie­re i parti­or­ga­ni­sa­sjo­nen. Næ­rings­po­li­ti­ke­ren er nå i slut­ten av sin førs­te stor­tings­pe­rio­de.

- Det er vir­ke­lig en til­lits­er­klæ­ring. Jeg har job­bet ri­me­lig hardt helt siden jeg kom inn i Møre og Roms­dal fyl­kes­ting i 2003, og er glad for å få denne mu­lig­he­ten, sier Bot­ten.

In­spi­rert av olde­far

Hun er vokst opp med en sterkt tro­en­de mor som dro henne med på søn­dags­sko­le og yng­res. Der fikk hun med seg ver­di­er hun set­ter stor pris på i dag.

- Sam­fun­net tren­ger at vi har en tro og et høy­ere per­spek­tiv på me­nin­gen med livet. Hvis vi fjer­ner oss fra det, blir vi mer utryg­ge, sier stor­tings­re­pre­sen­tan­ten. Hun er også med­lem av Krist­ne Ar­bei­de­re.

- Er du Ar­bei­der­par­ti­ets alibi for å nå inn til kris­ten­fol­ket?

- Nei, det kan jeg aldri for­stå. Jeg er meg selv, så får folk like meg eller ikke. Jeg vil jobbe etter hjer­tet. Det er ikke noe skue­spill her, det kom­mer rett fra levra, smi­ler Bot­ten og ler.

Sær­lig so­li­da­ri­tets­tan­ken hos so­sial­de­mo­kra­te­ne er vik­tig for Bot­ten. Hun for­tel­ler om olde­fa­ren som på be­gyn­nel­sen av 1900-tal­let var in­du­stri­ar­bei­der og ble syke­meldt i to år da han ødela ryg­gen. Hjem­me satt kone og syv barn, og det fan­tes ikke noen syke­lønns­ord­ning eller støtte­ap­pa­rat. Da tok kol­le­ga­ene grep og gav ham en viss pro­sent av løn­nen sin.

- Den so­li­da­ri­te­ten mo­ti­ve­rer meg.

Troen tros­ser parti­gren­ser

Bot­ten fryk­ter at en re­gje­ring med Høyre og Frem­skritts­par­ti­et vil rive ned vel­ferds­sam­fun­net som so­sia­lis­te­ne har brukt så mange år på å bygge opp.

- Det hand­ler om helt ulike po­li­tis­ke prio­ri­te­rin­ger.

Hun er en ekte Ap-er som vil av­vik­le kon­tant­støt­ten grad­vis, ha stren­ge­re over­våk­ning over re­li­giø­se sko­ler, og li­be­ra­li­se­re bio­tek­no­logilo­ven. Det vil si å til­la­te egg­do­na­sjon, tid­lig ul­tra­lyd for alle og as­sis­tert be­frukt­ning for ens­li­ge. At det skal flyt­te etis­ke gren­ser og gjøre det let­te­re å åpne for sur­ro­ga­ti, er hun ikke be­kym­ret for.

- Veien fram til sur­ro­ga­ti tror jeg er gans­ke lang, sier sen­tral­styre­med­lem­met.

- Hva ten­ker du om at kon­ser­va­ti­ve krist­ne grup­per mener at Ar­bei­der­par­ti­et job­ber for å gjøre sam­fun­net mer se­ku­lært og livs­syns­nøy­tralt?

- Jeg opp­le­ver det ikke sånn. Da kri­sen ram­met Norge 22. juli var det na­tur­lig for folk å komme til kir­ken. Jeg tror kir­ken er en plass der folk føler seg hjem­me, og føler at det er rom for dem. Slik skal det være, sier Bot­ten.

Hun mener at det er feil av kris­ten­kon­ser­va­ti­ve å stemp­le Ar­bei­der­par­ti­et som ate­is­ter.

- Man skal være for­sik­tig med å sette folk i båser ba­sert på re­li­gion og parti­far­ge. Troen går langt uten­for parti­gren­ser.

Mot sor­te­ring av ho­mo­fi­le

Ap-po­li­ti­ke­ren mener at kir­ken ikke bør «drive med noen sor­te­ring på kirke­trap­pen» av ho­mo­fi­le per­soner.

- Jeg har hørt his­to­ri­er der les­bis­ke ikke har fått døpt barna sine. Det synes jeg ikke er ak­sep­ta­belt.

Under lands­mø­tet støt­tet hun der­for pro­gram­for­sla­get fra Frog­ner og Bygd­øy lo­kal­lag om å fjer­ne of­fent­lig støt­te til tros­sam­funn og or­ga­ni­sa­sjo­ner som ikke like­stil­ler kvin­ner og menn, ho­mo­fi­le og he­te­ro­fi­le.

- Når man ikke ak­sep­te­rer det som er sam­fun­nets ret­nings­lin­jer, skal man ikke få of­fent­lig støt­te, sier Bot­ten.

Hun mener li­ke­vel at kris­ten­dom­men bør ha en sær­stil­ling i Norge.

- Vi skal selv­føl­ge­lig gi andre mu­lig­het til å ha sin tro, men vi må aldri komme dit at kris­ten­dom­men ikke len­ger skal være vår re­li­gion eller unn­skyl­de at vi har den, sier Ap-po­li­ti­ke­ren.

DAGEN

Arbeiderpartiets landsmøte

18.-21. april i Folkets Hus i Oslo.

Over 1000 mennesker deltok, både delegater, journalister, gjester og observatører.

Søndag vedtok landsmøtet Arbeiderpartiets nye partiprogram. Mest kontroversielt var spørsmålet om konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Powered by Labrador CMS