Den kristne sosialisten
Hun har gjort kometkarriere i Arbeiderpartiet de siste årene. Det nye sentralstyremedlemmet Else-May Botten (39) avviser at hun er Aps kristne alibi.
Søndag valgte Arbeiderpartiets landsmøte Else-May Botten inn i Arbeiderpartiets sentralstyre framfor kulturminister Hadia Tajik. Den kristne nordvestlendingen har gjort en rask karriere i partiorganisasjonen. Næringspolitikeren er nå i slutten av sin første stortingsperiode.
- Det er virkelig en tillitserklæring. Jeg har jobbet rimelig hardt helt siden jeg kom inn i Møre og Romsdal fylkesting i 2003, og er glad for å få denne muligheten, sier Botten.
Inspirert av oldefar
Hun er vokst opp med en sterkt troende mor som dro henne med på søndagsskole og yngres. Der fikk hun med seg verdier hun setter stor pris på i dag.
- Samfunnet trenger at vi har en tro og et høyere perspektiv på meningen med livet. Hvis vi fjerner oss fra det, blir vi mer utrygge, sier stortingsrepresentanten. Hun er også medlem av Kristne Arbeidere.
- Er du Arbeiderpartiets alibi for å nå inn til kristenfolket?
- Nei, det kan jeg aldri forstå. Jeg er meg selv, så får folk like meg eller ikke. Jeg vil jobbe etter hjertet. Det er ikke noe skuespill her, det kommer rett fra levra, smiler Botten og ler.
Særlig solidaritetstanken hos sosialdemokratene er viktig for Botten. Hun forteller om oldefaren som på begynnelsen av 1900-tallet var industriarbeider og ble sykemeldt i to år da han ødela ryggen. Hjemme satt kone og syv barn, og det fantes ikke noen sykelønnsordning eller støtteapparat. Da tok kollegaene grep og gav ham en viss prosent av lønnen sin.
- Den solidariteten motiverer meg.
Troen trosser partigrenser
Botten frykter at en regjering med Høyre og Fremskrittspartiet vil rive ned velferdssamfunnet som sosialistene har brukt så mange år på å bygge opp.
- Det handler om helt ulike politiske prioriteringer.
Hun er en ekte Ap-er som vil avvikle kontantstøtten gradvis, ha strengere overvåkning over religiøse skoler, og liberalisere bioteknologiloven. Det vil si å tillate eggdonasjon, tidlig ultralyd for alle og assistert befruktning for enslige. At det skal flytte etiske grenser og gjøre det lettere å åpne for surrogati, er hun ikke bekymret for.
- Veien fram til surrogati tror jeg er ganske lang, sier sentralstyremedlemmet.
- Hva tenker du om at konservative kristne grupper mener at Arbeiderpartiet jobber for å gjøre samfunnet mer sekulært og livssynsnøytralt?
- Jeg opplever det ikke sånn. Da krisen rammet Norge 22. juli var det naturlig for folk å komme til kirken. Jeg tror kirken er en plass der folk føler seg hjemme, og føler at det er rom for dem. Slik skal det være, sier Botten.
Hun mener at det er feil av kristenkonservative å stemple Arbeiderpartiet som ateister.
- Man skal være forsiktig med å sette folk i båser basert på religion og partifarge. Troen går langt utenfor partigrenser.
Mot sortering av homofile
Ap-politikeren mener at kirken ikke bør «drive med noen sortering på kirketrappen» av homofile personer.
- Jeg har hørt historier der lesbiske ikke har fått døpt barna sine. Det synes jeg ikke er akseptabelt.
Under landsmøtet støttet hun derfor programforslaget fra Frogner og Bygdøy lokallag om å fjerne offentlig støtte til trossamfunn og organisasjoner som ikke likestiller kvinner og menn, homofile og heterofile.
- Når man ikke aksepterer det som er samfunnets retningslinjer, skal man ikke få offentlig støtte, sier Botten.
Hun mener likevel at kristendommen bør ha en særstilling i Norge.
- Vi skal selvfølgelig gi andre mulighet til å ha sin tro, men vi må aldri komme dit at kristendommen ikke lenger skal være vår religion eller unnskylde at vi har den, sier Ap-politikeren.
DAGEN